Mandarynka - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.4 na podstawie 122 głosów.
Kategorie | Owoce
Mandarynka - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma mandarynka?

100g mandarynek to 53 kcal.

Na przykład średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera około 40 kalorii (kcal).

Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej (Przyjęto dzienne zapotrzebowanie w wysokości 2400kcal).

Aby zobrazować sobie ile to jest, warto zwrócić uwagę, że kalorie które zawiera średniej wielkości mandarynka (75 g) można porównać do kalorii, które zawiera np. 0.5 jabłka, 0.5 szklanki coli, 2 łyżeczki cukru.

Aby spalić taką ilość kalorii potrzebujesz na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 6 minut, pływać przez 5 minut lub biegać przez 4 minuty.

Kalorie w mandarynce pochodzą w 5% z białka, 90% z węglowodanów i 5% z tłuszczy.

Zobacz też tabelę kalorii mandarynki.

Sprawdź jak mandarynka wypada na tle innych owoców:

Czy mandarynka tuczy i jak wpływa na odchudzanie?

Zawartość kalorii w mandarynce jest niska w porównaniu do innych produktów z kategorii owoców. Spożywanie mandarynki wydaje się być niezłym wyborem dla osób na diecie. Można jednak znaleźć mniej tuczące produkty pośród owoców.

100g mandarynek ma około 53 kcal. Jest to niewiele, ale nie najmniej. Mniej kalorii znajdziemy na przykład w takich owocach jak arbuzy lub owoce aceroli.

Mandarynka - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 53 kcal
Węglowodany 13.34 gram
Błonnik 1.8 gram
Tłuszcze 0.31 gram
Białko 0.81 gram

mandarynka - tabela kalorii

  • Średniej wielkości mandarynka (75g)40 kcal
  • 10g mandarynek5 kcal
  • 20g mandarynek11 kcal
  • 50g mandarynek27 kcal
  • 100g mandarynek53 kcal
  • 200g mandarynek106 kcal
  • 500g mandarynek265 kcal

mandarynka - witaminy w 100g

  • Witamina A 681 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.058 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.036 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.376 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.216 mg
  • Witamina B6 0.078 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 16 mcg
  • Witamina C 26.7 mg
  • Witamina E 0.2 mg

Skład energetyczny mandarynki

  • 90% WĘGL.
  • 5% BIAŁKO
  • 5% TŁUSZCZ

mandarynka - minerały w 100g

  • Potas 166 mg
  • Potas 166 mg
  • Magnez 12 mg
  • Wapń 37 mg
  • Sód 2 mg
  • Żelazo 0.15 mg
  • Cynk 0.07 mg
  • Beta karoten 101 mg

średniej wielkości mandarynka (75 g) to:

40kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 6 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 7 minut Jazdy konnej
Tenis 4 minut Gry w tenisa
Bieganie 4 minut Biegania
Pływanie 5 minut Pływania

Informacje ogólne

Najczęściej kojarzona z okresem bożonarodzeniowym, mandarynka powinna być spożywana przez cały rok; zwłaszcza, że jest powszechnie dostępna prze dwanaście miesięcy. Słodkie, aromatyczne, pozbawione charakterystycznej dla cytrusów kwaskowości, łatwo obierają się ze skórki. Mandarynka występuje w kilku odmianach, z których najbardziej kojarzona jest klementynka.

Przeczytaj: Jakie mięso najlepiej jeść w czasie odchudzania?

Właściwości zdrowotne

Mandarynka to niskokaloryczny owoc o zasadotwórczych właściwościach, zatem doskonale odkwasza organizm. Mandarynki zawierają liczne kwasy organiczne wspomagające oczyszczenie organizmu, a także witaminy A, C, B1 i B6. Mandarynki dostarczają ponadto kwasu foliowego, magnezu, potasu, manganu i wapnia. A naturalny olejek mandarynkowy stanowi cenny kosmetyk wspomagający walkę z cellulitem i zwiotczałą skórą. Ponadto stanowi cenny składnik perfum.

Przeczytaj: Dieta niskowęglowodanowa - na czym polega i czy jest zdrowa?

Przechowywanie

Mandarynki przechowywane w temperaturze pokojowej utrzymają świeżość przez około tydzień, w lodówce – jeszcze dłużej. Jeśli mandarynki znajdują się w suchym i ciepłym pomieszczeniu, może dojść do przesuszenia skórki, ale nie powinno wpłynąć to na walory smakowe miąższu.

Przeczytaj: 3 kroki przed rozpoczęciem diety

Mandarynki w kuchni

Mandarynki w kuchni stosowane są jako samodzielne owoce oraz dodatek do sałatek owocowych, deserów czy koktajli. Przyrządza się z niej sok, dżemy czy nalewkę na bazie alkoholu, o właściwościach prozdrowotnych. Idealnie nadaje się do ozdabiania wypieków.

Przeczytaj: Produkty spożywcze, które działają jak afrodyzjak

Zastosowanie medyczne

Mandarynka to bardzo zdrowy i lekkostrawny owoc. Reguluje pracę układu pokarmowego oraz doskonale wpływa na wątrobę – łagodzi dolegliwości towarzyszące wirusowemu zapaleniu wątroby oraz hamuje rozwój raka wątroby. Ponadto mandarynki oczyszczają organizm i dbają o funkcjonowanie układu moczowego. Owoc ten wspomaga odporność, dba o skórę i wzrok, hamuje procesy zapalne oraz ogranicza rozwój wielu chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy. Jednym z najsilniejszych antyutleniaczy jest hesperydyna, która bardzo skutecznie neutralizuje wolne rodniki.

Przeczytaj: Czy dieta bezglutenowa szkodzi?

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożycia mandarynek jest alergia na cytrusy, a także choroba wrzodowa żołądka czy wrzody.

Przeczytaj: Siemię lniane czy nasiona chia – co jest zdrowsze?

Mandarynki podczas ciąży i laktacji

Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania mandarynek w ciąży czy podczas karmienia jest alergia na te owoce. Poza tym można jeść je bez obaw, gdyż dostarczają szeregu substancji odżywczych, tak bardzo potrzebnych kobiecie i maluchowi w tym specyficznym okresie.

Przeczytaj: Jak gotować warzywa aby nie traciły wartości odżywczych?

Ile białka jest w mandarynce?

Mandarynki zawierają 0.81 g białka na 100g.
Średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera ok. 0.6 g białka.

Ile węglowodanów jest w mandarynkach?

Mandarynki zawierają 13.34 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera ok. 10 g węglowodanów.

Ile waży mandarynka?

Średniej wielkości mandarynka (część jadalna po obraniu) waży ok. 75g.

Ile błonnika jest w mandarynkach?

Mandarynki zawierają w sobie 1.8 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera ok. 1.4 g błonnika. Odpowiada to ok. 5% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy mandarynki zawierają gluten?

Mandarynki nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma mandarynka?

Mandarynki zawierają 0.31 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera ok. 0.2325 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w mandarynce?

Mandarynki zawierają 12 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości mandarynka (75 g) zawiera ok. 9 mg magnezu. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma mandarynka?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają mandarynki. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 3 źródeł:

  • www.natureword.com
  • www.healwithfood.org
  • www.nutrition-and-you.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij