Melon (Kantalupa) - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki melona
Charakterystyczne właściwości melona
Orzeźwiający i bardzo soczysty owoc o żółtym miąższu – to melon, niskokaloryczna i wartościowa w składniki odżywcze przekąska. Idealnie gasi pragnienie i nawodnia organizm, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Całe szczęście, że melon jest u nas bardzo dobrze dostępnych owocem.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżnia się melon spośród owoców
W porównaniu z innymi owocami melon charakteryzuje się sporą zawartością beta karotenu, potasu, niacyny (witaminy B3) i witaminy A. Zawiera też dawkę magnezu, białka i cynku.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze melona na wykresach.
melon - witaminy (w 100g)
- Witamina A3382 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.017 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.026 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.734 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.105 mg
- Witamina B60.072 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)21 mcg
- Witamina C36.7 mg
- Witamina E0.05 mg
- Witamina K2.5 mg
Skład melona (w 100g)
- 8.6g WĘGLOWODANY
- 0.19g TŁUSCZE
- 0.84g BIAŁKO
- 0.9g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 87% WĘGLOWODANY
- 9% BIAŁKO
- 4% TŁUSZCZ
melon - minerały (w 100g)
- Potas267 mg
- Magnez12 mg
- Wapń9 mg
- Sód1 mg
- Żelazo0.21 mg
- Cynk0.18 mg
- Beta karoten2020 mg
Właściwości zdrowotne
Zawartość cennych składników odżywczych zależna jest od gatunku melona – melon kantalupa o szarobrunatnej skórce zawiera mnóstwo witaminy C i witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, potasu i miedzi. Z kolei melon miodowy to bogactwo potasu, witaminy B6 i niska zawartość cukru. Melon zawiera ponadto mnóstwo beta karotenu – to on nadaje miąższowi owocu wdzięczny, pomarańczowy kolor. A skoro beta karoten – to wysoki potencjał antyoksydacyjny. Rzeczywiście – tego melonowi nie brakuje, zatem owoc ten skutecznie chroni przez przedwczesnym starzeniem i rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych.
Przechowywanie
Melon to owoc dojrzewający w temperaturze pokojowej. Dojrzały melon ma skórkę lekko poddającą się naciskowi – wtedy w temperaturze pokojowej wytrzyma do 3 dni, zaś w lodówce – do 5. Przekrojonego melona należy przechowywać w zamkniętym pojemniku w niskiej temperaturze jedynie przez kilak godzin – owoc ten szybko traci smak.
Przeczytaj:Kwas pantotenowy (Witamina B5) - funkcje dla organizmu, źródła w diecie
Melon w kuchni
Melon jest wykorzystywany w kuchni jako orzeźwiający dodatek do sałatek owocowych, koktajli i deserów. Nie jest rzadkością dodawanie melona do dań wytrawnych – mięs, ryb czy drobiu oraz szynki parmeńskiej.
Przeczytaj:Co jeść na diecie ketogenicznej? Przykładowe keto przepisy i produkty
Zastosowanie medyczne
Z racji dużej zawartości antyutleniaczy i innych cennych składników, melon wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Działa odchudzająco, moczopędnie i detoksykująco. Łagodzi bóle reumatyczne i dolegliwości wątroby, wspomaga leczenie bólu gardła i kaszlu. Melon reguluje ciśnienie krwi i działa protekcyjnie na układ sercowo – naczyniowy, minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwory oraz wspomaga pamięć. Ponadto jest to uznany środek poprawiający nastrój i ograniczający stany depresyjne.
Przeczytaj:Korzyści z jedzenia awokado
Przeciwwskazania
Brak jest przeciwwskazań do spożycia melona, jedynie osoby chore na cukrzycę nie powinny spożywać tego owocu w nadmiarze, gdyż ma on wysoki indeks glikemiczny.
Spożywanie w ciąży i podczas karmienia
Melon może być spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Melon dostarcza bowiem wielu witamin i minerałów, błonnika redukującego zaparcia charakterystyczne dla ciąży oraz pomaga redukować stres i zapewnia dobre samopoczucie.
Przeczytaj:Czy dieta wegańska jest zdrowa?
Ile białka jest w melonie?
Melony zawierają 0.84 g białka na 100g.
Średniej wielkości melon (900 g) zawiera ok. 7.6 g białka.
Ile węglowodanów jest w melonach?
Melony zawierają 8.6 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości melon (900 g) zawiera ok. 77.4 g węglowodanów.
Ile waży melon?
Średniej wielkości melon (część jadalna po obraniu) waży ok. 900g.
Ile błonnika jest w melonach?
Melony zawierają w sobie 0.9 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości melon (900 g) zawiera ok. 8.1 g błonnika. Odpowiada to ok. 27% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma melon?
Melony zawierają 0.19 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości melon (900 g) zawiera ok. 1.71 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w melonie?
Melony zawierają 12 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości melon (900 g) zawiera ok. 108 mg magnezu. Odpowiada to ok. 27% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma melon?
Melony mają wysoki indeks glikemiczny. Jest on równy 60.
Wykresy - jak melon wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak melon prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
melon - powiązane produkty
- Gorzki melon17 kcal/100g
- Melon casaba36 kcal/100g
- Melon galia Jaffa Sweetie24 kcal/100g
- Melon miodowy36 kcal/100g
- Melon żółty Jaffa Sweetie36 kcal/100g
- Melon miodowy36 kcal/100g
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma czerymoja?
- Czy melon tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w żurawinie?
- Jakie witaminy mają daktyle?
- Ile błonnika jest w durianie?
- Czy czarny bez zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma akka selowa?
- Ile magnezu znajduje się w fidze?
- Jaki indeks glikemiczny ma jagoda goji?
- Ile białka jest w agreście?
- Ile waży winogrona?
Dodaj opinię