Maliny - kalorie, ile ważą Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.4 na podstawie 140 głosów.
Kategorie | Owoce
Maliny - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii mają maliny?

100g malin to 52 kcal.

Na przykład garść malin (60 g) zawiera około 31 kalorii (kcal).

Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej (Przyjęto dzienne zapotrzebowanie w wysokości 2400kcal).

Aby zobrazować sobie ile to jest, warto zwrócić uwagę, że kalorie które zawiera garść malin (60 g) można porównać do kalorii, które zawiera np. 0.5 jabłka, 1.5 łyżeczki cukru.

Do spalenia takiej ilości kalorii trzeba na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 4 minuty, pływać przez 4 minuty lub biegać przez 3 minuty.

Kalorie w malinach pochodzą w 8% z białka, 82% z węglowodanów i 10% z tłuszczy.

Zobacz też tabelę kalorii malin.

Sprawdź jak maliny wypadają na tle innych owoców:

Czy maliny są tuczące i czy powninno się je jeść na diecie?

Maliny to produkt o małej ilości kalorii (pamiętajmy, że bierzemy pod uwagę tylko produkty z kategorii owoców). Spożywanie malin wydaje się być niezłym wyborem dla osób na diecie. Można jednak znaleźć mniej tuczące produkty pośród owoców.

100g malin ma około 52 kcal. To niedużo ale da się znaleźć mniej kaloryczne produkty. Mniej kalorii znajdziemy na przykład w takich owocach jak arbuzy, owoce oksomianu albo truskawki.

maliny - różne rodzaje, kalorie

Maliny - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 52 kcal
Węglowodany 11.94 gram
Błonnik 6.5 gram
Tłuszcze 0.65 gram
Białko 1.2 gram

maliny - tabela kalorii

  • Garść malin (60g)31 kcal
  • Szklanka malin (135g)70 kcal
  • 10g malin5 kcal
  • 20g malin10 kcal
  • 50g malin26 kcal
  • 100g malin52 kcal
  • 200g malin104 kcal
  • 500g malin260 kcal

maliny - witaminy w 100g

  • Witamina A 33 IU
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.038 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.598 mg
  • Witamina B6 0.055 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 21 mcg
  • Witamina C 26.2 mg
  • Witamina E 1.42 mg
  • Witamina K 7.8 mg

Skład energetyczny malin

  • 82% WĘGL.
  • 8% BIAŁKO
  • 10% TŁUSZCZ

maliny - minerały w 100g

  • Potas 151 mg
  • Potas 151 mg
  • Magnez 22 mg
  • Wapń 25 mg
  • Sód 1 mg
  • Żelazo 0.69 mg
  • Cynk 0.42 mg
  • Beta karoten 16 mg

garść malin (60 g) to:

31kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 4 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 6 minut Jazdy konnej
Tenis 3 minut Gry w tenisa
Bieganie 3 minut Biegania
Pływanie 4 minut Pływania

Informacje ogólne

Jedne z najsmaczniejszych owoców, uwielbiane przez dzieci i rosnące w Polsce w sezonie letnim – maliny to owoc, który powinien znaleźć się w diecie każdego, także małych dzieci. Zwłaszcza, ze maliny można znaleźć zarówno w lasach, jak i z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogródku. Poza spożyciem świeżych owoców dobrze jest przygotować także zdrowe przetwory na sezon zimowy.

Przeczytaj: Co jeść w czasie przeziębienia i zaraz po nim?

Właściwości zdrowotne

Maliny zawierają mnóstwo witamin i minerałów, m. in. C, E, K i z grupy B oraz magnezu, miedzi, cynku, żelaza i fosforu. Maliny to także źródło licznych antyutleniaczy, ketonów, olejków eterycznych, kwasów organicznych oraz błonnika. Oczywistym zastosowaniem malin jest sporządzenie z nich soku i stosowanie go w okresie zwiększonego zachorowania na infekcje. Ale maliny są także cenionym składnikiem kosmetyków, a ich spożywanie przez cały rok przynosi szereg korzyści zdrowotnych.

Przeczytaj: Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?

Przechowywanie

Maliny są niezwykle delikatnymi owocami, zatem konieczne jest jak najszybsze ich spożycie. Jeśli chcemy je umyć przed spożyciem, należy to zrobić bardzo delikatnie, pod słabym strumieniem zimnej wody. Maliny powinny być przechowywane w lodówce, w płaskim pojemniku, położone na ręczniku papierowym i przykryte drugim ręcznikiem. Aby przedłużyć czas, w którym możemy cieszyć się smakiem malin, można je zamrozić lub przyrządzić sok czy dżem.

Przeczytaj: Dieta ujemnych kalorii - czy to naprawdę działa

Maliny w kuchni

Maliny  w kuchni wykorzystywane są do sporządzenia soków, dżemów i konfitur, herbatek. Świeże maliny są doskonałym dodatkiem do deserów, owsianek, koktajli, wypieków czy nalewek. A dla lubiących zaskakujące połączenia smakowe idealną propozycją będzie sos malinowy do mięsa, np. polędwiczek wieprzowych.

Przeczytaj: Co jeść, aby czuć się dobrze o poranku?

Zastosowanie medyczne

Maliny posiadają mnóstwo antyutleniaczy, zatem hamują stany zapalne i spowalniają procesy starzenia. Wspomagają odporność, wzmacniają układ sercowo – naczyniowy oraz nerwowy. Regulują trawienie, wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, hamują rozwój anemii i chronią przed nowotworami. Dbają o piękny wygląd skóry, łagodzą bóle menstruacyjne i działają rozkurczowo. W czasie infekcji działają rozgrzewająco, napotnie oraz antybakteryjnie, przyspieszając proces zdrowienia.

Przeczytaj: Dieta bogata w błonnik – czy każdy powinien ją stosować?

Przeciwwskazania

Maliny – z racji dużej zawartości puryn – powinny być ostrożnie spożywane przez osoby z niewydolnością nerek oraz dna moczanową. Poza tym brak jest przeciwwskazań do spożycia malin – to niskokaloryczne i lekkostrawne owoce, które mogą być spożywane nawet przez dzieci już od 7 miesiąca życia.

Przeczytaj: Czy można zjeść przeterminowany produkt?

Maliny podczas ciąży i laktacji

Brak jest przeciwwskazań do spożywania owoców maliny podczas ciąży czy laktacji.

Przeczytaj: Gdzie kupić nasiona chia i jak je przechowywać

Ile białka jest w malinach?

Maliny zawierają 1.2 g białka na 100g.
Garść malin (60 g) zawiera ok. 0.7 g białka.

Ile węglowodanów jest w malinach?

Maliny zawierają 11.94 g węglowodanów na 100g.
Garść malin (60 g) zawiera ok. 7.2 g węglowodanów.

Ile ważą maliny?

Garść malin waży ok. 60g.
Szklanka malin waży ok. 135g.

Ile błonnika jest w malinach?

Maliny zawierają w sobie 6.5 g błonnika na 100g.
Garść malin (60 g) zawiera ok. 3.9 g błonnika. Odpowiada to ok. 13% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy maliny zawierają gluten?

Maliny nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu mają maliny?

Maliny zawierają 0.65 g tłuszczu na 100g.
Garść malin (60 g) zawiera ok. 0.39 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w malinach?

Maliny zawierają 22 mg magnezu na 100g.
Garść malin (60 g) zawiera ok. 13.2 mg magnezu. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny mają maliny?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają maliny. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.medicalnewstoday.com
  • www.nutrition-and-you.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij