Jeżyny - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.5 na podstawie 122 głosów.
Kategorie | Owoce
Jeżyny - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma jeżyna?

100g jeżyn to 43 kcal.

Na przykład garść jeżyn (70 g) zawiera około 30 kalorii (kcal).

Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej (Przyjęto dzienne zapotrzebowanie w wysokości 2400kcal).

Aby zobrazować sobie ile to jest, warto zwrócić uwagę, że kalorie które zawiera garść jeżyn (70 g) można porównać do kalorii, które zawiera np. 0.5 jabłka, 1.5 łyżeczki cukru.

Aby spalić taką ilość kalorii potrzebujesz na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 4 minuty, pływać przez 4 minuty lub biegać przez 3 minuty.

Kalorie w jeżynie pochodzą w 11% z białka, 79% z węglowodanów i 9% z tłuszczy.

Zobacz też tabelę kalorii jeżyny.

Sprawdź jak jeżyna wypada na tle innych owoców:

Czy jeżyna tuczy i jak wpływa na odchudzanie?

Zawartość kalorii w jeżynie jest niska w porównaniu do innych produktów z kategorii owoców. Spożywanie jeżyny wydaje się być niezłym wyborem dla osób na diecie. Można jednak znaleźć mniej tuczące produkty pośród owoców.

100g jeżyn ma około 43 kcal. Jest to niewiele, ale nie najmniej. Mniej kalorii znajdziemy na przykład w takich owocach jak cytryny, arbuzy oraz owoce oksomianu.

Jeżyny - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 43 kcal
Węglowodany 9.61 gram
Błonnik 5.3 gram
Tłuszcze 0.49 gram
kw. tł. nas. 0.1 gram
Białko 1.39 gram
Indeks glikemiczny 25

jeżyna - tabela kalorii

  • Garść jeżyn (70g)30 kcal
  • 10g jeżyn4 kcal
  • 20g jeżyn9 kcal
  • 50g jeżyn22 kcal
  • 100g jeżyn43 kcal
  • 200g jeżyn86 kcal
  • 500g jeżyn215 kcal

jeżyna - witaminy w 100g

  • Witamina A 214 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.02 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.646 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.276 mg
  • Witamina B6 0.03 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 25 mcg
  • Witamina C 21 mg
  • Witamina E 1.17 mg
  • Witamina K 19.8 mg

Skład energetyczny jeżyny

  • 79% WĘGL.
  • 11% BIAŁKO
  • 9% TŁUSZCZ

jeżyna - minerały w 100g

  • Potas 162 mg
  • Potas 162 mg
  • Magnez 20 mg
  • Wapń 29 mg
  • Sód 1 mg
  • Żelazo 0.62 mg
  • Cynk 0.53 mg

garść jeżyn (70 g) to:

30kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 4 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 6 minut Jazdy konnej
Tenis 3 minut Gry w tenisa
Bieganie 3 minut Biegania
Pływanie 4 minut Pływania

Informacje ogólne

Jeżyny to owoce obecne w diecie już od tysiącleci – pierwsze o nich doniesienia pochodzą z prehistorycznych wykopalisk. Warto zatem skorzystać z mądrości naszych przodków i włączyć je do dzisiejszej diety, gdyż owoce te dzięki wysokiej zawartości antocyjaniny, odpowiedzialnej za ich ciemną barwę, wykazują wysoki potencjał antyoksydacyjny. A w dobie lawinowo rosnącej zachorowalności na choroby cywilizacyjne jest to bardzo pożądana właściwość.

Przeczytaj: Czy jedzenie wpływa na nasze samopoczucie?

Właściwości zdrowotne

Jeżyny zawierają bardzo duże ilości przeciwutleniaczy, ale także witamin, zwłaszcza witaminy C. Garść jeżyn pokrywa niemal 30% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Jakie inne skarby skrywają te niepozorne owoce? Błonnik, ksylitol, witaminy A, E i K, magnez, potas, mangan czy miedź to tylko niektóre z nich. Z racji tak bogatego składu odżywczego jeżyny są cennymi składnikami diety, ale znajdują zastosowanie także jako wartościowy składnik kosmetyków odmładzających czy  łagodzących liczne schorzenia skórne.

Przeczytaj: Jakie pieczywo jeść, aby nie przybierać na wadze?

Przechowywanie

Jeżyny – podobnie jak każde owoce jagodowe – są bardzo nietrwałe, zatem należy je spożyć jak najszybciej. W lodówce mogą poleżeć do dwóch - czterech dni. Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość, doskonałym sposobem jest mrożenie jeżyn.

Przeczytaj: Czy kawa tuczy?

Jeżyny w kuchni

Jeżyny w kuchni znalazły zastosowanie jako orzeźwiający dodatek do koktajli, wypieków czy deserów. Idealnie nadają się do sporządzenia nalewek, soków, dżemów czy konfitur. A jeżyny w wersji wytrawnej? Świetnie komponują się z mięsami jako składnik sosu czy w sałatce w serze pleśniowym.

Przeczytaj: Dieta dla osób z siedzącym trybem życia

Zastosowanie medyczne

Jeżyny wykazują bardzo korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy, normalizując ciśnienie krwi i wzmacniając serce. Zapobiega anemii, wspomaga odporność organizmu, wykazują właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Wysoka zawartość antyutleniaczy hamuje ponadto rozwój chorób neurodegeneracyjnych, zaś błonnik reguluje trawienie. Ponadto jeżyny wzmacniają kości oraz regulują krzepliwość krwi.

Przeczytaj: Picie wody z cytryną na czczo - plusy i minusy

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożywania jeżyn jest uczulenie na te owoce, jednak taka alergia zdarza się sporadycznie.

Przeczytaj: Siemię lniane czy nasiona chia – co jest zdrowsze?

Jeżyny podczas ciąży i laktacji

Jeżyny mogą być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące, gdyż dostarczają szeregu cennych składników odżywczych, są lekkostrawne i niskokaloryczne.

Przeczytaj: Nie smakuje Ci zdrowe jedzenie? Sprawdź 3 proste wskazówki, aby je polubić

Ile białka jest w jeżynie?

Jeżyny zawierają 1.39 g białka na 100g.
Garść jeżyn (70 g) zawiera ok. 1 g białka.

Ile węglowodanów jest w jeżynach?

Jeżyny zawierają 9.61 g węglowodanów na 100g.
Garść jeżyn (70 g) zawiera ok. 6.7 g węglowodanów.

Ile waży jeżyna?

Garść jeżyn waży ok. 70g.

Ile błonnika jest w jeżynach?

Jeżyny zawierają w sobie 5.3 g błonnika na 100g.
Garść jeżyn (70 g) zawiera ok. 3.7 g błonnika. Odpowiada to ok. 12% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy jeżyny zawierają gluten?

Jeżyny nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma jeżyna?

Jeżyny zawierają 0.49 g tłuszczu na 100g.
Garść jeżyn (70 g) zawiera ok. 0.343 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w jeżynie?

Jeżyny zawierają 20 mg magnezu na 100g.
Garść jeżyn (70 g) zawiera ok. 14 mg magnezu. Odpowiada to ok. 4% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma jeżyna?

Jeżyny mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 25.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.nutrition-and-you.com
  • www.healthfitnessrevolution.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij