Gujawa - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki gujawy
Inne nazwy: Guawa, gruszla
Charakterystyczne właściwości gujawy

Gujawa to rosnący na krzewach w tropikalnych klimatach owoc, który może zaskoczyć orzeźwiającym smakiem, obecnością jadalnych nasionek oraz kilkukrotnie wyższą niż w pomarańczach zawartością witaminy C. Popularna w krajach azjatyckich i na Zachodzie, w Polsce niestety jest wciąż trudno dostępna. Mimo to warto poznać bliżej to niezwykłe połączenie walorów smakowych i odżywczych.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Jakie właściwości ma gujawa na tle innych owoców?
W porównaniu z innymi owocami gujawa charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, potasu, białka i niacyny (witaminy B3). Zawiera też dawkę witaminy C, witaminy B5 (kwasu pantotenowego) i kwasu foliowego (wit. B9).
Zobacz wszystkie wartości odżywcze gujawy na wykresach.
gujawa - witaminy (w 100g)
- Witamina A624 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.067 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.04 mg
- Witamina B3 (Niacyna)1.084 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.451 mg
- Witamina B60.11 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)49 mcg
- Witamina C228 mg
- Witamina E0.73 mg
- Witamina K2.6 mg
Skład gujawy (w 100g)
- 14.3g WĘGLOWODANY
- 0.95g TŁUSCZE
- 2.55g BIAŁKO
- 5.4g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 75% WĘGLOWODANY
- 13% BIAŁKO
- 11% TŁUSZCZ
gujawa - minerały (w 100g)
- Potas417 mg
- Fosfor11 mg
- Magnez22 mg
- Wapń18 mg
- Sód2 mg
- Żelazo0.26 mg
- Cynk0.23 mg
- Beta karoten374 mg
Właściwości zdrowotne
Gujawa wyróżnia się wysoką zawartością witaminy A i C, a także beta – karotenu i witamin z grupy B. Dostarcza też sporo błonnika -jeden owoc pokrywa aż 12% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Gujawa dostarcza ponadto bardzo wielu antyutleniaczy, w tym kwercytyny o silnym działaniu przeciwzapalnym i ochronnym. Włączenie gujawy do diety wzbogaca ją w liczne mikroelementy, zwłaszcza żelaza, wapnia i potasu.
Przeczytaj:Jajko w koszulce klasycznie, w folii lub z mikrofali. Proste przepisy
Przechowywanie
Świeże owoce gujawy mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Czas ten można wydłużyć do kilku dni przez przechowywanie owoców w lodówce. Najprostszym sposobem na cieszenie się smakiem gujawy jest przyrządzenie z niej dżemu czy marmolady.
Gujawa w kuchni
Gujawa w kuchni wykorzystywana jest przede wszystkim jako dodatek do sałatek owocowych, deserów i koktajli. Idealnie w tej roli sprawdzi się zarówno owoc świeży, jak i gujawa kandyzowana czy z puszki. Najbardziej znany deser to El bocadillo z rozgotowanych owoców gujawy, soku pomarańczowego i cukru.
Przeczytaj:Jak ugotować rosół z mrożonej włoszczyzny?
Zastosowanie medyczne
Właściwości prozdrowotne gujawy są zaskakujące: hamuje rozwój nowotworów piersi, prostaty, jelita grubego oraz płuc, normalizuje poziom cukru we krwi i usprawnia trawienie. Obniża poziom lipidów i cholesterolu we krwi, co zapewnia skuteczną profilaktykę miażdżycy. Wspomaga wzrok, korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego oraz łagodzi stany zapalne i wzmacnia odporność organizmu.
Przeczytaj:Dieta dla osób, które mają skurcze
Przeciwwskazania
Brak jest przeciwwskazań do spożywania gujawy. Jedynie osoby chorujące na cukrzycę powinni ograniczyć spożycie gujawy z racji jej wysokiego indeksu glikemicznego.
Przeczytaj:Witamina C - rola w organizmie
Gujawa podczas ciąży i laktacji
Nie ma przeciwwskazań do spożywania gujawy w czasie ciąży czy karmienia.
Przeczytaj:Kwas pantotenowy (Witamina B5) - funkcje dla organizmu, źródła w diecie
Ile białka jest w gujawie?
Gujawy zawierają 2.55 g białka na 100g.
Średniej wielkości gujawa (175 g) zawiera ok. 4.5 g białka.
Ile węglowodanów jest w gujawach?
Gujawy zawierają 14.3 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości gujawa (175 g) zawiera ok. 25 g węglowodanów.
Ile waży gujawa?
Średniej wielkości gujawa (część jadalna po obraniu) waży ok. 175g.
Ile błonnika jest w gujawach?
Gujawy zawierają w sobie 5.4 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości gujawa (175 g) zawiera ok. 9.5 g błonnika. Odpowiada to ok. 32% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma gujawa?
Gujawy zawierają 0.95 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości gujawa (175 g) zawiera ok. 1.6625 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w gujawie?
Gujawy zawierają 22 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości gujawa (175 g) zawiera ok. 38.5 mg magnezu. Odpowiada to ok. 10% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma gujawa?
Gujawy mają wysoki indeks glikemiczny. Jest on równy 75.
Wykresy - jak gujawa wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak gujawa prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma dżakfrut?
- Czy gujawa tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w kiwi?
- Jakie witaminy ma kumkwat?
- Ile błonnika jest w cytrynie?
- Czy nieśplik japoński zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma liczi?
- Ile magnezu znajduje się w mango?
- Jaki indeks glikemiczny ma mangostan?
- Ile białka jest w morwie?
- Ile waży nektarynka?
Dodaj opinię