Arbuz - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki arbuza
Charakterystyczne właściwości arbuza

Arbuz to niezwykle soczysty owoc o bardzo dużej zawartości wody (zawiera jej aż 90%) i orzeźwiającym smaku.
Pochodzi z Afryki Południowej, zaś uprawiany jest na całym świecie w ciepłych regionach.
Spożywany jest zazwyczaj tylko soczysty miąższ owocu, jednak najnowsze badania wskazują na bardzo korzystne właściwości odżywcze i zdrowotne także pestek arbuza.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżnia się arbuz spośród owoców
W porównaniu z innymi owocami arbuz charakteryzuje się sporą zawartością beta karotenu, magnezu, cynku i witaminy A. Zawiera też dawkę witaminy B1, witaminy B5 (kwasu pantotenowego) i witaminy B6.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze arbuza na wykresach.
arbuz - witaminy (w 100g)
- Witamina A569 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.033 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.178 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.221 mg
- Witamina B60.045 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)3 mcg
- Witamina C8.1 mg
- Witamina E0.05 mg
Skład arbuza (w 100g)
- 7.6g WĘGLOWODANY
- 0.15g TŁUSCZE
- 0.6g BIAŁKO
- 0.4g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 89% WĘGLOWODANY
- 7% BIAŁKO
- 4% TŁUSZCZ
arbuz - minerały (w 100g)
- Potas112 mg
- Magnez10 mg
- Wapń7 mg
- Sód1 mg
- Żelazo0.24 mg
- Cynk0.1 mg
- Beta karoten303 mg
Właściwości zdrowotne arbuza
Arbuz to najbardziej soczysty z owoców, zatem doskonale nawadnia organizm, działa moczopędnie i oczyszczająco.
Jako owoc bardzo niskokaloryczny zalecany jest osobom odchudzającym się, a także sportowcom.
Zawiera witaminy A, C i z grupy B oraz minerały: potas, miedź, magnez, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk, mangan.
Arbuz jest ponadto bogatym źródłem antyoksydantów chroniących przed chorobami cywilizacyjnymi i spowalniającymi procesy starzenia. Pestki arbuza natomiast dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Przechowywanie arbuza
Arbuz jako owoc o bardzo twardej skórze jest odporny na obicia.
Owoc w całości powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, zaś po rozkrojeniu dobrze jest go od razu spożyć lub przechowywać arbuza zawiniętego w folię aluminiową w lodówce – maksymalnie przez 2 dni.
Arbuz w kuchni
Arbuz najczęściej spożywany jest jako samodzielny owoc, stanowi też ceniony składnik koktajli owocowych czy orzeźwiających soków.
Doskonale komponuje się z sałatką z ogórków czy pomidorów.
A dla lubiących eksperymenty w kuchni – arbuzowa pizza. Na plastrach arbuza ułożyć można inne owoce oraz miód i orzechy.
Przeczytaj:Dieta FODMAP - najważniejsze zasady
Zastosowanie medyczne arbuza
Arbuz jako owoc o bardzo dużej zawartości wody wspomaga pracę nerek i stanowi istotny składnik kuracji detoksykujących.
Redukuje zachorowalność na nowotwory, korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy.
Zapobiega nadciśnieniu tętniczemu krwi. Arbuz dodaje energii i wspomaga koncentrację.
Z kolei pestki arbuza wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ponadto skutecznie zwalczają infekcje grzybicze oraz bakteryjne.
Przeczytaj:Arbuz - jakie ma właściwości odżywcze i zdrowotne?
Przeciwwskazania
Arbuza nie powinny jeść osoby uczulone na ten owoc, a z racji wysokiego indeksu glikemicznego – także diabetycy.
Przeczytaj:Rola cukru w codziennej diecie – co warto wiedzieć?
Arbuz podczas ciąży i laktacji
Arbuz z racji wysokiej zawartości cukru nie powinien być często spożywany przez kobiety w ciąży, gdyż może przyczynić się do rozwoju cukrzycy ciężarnych. Natomiast w okresie karmienia arbuz jest polecany – pobudza laktację.
Przeczytaj:Dieta bogata w błonnik – czy każdy powinien ją stosować?
Ile białka jest w arbuzie?
Arbuz zawiera 0.6 g białka na 100g.
Średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera ok. 13.8 g białka.
Ile węglowodanów jest w arbuzie?
Arbuz zawiera 7.6 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera ok. 174.8 g węglowodanów.
Ile waży arbuz?
Średniej wielkości arbuz (część jadalna po obraniu) waży ok. 2300g.
Ile błonnika jest w arbuzie?
Arbuz zawiera w sobie 0.4 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera ok. 9.2 g błonnika. Odpowiada to ok. 31% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma arbuz?
Arbuz zawiera 0.15 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera ok. 3.45 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 7% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w arbuzie?
Arbuz zawiera 10 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera ok. 230 mg magnezu. Odpowiada to ok. 58% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma arbuz?
Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny. Jest on równy 75.
Wykresy - jak arbuz wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak arbuz prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
Dodaj opinię
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
- Truskawki - kalorie (kcal)
- Kapusta czerwona - kalorie (kcal)
- Mleko orzechowe - kalorie (kcal)
- Piżmian - kalorie (kcal)
- Algi - kalorie (kcal)
- Komosa piżmowa, komosa meksykańska, herbata jezuicka - kalorie (kcal)
- Brokuły mrożone - kalorie (kcal)
- Fenkuł włoski - kalorie (kcal)
- Melon (Kantalupa) - kalorie (kcal)
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma karczoch?
- Czy arbuz tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w szparagach?
- Jakie witaminy ma pęd bambusa?
- Ile błonnika jest w wyćwiklinie?
- Czy burak zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma papryka?
- Ile magnezu znajduje się w gorzkim melonie?
- Jaki indeks glikemiczny ma kapusta chińska?
- Ile białka jest w tykwie pospolitej?
- Ile waży brokuł?
Opinie o arbuzach
Magda6 years ago
Najlepiej smakują latem :)