Arbuz - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki arbuza

Kategorie | Owoce

Charakterystyczne właściwości arbuza

Arbuz - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Arbuz to niezwykle soczysty owoc o bardzo dużej zawartości wody (zawiera jej aż 90%) i orzeźwiającym smaku.

Pochodzi z Afryki Południowej, zaś uprawiany jest na całym świecie w ciepłych regionach.

Spożywany jest zazwyczaj tylko soczysty miąższ owocu, jednak najnowsze badania wskazują na bardzo korzystne właściwości odżywcze i zdrowotne także pestek arbuza.

Przewiń w dół aby czytać dalej.

Czym wyróżnia się arbuz spośród owoców

W porównaniu z innymi owocami arbuz charakteryzuje się sporą zawartością beta karotenu, magnezu, cynku i witaminy A. Zawiera też dawkę witaminy B1, witaminy B5 (kwasu pantotenowego) i witaminy B6.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze arbuza na wykresach.

arbuz - witaminy (w 100g)

  • Witamina A569 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.033 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.178 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)0.221 mg
  • Witamina B60.045 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)3 mcg
  • Witamina C8.1 mg
  • Witamina E0.05 mg

Skład arbuza (w 100g)

  • 7.6g WĘGLOWODANY
  • 0.15g TŁUSCZE
  • 0.6g BIAŁKO
  • 0.4g BŁONNIK

Skład energetyczny

  • 89% WĘGLOWODANY
  • 7% BIAŁKO
  • 4% TŁUSZCZ

arbuz - minerały (w 100g)

  • Potas112 mg
  • Magnez10 mg
  • Wapń7 mg
  • Sód1 mg
  • Żelazo0.24 mg
  • Cynk0.1 mg
  • Beta karoten303 mg
Kalorie30kcal
Węglowodany7.6gram
Białko0.6gram
Tłuszcze0.15gram
Błonnik0.4gram
Indeks75glikemiczny

Właściwości zdrowotne arbuza

Arbuz to najbardziej soczysty z owoców, zatem doskonale nawadnia organizm, działa moczopędnie i oczyszczająco.

Jako owoc bardzo niskokaloryczny zalecany jest osobom odchudzającym się, a także sportowcom.

Zawiera witaminy A, C i z grupy B oraz minerały: potas, miedź, magnez, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk, mangan.

Arbuz jest ponadto bogatym źródłem antyoksydantów chroniących przed chorobami cywilizacyjnymi i spowalniającymi procesy starzenia. Pestki arbuza natomiast dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Przeczytaj:Dieta ujemnych kalorii - czy to naprawdę działa

Przechowywanie arbuza

Arbuz jako owoc o bardzo twardej skórze jest odporny na obicia.

Owoc w całości powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, zaś po rozkrojeniu dobrze jest go od razu spożyć lub przechowywać arbuza zawiniętego w folię aluminiową w lodówce – maksymalnie przez 2 dni.

Przeczytaj:Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?

Arbuz w kuchni

Arbuz najczęściej spożywany jest jako samodzielny owoc, stanowi też ceniony składnik koktajli owocowych czy orzeźwiających soków.

Doskonale komponuje się z sałatką z ogórków czy pomidorów.

A dla lubiących eksperymenty w kuchni – arbuzowa pizza. Na plastrach arbuza ułożyć można inne owoce oraz miód i orzechy.

Przeczytaj:Dieta FODMAP - najważniejsze zasady

Zastosowanie medyczne arbuza

Arbuz jako owoc o bardzo dużej zawartości wody wspomaga pracę nerek i stanowi istotny składnik kuracji detoksykujących.

Redukuje zachorowalność na nowotwory, korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy.

Zapobiega nadciśnieniu tętniczemu krwi. Arbuz dodaje energii i wspomaga koncentrację.

Z kolei pestki arbuza wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ponadto skutecznie zwalczają infekcje grzybicze oraz bakteryjne.

Przeczytaj:Witamina B3 - rola dla organizmu, funkcje i zapotrzebowanie

Przeciwwskazania

Arbuza nie powinny jeść osoby uczulone na ten owoc, a z racji wysokiego indeksu glikemicznego – także diabetycy. 

Przeczytaj:Zdrowy i pyszny – pomysły na wykorzystanie szpinaku

Arbuz podczas ciąży i laktacji

Arbuz z racji wysokiej zawartości cukru nie powinien być często spożywany przez kobiety w ciąży, gdyż może przyczynić się do rozwoju cukrzycy ciężarnych. Natomiast w okresie karmienia arbuz jest polecany – pobudza laktację. 

Przeczytaj:Witamina B2 i jej rola w organizmie

Ile białka jest w arbuzie?

Arbuz zawiera 0.6 g białka na 100g.
Średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera ok. 13.8 g białka.

Ile węglowodanów jest w arbuzie?

Arbuz zawiera 7.6 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera ok. 174.8 g węglowodanów.

Ile waży arbuz?

Średniej wielkości arbuz (część jadalna po obraniu) waży ok. 2300g.

Ile błonnika jest w arbuzie?

Arbuz zawiera w sobie 0.4 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera ok. 9.2 g błonnika. Odpowiada to ok. 31% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile tłuszczu ma arbuz?

Arbuz zawiera 0.15 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera ok. 3.45 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 7% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w arbuzie?

Arbuz zawiera 10 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości arbuz (2300 g) zawiera ok. 230 mg magnezu. Odpowiada to ok. 58% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma arbuz?

Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny. Jest on równy 75.

Wykresy - jak arbuz wypada na tle innych owoców?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak arbuz prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

Nieśplik japoński (Loquat) (1) więcej...Figi (2) więcej...Mangostan (2.9) więcej...Gruszka (4.2) więcej...Jabłko (4.6) więcej...Nektarynka (5.4) więcej...Brzoskwinia (6.6) więcej...Persymona (7.5) więcej...Arbuz (8.1) więcej...Banan (8.7) więcej...Śliwka (9.5) więcej...Jagody (9.7) więcej...Morela (10) więcej...Awokado (10) więcej...Granat (10.2) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (10.8) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (12.6) więcej...Żurawina (13.3) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (13.7) więcej...Pigwica (14.7) więcej...Czereśnie (15) więcej...Pigwa (owoce) (15) więcej...Melon miodowy (18) więcej...Durian (19.7) więcej...Aronia (20) więcej...Jeżyny (21) więcej...Wiśnie (21) więcej...Maliny (26.2) więcej...Mandarynka (26.7) więcej...Agrest (27.7) więcej...Mango (27.7) więcej...Limonka (29.1) więcej...Marakuja (30) więcej...Grejpfrut (31.2) więcej...Akka Sellowa (32.9) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (34.4) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (36) więcej...Morwa (36.4) więcej...Melon (Kantalupa) (36.7) więcej...Kumkwat (43.9) więcej...Ananas (47.8) więcej...Pomarańcza (48.5) więcej...Klementynka (48.8) więcej...Cytryna (53) więcej...Czerwona pomarańcza (53.2) więcej...Truskawki (58.8) więcej...Papaja (60.9) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (69) więcej...Liczi (71.5) więcej...Kiwi (92.7) więcej...Czarna porzeczka (181) więcej...Gujawa (228) więcej...Acerola, owoc (1677.6) więcej...
Zawartość witaminy c w arbuzie i innych owocach
Pigwa (owoce) (0.1) więcej...Gruszka (0.12) więcej...Ananas (0.12) więcej...Czerwona pomarańcza (0.12) więcej...Żurawina (0.13) więcej...Grejpfrut (0.14) więcej...Melon miodowy (0.14) więcej...Arbuz (0.15) więcej...Klementynka (0.15) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.16) więcej...Jabłko (0.17) więcej...Melon (Kantalupa) (0.19) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.2) więcej...Wiśnie (0.2) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.2) więcej...Limonka (0.2) więcej...Brzoskwinia (0.25) więcej...Papaja (0.26) więcej...Mango (0.27) więcej...Śliwka (0.28) więcej...Truskawki (0.3) więcej...Cytryna (0.3) więcej...Acerola, owoc (0.3) więcej...Figi (0.3) więcej...Czereśnie (0.3) więcej...Pomarańcza (0.3) więcej...Mandarynka (0.31) więcej...Nektarynka (0.32) więcej...Banan (0.33) więcej...Jagody (0.33) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (0.33) więcej...Morwa (0.39) więcej...Morela (0.4) więcej...Czarna porzeczka (0.41) więcej...Liczi (0.44) więcej...Jeżyny (0.49) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.5) więcej...Aronia (0.5) więcej...Kiwi (0.52) więcej...Agrest (0.58) więcej...Mangostan (0.58) więcej...Akka Sellowa (0.6) więcej...Borówka amerykańska (0.6) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.64) więcej...Maliny (0.65) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.68) więcej...Marakuja (0.7) więcej...Kumkwat (0.86) więcej...Gujawa (0.95) więcej...Pigwica (1.1) więcej...Granat (1.17) więcej...Durian (5.33) więcej...Awokado (14.66) więcej...
Zawartość tłuszczu w arbuzie i innych owocach
Carambola (oksomian pospolity) (0.08) więcej...Grejpfrut (0.08) więcej...Pomarańcza (0.09) więcej...Czerwona pomarańcza (0.1) więcej...Jabłko (0.12) więcej...Mango (0.13) więcej...Akka Sellowa (0.14) więcej...Klementynka (0.14) więcej...Mandarynka (0.15) więcej...Persymona (0.15) więcej...Gruszka (0.17) więcej...Śliwka (0.17) więcej...Melon miodowy (0.17) więcej...Acerola, owoc (0.2) więcej...Melon (Kantalupa) (0.21) więcej...Arbuz (0.24) więcej...Papaja (0.25) więcej...Żurawina (0.25) więcej...Brzoskwinia (0.25) więcej...Banan (0.26) więcej...Gujawa (0.26) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.27) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.28) więcej...Jagody (0.28) więcej...Nektarynka (0.28) więcej...Ananas (0.29) więcej...Czereśnie (0.3) więcej...Mangostan (0.3) więcej...Granat (0.3) więcej...Kiwi (0.31) więcej...Liczi (0.31) więcej...Agrest (0.31) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.36) więcej...Wiśnie (0.36) więcej...Figi (0.37) więcej...Morela (0.39) więcej...Truskawki (0.41) więcej...Durian (0.43) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.48) więcej...Awokado (0.55) więcej...Cytryna (0.6) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.6) więcej...Limonka (0.6) więcej...Jeżyny (0.62) więcej...Maliny (0.69) więcej...Pigwa (owoce) (0.7) więcej...Pigwica (0.8) więcej...Kumkwat (0.86) więcej...Aronia (1.18) więcej...Czarna porzeczka (1.54) więcej...Marakuja (1.6) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (1.6) więcej...Morwa (1.85) więcej...
Zawartość żelaza w arbuzie i innych owocach
Mangostan (48) więcej...Jagody (77) więcej...Żurawina (85) więcej...Limonka (102) więcej...Jabłko (107) więcej...Ananas (109) więcej...Arbuz (112) więcej...Gruszka (119) więcej...Pigwa (owoce) (119) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (133) więcej...Grejpfrut (135) więcej...Cytryna (138) więcej...Acerola, owoc (146) więcej...Maliny (151) więcej...Truskawki (153) więcej...Mango (156) więcej...Śliwka (157) więcej...Aronia (158) więcej...Persymona (161) więcej...Jeżyny (162) więcej...Mandarynka (166) więcej...Liczi (171) więcej...Akka Sellowa (172) więcej...Klementynka (177) więcej...Pomarańcza (179) więcej...Czerwona pomarańcza (181) więcej...Papaja (182) więcej...Kumkwat (186) więcej...Brzoskwinia (190) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (191) więcej...Pigwica (193) więcej...Morwa (194) więcej...Agrest (198) więcej...Nektarynka (201) więcej...Czereśnie (202) więcej...Wiśnie (222) więcej...Melon miodowy (228) więcej...Figi (232) więcej...Granat (236) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (250) więcej...Morela (259) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (266) więcej...Melon (Kantalupa) (267) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (280) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (287) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (303) więcej...Kiwi (312) więcej...Czarna porzeczka (322) więcej...Marakuja (348) więcej...Banan (358) więcej...Gujawa (417) więcej...Durian (436) więcej...Awokado (485) więcej...
Zawartość potasu w arbuzie i innych owocach
Jabłko (0.26) więcej...Gruszka (0.38) więcej...Żurawina (0.4) więcej...Acerola, owoc (0.4) więcej...Pigwa (owoce) (0.4) więcej...Mangostan (0.41) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.43) więcej...Pigwica (0.44) więcej...Papaja (0.47) więcej...Mango (0.5) więcej...Ananas (0.54) więcej...Melon miodowy (0.54) więcej...Persymona (0.58) więcej...Arbuz (0.6) więcej...Borówka amerykańska (0.6) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.66) więcej...Truskawki (0.67) więcej...Limonka (0.7) więcej...Śliwka (0.7) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.72) więcej...Jagody (0.74) więcej...Figi (0.75) więcej...Grejpfrut (0.77) więcej...Mandarynka (0.81) więcej...Liczi (0.83) więcej...Melon (Kantalupa) (0.84) więcej...Klementynka (0.85) więcej...Agrest (0.88) więcej...Brzoskwinia (0.91) więcej...Czerwona pomarańcza (0.94) więcej...Pomarańcza (0.94) więcej...Akka Sellowa (0.98) więcej...Kiwi (1) więcej...Czereśnie (1) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (1.04) więcej...Nektarynka (1.06) więcej...Wiśnie (1.06) więcej...Banan (1.09) więcej...Cytryna (1.1) więcej...Maliny (1.2) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (1.2) więcej...Jeżyny (1.39) więcej...Morela (1.4) więcej...Aronia (1.4) więcej...Czarna porzeczka (1.4) więcej...Morwa (1.44) więcej...Durian (1.47) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (1.57) więcej...Granat (1.67) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (1.72) więcej...Kumkwat (1.88) więcej...Awokado (2) więcej...Marakuja (2.2) więcej...Gujawa (2.55) więcej...
Zawartość białka w arbuzie i innych owocach
Jabłko (0.091) więcej...Cytryna (0.1) więcej...Persymona (0.1) więcej...Żurawina (0.101) więcej...Wiśnie (0.154) więcej...Gruszka (0.157) więcej...Arbuz (0.178) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.18) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.188) więcej...Pigwa (owoce) (0.2) więcej...Limonka (0.2) więcej...Pigwica (0.2) więcej...Grejpfrut (0.204) więcej...Pomarańcza (0.274) więcej...Czerwona pomarańcza (0.282) więcej...Mangostan (0.286) więcej...Granat (0.293) więcej...Akka Sellowa (0.295) więcej...Agrest (0.3) więcej...Czarna porzeczka (0.3) więcej...Czereśnie (0.33) więcej...Papaja (0.338) więcej...Kiwi (0.341) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (0.367) więcej...Mandarynka (0.376) więcej...Truskawki (0.386) więcej...Figi (0.4) więcej...Acerola, owoc (0.4) więcej...Śliwka (0.417) więcej...Jagody (0.418) więcej...Melon miodowy (0.418) więcej...Kumkwat (0.429) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.5) więcej...Ananas (0.5) więcej...Mango (0.584) więcej...Maliny (0.598) więcej...Morela (0.6) więcej...Liczi (0.603) więcej...Morwa (0.62) więcej...Klementynka (0.636) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.644) więcej...Jeżyny (0.646) więcej...Banan (0.665) więcej...Melon (Kantalupa) (0.734) więcej...Brzoskwinia (0.806) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.9) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.92) więcej...Durian (1.074) więcej...Gujawa (1.084) więcej...Nektarynka (1.125) więcej...Marakuja (1.5) więcej...Awokado (1.738) więcej...
Zawartość niacyny (witaminy b3) w arbuzie i innych owocach
Acerola, owoc (0.009) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (0.017) więcej...Brzoskwinia (0.025) więcej...Nektarynka (0.025) więcej...Gruszka (0.028) więcej...Śliwka (0.029) więcej...Jeżyny (0.03) więcej...Kumkwat (0.036) więcej...Pigwica (0.037) więcej...Papaja (0.038) więcej...Pigwa (owoce) (0.04) więcej...Jabłko (0.041) więcej...Mangostan (0.041) więcej...Limonka (0.043) więcej...Arbuz (0.045) więcej...Truskawki (0.047) więcej...Wiśnie (0.049) więcej...Czereśnie (0.05) więcej...Morwa (0.05) więcej...Jagody (0.052) więcej...Grejpfrut (0.053) więcej...Morela (0.054) więcej...Maliny (0.055) więcej...Żurawina (0.057) więcej...Czerwona pomarańcza (0.06) więcej...Pomarańcza (0.063) więcej...Aronia (0.065) więcej...Czarna porzeczka (0.066) więcej...Akka Sellowa (0.067) więcej...Melon (Kantalupa) (0.072) więcej...Granat (0.075) więcej...Klementynka (0.075) więcej...Mandarynka (0.078) więcej...Cytryna (0.08) więcej...Agrest (0.08) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.081) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.086) więcej...Melon miodowy (0.088) więcej...Marakuja (0.1) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.1) więcej...Persymona (0.1) więcej...Liczi (0.1) więcej...Gujawa (0.11) więcej...Ananas (0.112) więcej...Figi (0.113) więcej...Mango (0.134) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.23) więcej...Awokado (0.257) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.257) więcej...Durian (0.316) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.329) więcej...Banan (0.367) więcej...
Zawartość witaminy b6 w arbuzie i innych owocach
Carambola (oksomian pospolity) (6.73) więcej...Arbuz (7.6) więcej...Acerola, owoc (7.69) więcej...Truskawki (7.7) więcej...Papaja (8) więcej...Awokado (8.53) więcej...Melon (Kantalupa) (8.6) więcej...Melon miodowy (9.09) więcej...Cytryna (9.32) więcej...Brzoskwinia (9.54) więcej...Aronia (9.6) więcej...Jeżyny (9.61) więcej...Morwa (9.8) więcej...Agrest (10.18) więcej...Limonka (10.54) więcej...Nektarynka (10.55) więcej...Grejpfrut (10.7) więcej...Morela (11.12) więcej...Śliwka (11.42) więcej...Czerwona pomarańcza (11.75) więcej...Pomarańcza (11.89) więcej...Maliny (11.94) więcej...Klementynka (12.02) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (12.14) więcej...Żurawina (12.2) więcej...Akka Sellowa (13) więcej...Mandarynka (13.34) więcej...Ananas (13.52) więcej...Jabłko (13.81) więcej...Gruszka (13.81) więcej...Pigwa (owoce) (13.81) więcej...Gujawa (14.3) więcej...Jagody (14.49) więcej...Czereśnie (14.6) więcej...Kiwi (14.66) więcej...Borówka amerykańska (15) więcej...Czarna porzeczka (15.38) więcej...Kumkwat (15.9) więcej...Wiśnie (16.1) więcej...Liczi (16.53) więcej...Mango (17) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (17.71) więcej...Mangostan (17.91) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (18) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (18.4) więcej...Persymona (18.59) więcej...Granat (18.7) więcej...Figi (19.18) więcej...Pigwica (19.9) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (20.53) więcej...Banan (22.84) więcej...Marakuja (23.38) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (23.5) więcej...Durian (27.09) więcej...
Zawartość węglowodanów w arbuzie i innych owocach
Cytryna (29) więcej...Limonka (30) więcej...Arbuz (30) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (31) więcej...Truskawki (32) więcej...Acerola, owoc (32) więcej...Melon (Kantalupa) (34) więcej...Melon miodowy (36) więcej...Brzoskwinia (39) więcej...Grejpfrut (42) więcej...Papaja (43) więcej...Jeżyny (43) więcej...Morwa (43) więcej...Agrest (44) więcej...Nektarynka (44) więcej...Żurawina (46) więcej...Śliwka (46) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (47) więcej...Aronia (47) więcej...Czerwona pomarańcza (47) więcej...Klementynka (47) więcej...Morela (48) więcej...Pomarańcza (49) więcej...Ananas (50) więcej...Jabłko (52) więcej...Maliny (52) więcej...Mandarynka (53) więcej...Akka Sellowa (55) więcej...Jagody (57) więcej...Pigwa (owoce) (57) więcej...Gruszka (58) więcej...Kiwi (61) więcej...Borówka amerykańska (61) więcej...Czereśnie (61) więcej...Czarna porzeczka (63) więcej...Wiśnie (63) więcej...Liczi (66) więcej...Gujawa (68) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (69) więcej...Persymona (70) więcej...Mango (70) więcej...Kumkwat (71) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (73) więcej...Mangostan (73) więcej...Figi (74) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (75) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (79) więcej...Granat (83) więcej...Pigwica (83) więcej...Banan (89) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (95) więcej...Marakuja (97) więcej...Durian (147) więcej...Awokado (160) więcej...
Zawartość kalorii w arbuzie i innych owocach

Opinie o arbuzach

  • Magda6 years ago

    Najlepiej smakują latem :)

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.medicalnewstoday.com
  • www.whfoods.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też