Mandarynka - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.5 na podstawie 82 głosów.
Kategorie | Owoce
Mandarynka - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma mandarynka?

100g mandarynek to 53 kcal.

Na przykład średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera około 40 kalorii (kcal).
Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

Aby spalić taką ilość kalorii potrzebujesz na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 6 minut, pływać przez 5 minut lub biegać przez 4 minuty.

Zobacz też tabelę kalorii mandarynki.

Sprawdź jak mandarynka wypada na tle innych owoców:

Czy 53 kalorie w mandarynce to dużo?

Zawartość kalorii w mandarynce jest niska w porównaniu do innych produktów z kategorii owoców.

Jest to niewiele, ale nie najmniej. Mniej kalorii znajdziemy na przykład w takich owocach jak arbuzy lub owoce aceroli.

Kalorie w mandarynce pochodzą w 5% z białka, 90% z węglowodanów i 5% z tłuszczy.

Mandarynka - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 53 kcal
Węglowodany 13.34 gram
Błonnik 1.8 gram
Tłuszcze 0.31 gram
Białko 0.81 gram

mandarynka - tabela kalorii

  • Średniej wielkości mandarynka (75g)40 kcal
  • 10g mandarynek5 kcal
  • 20g mandarynek11 kcal
  • 50g mandarynek27 kcal
  • 100g mandarynek53 kcal
  • 200g mandarynek106 kcal
  • 500g mandarynek265 kcal

mandarynka - witaminy w 100g

  • Witamina A 681 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.058 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.036 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.376 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.216 mg
  • Witamina B6 0.078 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 16 mcg
  • Witamina C 26.7 mg
  • Witamina E 0.2 mg

Skład energetyczny mandarynki

  • 90% WĘGL.
  • 5% BIAŁKO
  • 5% TŁUSZCZ

mandarynka - minerały w 100g

  • Potas 166 mg
  • Potas 166 mg
  • Magnez 12 mg
  • Wapń 37 mg
  • Sód 2 mg
  • Żelazo 0.15 mg
  • Cynk 0.07 mg
  • Beta karoten 101 mg

średniej wielkości mandarynka (75 g) to:

40kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 6 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 7 minut Jazdy konnej
Tenis 4 minut Gry w tenisa
Bieganie 4 minut Biegania
Pływanie 5 minut Pływania

Informacje ogólne

Najczęściej kojarzona z okresem bożonarodzeniowym, mandarynka powinna być spożywana przez cały rok; zwłaszcza, że jest powszechnie dostępna prze dwanaście miesięcy. Słodkie, aromatyczne, pozbawione charakterystycznej dla cytrusów kwaskowości, łatwo obierają się ze skórki. Mandarynka występuje w kilku odmianach, z których najbardziej kojarzona jest klementynka.

Przeczytaj: Jak obliczyć swoje zapotrzebowanie na kalorie?

Właściwości zdrowotne

Mandarynka to niskokaloryczny owoc o zasadotwórczych właściwościach, zatem doskonale odkwasza organizm. Mandarynki zawierają liczne kwasy organiczne wspomagające oczyszczenie organizmu, a także witaminy A, C, B1 i B6. Mandarynki dostarczają ponadto kwasu foliowego, magnezu, potasu, manganu i wapnia. A naturalny olejek mandarynkowy stanowi cenny kosmetyk wspomagający walkę z cellulitem i zwiotczałą skórą. Ponadto stanowi cenny składnik perfum.

Przeczytaj: Zasady diety bezglutenowej nie są dziecinnie proste

Przechowywanie

Mandarynki przechowywane w temperaturze pokojowej utrzymają świeżość przez około tydzień, w lodówce – jeszcze dłużej. Jeśli mandarynki znajdują się w suchym i ciepłym pomieszczeniu, może dojść do przesuszenia skórki, ale nie powinno wpłynąć to na walory smakowe miąższu.

Przeczytaj: Nie smakuje Ci zdrowe jedzenie? Sprawdź 3 proste wskazówki, aby je polubić

Mandarynki w kuchni

Mandarynki w kuchni stosowane są jako samodzielne owoce oraz dodatek do sałatek owocowych, deserów czy koktajli. Przyrządza się z niej sok, dżemy czy nalewkę na bazie alkoholu, o właściwościach prozdrowotnych. Idealnie nadaje się do ozdabiania wypieków.

Przeczytaj: Czy dieta bezglutenowa szkodzi?

Zastosowanie medyczne

Mandarynka to bardzo zdrowy i lekkostrawny owoc. Reguluje pracę układu pokarmowego oraz doskonale wpływa na wątrobę – łagodzi dolegliwości towarzyszące wirusowemu zapaleniu wątroby oraz hamuje rozwój raka wątroby. Ponadto mandarynki oczyszczają organizm i dbają o funkcjonowanie układu moczowego. Owoc ten wspomaga odporność, dba o skórę i wzrok, hamuje procesy zapalne oraz ogranicza rozwój wielu chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy. Jednym z najsilniejszych antyutleniaczy jest hesperydyna, która bardzo skutecznie neutralizuje wolne rodniki.

Przeczytaj: Czy dieta wegańska jest zdrowa?

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożycia mandarynek jest alergia na cytrusy, a także choroba wrzodowa żołądka czy wrzody.

Przeczytaj: 3 kroki przed rozpoczęciem diety

Mandarynki podczas ciąży i laktacji

Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania mandarynek w ciąży czy podczas karmienia jest alergia na te owoce. Poza tym można jeść je bez obaw, gdyż dostarczają szeregu substancji odżywczych, tak bardzo potrzebnych kobiecie i maluchowi w tym specyficznym okresie.

Przeczytaj: Kawa kuloodporna – wady i zalety jej spożywania

Ile białka jest w mandarynce?

Mandarynki zawierają 0.81 g białka na 100g.
Średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera ok. 0.6 g białka.

Ile węglowodanów jest w mandarynkach?

Mandarynki zawierają 13.34 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera ok. 10 g węglowodanów.

Ile waży mandarynka?

Średniej wielkości mandarynka (część jadalna po obraniu) waży ok. 75g.

Ile błonnika jest w mandarynkach?

Mandarynki zawierają w sobie 1.8 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera ok. 1.4 g błonnika. Odpowiada to ok. 5% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy mandarynki zawierają gluten?

Mandarynki nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma mandarynka?

Mandarynki zawierają 26.7 mg witaminy C na 100g.
Średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera ok. 20.025 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 10% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w mandarynce?

Mandarynki zawierają 12 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera ok. 9 mg magnezu. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma mandarynka?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają mandarynki. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 3 źródeł:

  • www.natureword.com
  • www.healwithfood.org
  • www.nutrition-and-you.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij