Arbuz - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.4 na podstawie 90 głosów.
Kategorie | Owoce
Arbuz - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma arbuz?

100g arbuza to 30 kcal.

Przykładowo średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera około 690 kalorii (kcal).
Odpowiada to ok. 29% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

Aby pozbyć się tych kalorii musisz na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 98 minut, pływać przez 81 minut lub biegać przez 69 minut.

Zobacz też tabelę kalorii arbuza.

Sprawdź jak arbuz wypada na tle innych owoców:

30 kalorii w arbuzie - ile to właściwie jest?

Bardzo niska ilość kalorii w arbuzie stawia ten produkt w czołówce najmniej kalorycznych w kategorii owoców.

Trudno o mniejszą zawartość kalorii w produktach z kategorii owoce. Zbliżoną ilość kalorii mają tylko np. owoce aceroli, melony, cytryny albo brzoskwinie.

Kalorie w arbuzie pochodzą w 7% z białka, 89% z węglowodanów i 4% z tłuszczy.

Arbuz - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 30 kcal
Węglowodany 7.6 gram
Błonnik 0.4 gram
Tłuszcze 0.15 gram
Białko 0.6 gram
Indeks glikemiczny 75

arbuz - tabela kalorii

  • Średniej wielkości arbuz (2300g)690 kcal
  • 10g arbuza3 kcal
  • 20g arbuza6 kcal
  • 50g arbuza15 kcal
  • 100g arbuza30 kcal
  • 200g arbuza60 kcal
  • 500g arbuza150 kcal

arbuz - witaminy w 100g

  • Witamina A 569 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.033 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.178 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.221 mg
  • Witamina B6 0.045 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 3 mcg
  • Witamina C 8.1 mg
  • Witamina E 0.05 mg

Skład energetyczny arbuza

  • 89% WĘGL.
  • 7% BIAŁKO
  • 4% TŁUSZCZ

arbuz - minerały w 100g

  • Potas 112 mg
  • Potas 112 mg
  • Magnez 10 mg
  • Wapń 7 mg
  • Sód 1 mg
  • Żelazo 0.24 mg
  • Cynk 0.1 mg
  • Beta karoten 303 mg

średniej wielkości arbuz (2300 g) to:

690kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 98 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 127 minut Jazdy konnej
Tenis 67 minut Gry w tenisa
Bieganie 69 minut Biegania
Pływanie 81 minut Pływania

Informacje ogólne

Arbuz to niezwykle soczysty owoc o bardzo dużej zawartości wody (zawiera jej aż 90%) i orzeźwiającym smaku.

Pochodzi z Afryki Południowej, zaś uprawiany jest na całym świecie w ciepłych regionach.

Spożywany jest zazwyczaj tylko soczysty miąższ owocu, jednak najnowsze badania wskazują na bardzo korzystne właściwości odżywcze i zdrowotne także pestek arbuza.

Przeczytaj: Dieta ujemnych kalorii - czy to naprawdę działa

Właściwości zdrowotne arbuza

Arbuz to najbardziej soczysty z owoców, zatem doskonale nawadnia organizm, działa moczopędnie i oczyszczająco.

Jako owoc bardzo niskokaloryczny zalecany jest osobom odchudzającym się, a także sportowcom.

Zawiera witaminy A, C i z grupy B oraz minerały: potas, miedź, magnez, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk, mangan.

Arbuz jest ponadto bogatym źródłem antyoksydantów chroniących przed chorobami cywilizacyjnymi i spowalniającymi procesy starzenia. Pestki arbuza natomiast dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Przeczytaj: Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?

Przechowywanie arbuza

Arbuz jako owoc o bardzo twardej skórze jest odporny na obicia.

Owoc w całości powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, zaś po rozkrojeniu dobrze jest go od razu spożyć lub przechowywać arbuza zawiniętego w folię aluminiową w lodówce – maksymalnie przez 2 dni.

Przeczytaj: Nie smakuje Ci zdrowe jedzenie? Sprawdź 3 proste wskazówki, aby je polubić

Arbuz w kuchni

Arbuz najczęściej spożywany jest jako samodzielny owoc, stanowi też ceniony składnik koktajli owocowych czy orzeźwiających soków.

Doskonale komponuje się z sałatką z ogórków czy pomidorów.

A dla lubiących eksperymenty w kuchni – arbuzowa pizza. Na plastrach arbuza ułożyć można inne owoce oraz miód i orzechy.

Przeczytaj: Jakich warzyw lepiej nie jeść razem, gdyż tracą wartości odżywcze

Zastosowanie medyczne arbuza

Arbuz jako owoc o bardzo dużej zawartości wody wspomaga pracę nerek i stanowi istotny składnik kuracji detoksykujących.

Redukuje zachorowalność na nowotwory, korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy.

Zapobiega nadciśnieniu tętniczemu krwi. Arbuz dodaje energii i wspomaga koncentrację.

Z kolei pestki arbuza wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ponadto skutecznie zwalczają infekcje grzybicze oraz bakteryjne.

Przeczytaj: Jakie pieczywo jeść, aby nie przybierać na wadze?

Przeciwwskazania

Arbuza nie powinny jeść osoby uczulone na ten owoc, a z racji wysokiego indeksu glikemicznego – także diabetycy. 

Przeczytaj: 3 kroki przed rozpoczęciem diety

Arbuz podczas ciąży i laktacji

Arbuz z racji wysokiej zawartości cukru nie powinien być często spożywany przez kobiety w ciąży, gdyż może przyczynić się do rozwoju cukrzycy ciężarnych. Natomiast w okresie karmienia arbuz jest polecany – pobudza laktację. 

Przeczytaj: Czy kawa tuczy?

Ile białka jest w arbuzie?

Arbuz zawiera 0.6 g białka na 100g.
Średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera ok. 13.8 g białka.

Ile węglowodanów jest w arbuzie?

Arbuz zawiera 7.6 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera ok. 174.8 g węglowodanów.

Ile waży arbuz?

Średniej wielkości arbuz (część jadalna po obraniu) waży ok. 2300g.

Ile błonnika jest w arbuzie?

Arbuz zawiera w sobie 0.4 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera ok. 9.2 g błonnika. Odpowiada to ok. 31% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy arbuz zawiera gluten?

Arbuz nie zawiera glutenu. Nie szkodzi osobom wrażliwym na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma arbuz?

Arbuz zawiera 8.1 mg witaminy C na 100g.
Średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera ok. 186.3 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 93% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w arbuzie?

Arbuz zawiera 10 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera ok. 230 mg magnezu. Odpowiada to ok. 58% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma arbuz?

Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny. Jest on równy 75.

Opinie o arbuzach

  • Magda 10 months ago

    Najlepiej smakują latem :)

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.medicalnewstoday.com
  • www.whfoods.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij