Gujawa - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Inne nazwy: Guawa, gruszla

Ocena: 4.6 na podstawie 91 głosów.
Kategorie | Owoce
Gujawa - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma gujawa?

100g gujaw to 68 kcal.

Na przykład średniej wielkości gujawa (175 g) zawiera około 119 kalorii (kcal).
Odpowiada to ok. 5% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

Aby pozbyć się tych kalorii musisz na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 17 minut, pływać przez 14 minut lub biegać przez 12 minut.

Zobacz też tabelę kalorii gujawy.

Sprawdź jak gujawa wypada na tle innych owoców:

68 kalorii w gujawie - ile to właściwie jest?

Zbliżona do innych produktów zawartość kalorii w gujawie stawia ten produkt gdzieś po środku kategorii owoców pod względem kaloryczności.

Wiele produktów spośród owoców ma zbliżoną ilość kalorii. Mogą to być choćby dżakfruty, owoce głożyny pospolitej czy kiwi.

Kalorie w gujawie pochodzą w 13% z białka, 75% z węglowodanów i 11% z tłuszczy.

Gujawa - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 68 kcal
Węglowodany 14.3 gram
Błonnik 5.4 gram
Tłuszcze 0.95 gram
Białko 2.55 gram
Indeks glikemiczny 75

gujawa - tabela kalorii

  • Średniej wielkości gujawa (175g)119 kcal
  • 10g gujaw7 kcal
  • 20g gujaw14 kcal
  • 50g gujaw34 kcal
  • 100g gujaw68 kcal
  • 200g gujaw136 kcal
  • 500g gujaw340 kcal

gujawa - witaminy w 100g

  • Witamina A 624 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.067 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.04 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 1.084 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.451 mg
  • Witamina B6 0.11 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 49 mcg
  • Witamina C 228 mg
  • Witamina E 0.73 mg
  • Witamina K 2.6 mg

Skład energetyczny gujawy

  • 75% WĘGL.
  • 13% BIAŁKO
  • 11% TŁUSZCZ

gujawa - minerały w 100g

  • Potas 417 mg
  • Potas 417 mg
  • Fosfor 11 mg
  • Magnez 22 mg
  • Wapń 18 mg
  • Sód 2 mg
  • Żelazo 0.26 mg
  • Cynk 0.23 mg
  • Beta karoten 374 mg

średniej wielkości gujawa (175 g) to:

119kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 17 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 22 minut Jazdy konnej
Tenis 12 minut Gry w tenisa
Bieganie 12 minut Biegania
Pływanie 14 minut Pływania

Informacje ogólne

Gujawa to rosnący na krzewach w tropikalnych klimatach owoc, który może zaskoczyć orzeźwiającym smakiem, obecnością jadalnych nasionek oraz kilkukrotnie wyższą niż w pomarańczach zawartością witaminy C. Popularna w krajach azjatyckich i na Zachodzie, w Polsce niestety jest wciąż trudno dostępna. Mimo to warto poznać bliżej to niezwykłe połączenie walorów smakowych i odżywczych.

Przeczytaj: Czy można zjeść przeterminowany produkt?

Właściwości zdrowotne

Gujawa wyróżnia się wysoką zawartością witaminy A i C, a także beta – karotenu i witamin z grupy B. Dostarcza też sporo błonnika  -jeden owoc pokrywa aż 12% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Gujawa dostarcza ponadto bardzo wielu antyutleniaczy, w tym kwercytyny o silnym działaniu przeciwzapalnym i ochronnym. Włączenie gujawy do diety wzbogaca ją w liczne mikroelementy, zwłaszcza żelaza, wapnia i potasu.

Przeczytaj: Czy kawa rano to dobry pomysł?

Przechowywanie

Świeże owoce gujawy mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Czas ten można wydłużyć do kilku dni przez przechowywanie owoców w lodówce. Najprostszym sposobem na cieszenie się smakiem gujawy jest przyrządzenie z niej dżemu czy marmolady.

Przeczytaj: Co jeść w czasie przeziębienia i zaraz po nim?

Gujawa w kuchni

Gujawa w kuchni wykorzystywana jest przede wszystkim jako dodatek do sałatek owocowych, deserów i koktajli. Idealnie w tej roli sprawdzi się zarówno owoc świeży, jak i gujawa kandyzowana czy z puszki. Najbardziej znany deser to El bocadillo z rozgotowanych owoców gujawy, soku pomarańczowego i cukru.

Przeczytaj: Kawa kuloodporna – wady i zalety jej spożywania

Zastosowanie medyczne

Właściwości prozdrowotne gujawy są zaskakujące: hamuje rozwój nowotworów piersi, prostaty, jelita grubego oraz płuc, normalizuje poziom cukru we krwi i usprawnia trawienie. Obniża poziom lipidów i cholesterolu we krwi, co zapewnia skuteczną profilaktykę miażdżycy. Wspomaga wzrok, korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego oraz łagodzi stany zapalne i wzmacnia odporność organizmu.

Przeczytaj: Jakie mięso najlepiej jeść w czasie odchudzania?

Przeciwwskazania

Brak jest przeciwwskazań do spożywania gujawy. Jedynie osoby chorujące na cukrzycę powinni ograniczyć spożycie gujawy z racji jej wysokiego indeksu glikemicznego.

Przeczytaj: Czy jedzenie wpływa na nasze samopoczucie?

Gujawa podczas ciąży i laktacji

Nie ma przeciwwskazań do spożywania gujawy w czasie ciąży czy karmienia.

Przeczytaj: Uzależnienie od słodyczy – czym się objawia i jak z nim walczyć

Ile białka jest w gujawie?

Gujawy zawierają 2.55 g białka na 100g.
Średniej wielkości gujawa (175 g) zawiera ok. 4.5 g białka.

Ile węglowodanów jest w gujawach?

Gujawy zawierają 14.3 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości gujawa (175 g) zawiera ok. 25 g węglowodanów.

Ile waży gujawa?

Średniej wielkości gujawa (część jadalna po obraniu) waży ok. 175g.

Ile błonnika jest w gujawach?

Gujawy zawierają w sobie 5.4 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości gujawa (175 g) zawiera ok. 9.5 g błonnika. Odpowiada to ok. 32% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy gujawy zawierają gluten?

Gujawy nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma gujawa?

Gujawy zawierają 228 mg witaminy C na 100g.
Średniej wielkości gujawa (175 g) zawiera ok. 399 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 200% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w gujawie?

Gujawy zawierają 22 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości gujawa (175 g) zawiera ok. 38.5 mg magnezu. Odpowiada to ok. 10% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma gujawa?

Gujawy mają wysoki indeks glikemiczny. Jest on równy 75.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.nutrition-and-you.com
  • www.healthbenefitstimes.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij