Awokado - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.4 na podstawie 106 głosów.
Kategorie | Owoce
Awokado - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma awokado?

100g owoców awokado to 160 kcal.

Na przykład średniej wielkości awokado (220 g) zawiera około 352 kalorii (kcal).
Odpowiada to ok. 15% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

Aby pozbyć się tych kalorii musisz na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 50 minut, pływać przez 41 minut lub biegać przez 35 minut.

Zobacz też tabelę kalorii awokado.

Sprawdź jak awokado wypada na tle innych owoców:

160 kalorii w awokado - ile to właściwie jest?

Zbliżona do innych produktów zawartość kalorii w awokado stawia ten produkt gdzieś po środku kategorii owoców pod względem kaloryczności.

Wiele produktów spośród owoców ma zbliżoną ilość kalorii. Mogą to być choćby banany, jeżyny albo czarne porzeczki.

Kalorie w awokado pochodzą w 5% z białka, 20% z węglowodanów i 76% z tłuszczy.

Awokado - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 160 kcal
Węglowodany 8.53 gram
Błonnik 6.7 gram
Tłuszcze 14.66 gram
kw. tł. nas. 1.8 gram
Białko 2 gram
Indeks glikemiczny 10

awokado - tabela kalorii

  • Średniej wielkości awokado (220g)352 kcal
  • 10g owoców awokado16 kcal
  • 20g owoców awokado32 kcal
  • 50g owoców awokado80 kcal
  • 100g owoców awokado160 kcal
  • 200g owoców awokado320 kcal
  • 500g owoców awokado800 kcal

awokado - różne rodzaje, kalorie

  • Olej z awokado

    884 kcal/100g

awokado - witaminy w 100g

  • Witamina A 146 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.067 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.13 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 1.738 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 1.389 mg
  • Witamina B6 0.257 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 81 mcg
  • Witamina C 10 mg
  • Witamina E 2.07 mg
  • Witamina K 21 mg

Skład energetyczny awokado

  • 20% WĘGL.
  • 5% BIAŁKO
  • 76% TŁUSZCZ

awokado - minerały w 100g

  • Potas 485 mg
  • Potas 485 mg
  • Fosfor 52 mg
  • Magnez 29 mg
  • Wapń 12 mg
  • Sód 7 mg
  • Żelazo 0.55 mg
  • Cynk 0.64 mg
  • Beta karoten 62 mg

średniej wielkości awokado (220 g) to:

352kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 50 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 65 minut Jazdy konnej
Tenis 34 minut Gry w tenisa
Bieganie 35 minut Biegania
Pływanie 41 minut Pływania

Awokado - informacje ogólne

Awokado to jeden z najwartościowszych owoców świata. Ten pochodzący z Meksyku owoc o specyficznym kremowym miąższu najczęściej trafia do sklepów z Ameryki Południowej czy Środkowej.

Jeśli na sklepowej półce zobaczysz awokado o ciemnofioletowej skórce, pod którą kryje się jasnozielony miąższ o orzechowym posmaku – masz do czynienia z awokado Hass. Zaś odmiana  z zieloną skórką to awokado Fuerte.

Przeczytaj: Czy awokado można jeść w ciąży?

Właściwości zdrowotne awokado

Tym, co wyróżnia awokado na tle innych owoców, jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega - 3. To także bogate źródło witamin E, K, C czy z grupy B oraz antyutleniaczy, luteiny, steroli oraz licznych minerałów. Jakie prozdrowotne właściwości awokado wynikają z tak bogatego składu odżywczego?

  • awokado reguluje gospodarkę lipidową, obniża poziom cholesterolu we krwi
  • awokado wspomaga pracę układu sercowo – naczyniowego, normalizuje ciśnienie krwi
  • ten owoc bez obawy mogą jeść osoby chore na cukrzycę – awokado cechuje się małą zawartością węglowodanów, ponadto spowalnia trawienie węglowodanów normalizując poziom glukozy we krwi
  • dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy i witamin awokado dba o cerę i włosy, a luteina wzmacnia wzrok
  • regularne spożycie awokado sprzyja redukcji stresu
  • kwasy omega 3 wzmacniają odporność, spowalniają procesy starzenia oraz zapobiegają stanom zapalnym i alergicznym

Przeczytaj: Dieta Paleo - na czym polega i kto może ją stosować

Jak przechowywać awokado?

Owoc ten wymaga uzyskania pełnej dojrzałości przed jego spożyciem. Ogonek owocu powinien gładko wchodzić w miąższ - wtedy owoc jest odpowiedni do zjedzenia.

Niedojrzałe awokado można przechowywać w lodówce przez 2 – 3 tygodnie, zaś szybko dojrzeje w towarzystwie jabłek czy bananów. Aby owoc po rozkrojeniu nie czerniał, wystarczy skropić go sokiem z cytryny czy limonki.

Przeczytaj: Produkty spożywcze, które działają jak afrodyzjak

Awokado w kuchni

Z awokado można przygotować wiele odżywczych i smacznych potraw. Od wytrawnej sałatki, poprzez odżywcze koktajle owocowe aż po pyszne desery.

Awokado stanowić może bazę pożywnej pasty kanapkowej z jajkiem i suszonymi pomidorami lub… domowej nutelli z kakao i daktylami. Spożywać go można na surowo; obróbka cieplna sprzyja pojawieniu się goryczki, ponadto zuboża owoc w wartości odżywcze.

Przeczytaj: Co jeść w czasie przeziębienia i zaraz po nim?

Zastosowanie lecznicze awokado

Awokado z racji korzystnego wpływu na układ nerwowy zalecany jest osobom cierpiącym na choroby neurodegeneracyjne, np. chorobę Alzheimera.

Wspomaga redukcję zbyt wysokiego cholesterolu i nadciśnienia, sięgać powinny po niego zatem osoby cierpiące na schorzenia układu sercowo-  naczyniowego.

Dzięki wysokiej zawartości glutationu awokado wspomaga wątrobę. Owoc ten łagodzi ponadto stany zapalne żołądka, a najnowsze doniesienia wskazują na znaczącą rolę awokado we wspomaganiu terapii niektórych nowotworów.

Przeczytaj: Co jeść, aby czuć się dobrze o poranku?

Przeciwwskazania w spożyciu awokado

Spożycie awokado powinno być ograniczane jedynie prze osoby cierpiące na nietolerancję tego owocu. Ostrożność powinny zachować także osoby stosujące leki przeciwkrzepliwe – awokado może osłabiać ich działanie.

Przeczytaj: Dieta wspierająca pracę umysłu

Awokado w ciąży i podczas karmienia

Owoc awokado jest całkowicie bezpiecznym pokarmem dla ciężarnych. Do tego jest on bardzo zdrowy. Zawiera witaminy C, E i A, witaminy z grupy B, potas, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Co istotne: owoc awokado jest także źródłem kwasu foliowego.

Przeczytaj:

Ile białka jest w awokado?

Owoce awokado zawierają 2 g białka na 100g.
Średniej wielkości awokado (220 g) zawiera ok. 4.4 g białka.

Ile węglowodanów jest w owocach awokado?

Owoce awokado zawierają 8.53 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości awokado (220 g) zawiera ok. 18.8 g węglowodanów.

Ile waży awokado?

Średniej wielkości awokado (część jadalna po obraniu) waży ok. 220g.

Ile błonnika jest w owocach awokado?

Owoce awokado zawierają w sobie 6.7 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości awokado (220 g) zawiera ok. 14.7 g błonnika. Odpowiada to ok. 49% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy owoce awokado zawierają gluten?

Owoce awokado nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma awokado?

Owoce awokado zawierają 10 mg witaminy C na 100g.
Średniej wielkości awokado (220 g) zawiera ok. 22 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 11% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w awokado?

Owoce awokado zawierają 29 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości awokado (220 g) zawiera ok. 63.8 mg magnezu. Odpowiada to ok. 16% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma awokado?

Owoce awokado mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 10.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.whfoods.com
  • www.bbcgoodfood.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij