Jagody - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.4 na podstawie 97 głosów.
Kategorie | Owoce
Jagody - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma jagoda?

100g jagód to 57 kcal.

Na przykład garść jagód (55 g) zawiera około 31 kalorii (kcal).
Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

Do spalenia takiej ilości kalorii trzeba na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 4 minuty, pływać przez 4 minuty lub biegać przez 3 minuty.

Zobacz też tabelę kalorii jagody.

Sprawdź jak jagoda wypada na tle innych owoców:

57 kalorii w jagodzie - to dużo czy mało?

Zbliżona do innych produktów zawartość kalorii w jagodzie stawia ten produkt gdzieś po środku kategorii owoców pod względem kaloryczności.

Wśród owoców znajdziemy wiele produktów o zbliżonej kaloryczności. Nie trzeba daleko szukać, będą to na przykład czerymoje, wiśnie lub owoce żurawiny.

Kalorie w jagodzie pochodzą w 5% z białka, 91% z węglowodanów i 5% z tłuszczy.

Jagody - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 57 kcal
Węglowodany 14.49 gram
Błonnik 2.4 gram
Tłuszcze 0.33 gram
Białko 0.74 gram
Indeks glikemiczny 25

jagoda - tabela kalorii

  • Garść jagód (55g)31 kcal
  • Szklanka jagody (170g)97 kcal
  • 10g jagód6 kcal
  • 20g jagód11 kcal
  • 50g jagód29 kcal
  • 100g jagód57 kcal
  • 200g jagód114 kcal
  • 500g jagód285 kcal

jagoda - witaminy w 100g

  • Witamina A 54 IU
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.041 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.418 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.124 mg
  • Witamina B6 0.052 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 6 mcg
  • Witamina C 9.7 mg
  • Witamina E 0.57 mg
  • Witamina K 19.3 mg

Skład energetyczny jagody

  • 91% WĘGL.
  • 5% BIAŁKO
  • 5% TŁUSZCZ

jagoda - minerały w 100g

  • Potas 77 mg
  • Potas 77 mg
  • Magnez 6 mg
  • Wapń 6 mg
  • Sód 1 mg
  • Żelazo 0.28 mg
  • Cynk 0.16 mg
  • Beta karoten 32 mg

garść jagód (55 g) to:

31kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 4 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 6 minut Jazdy konnej
Tenis 3 minut Gry w tenisa
Bieganie 3 minut Biegania
Pływanie 4 minut Pływania

Informacje ogólne

Jagody to owoce rosnące w wielu rejonach świata, także w Polsce. Od czerwca do września warto zajadać się nimi do woli – te sezonowe owoce to prawdziwa bomba substancji odżywczych. Od setek lat stosowana jako naturalny lek, dziś jagoda także może być traktowana jako remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych.

Przeczytaj: Czym są tzw. superfoods?

Właściwości zdrowotne

Jagody cechują się ogromną zawartością antyutleniaczy – to one odpowiadają za intensywny, ciemny kolor owoców. Garbniki, flawonoidy, pektyny i kwasy organiczne towarzyszą w jagodach licznym minerałom i witaminom. Najważniejsze z nich to witaminy A, C, B1, B6, PP czy wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz cynk. Zarówno owoce, jak i liście jagody wykorzystywane są do produkcji leków, suplementów diety oraz kosmetyków, wyróżniając się wszechstronnym i niezwykle korzystnym oddziaływaniem na organizm.

Przeczytaj: Siemię lniane czy nasiona chia – co jest zdrowsze?

Przechowywanie

Jagody są owocami delikatnymi i stosunkowo nietrwałymi, zatem ich przechowywanie w lodówce to najlepszy wybór. W ten sposób zachowają świeżość na kilka dni. Sposoby na znaczne przedłużenie trwałości owoców i cieszenie się ich walorami smakowymi i odżywczymi to suszenie owoców lub przerobienie ich na sok.

Przeczytaj: 3 kroki przed rozpoczęciem diety

Jagody w kuchni

Jagoda w kuchni znajduje szereg zastosowań – od dodatków do deserów i wypieków (klasykiem są drożdżówki z jagodą), poprzez sporządzanie soków i herbaty z suszonych owoców, aż po wytrwane sosy do mięs.  Z jagód można przygotować ponadto smaczną nalewkę.

Przeczytaj: Jak jeść, aby nie tyć

Zastosowanie medyczne

Jagody wywierają zbawienny wpływ na układ pokarmowy – owoce suszone zapobiegają zaparciom, zaś sok czy napar z jagód wspomagają leczenie biegunek. Z racji wysokiej zawartości luteiny i zeaksantyny jagody wzmacniają wzrok i są stosowane w leczeniu kurzej ślepoty oraz zwyrodnienia plamki żółtej.  Dzięki antyutleniaczom jagody spowalniają procesy starzenia i hamują rozwój nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby). Doskonale wspomagają układ sercowo – naczyniowy: wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Jagody wspomagają odporność i łagodzą stany zapalne.

Przeczytaj: Dieta bogata w błonnik – czy każdy powinien ją stosować?

Przeciwwskazania

Nie ma przeciwwskazań do spożywania jagód – nie ingerują one w działanie żadnych leków i nie powodują działań niepożądanych.

Przeczytaj: Nasiona Chia - 6 potwierdzonych właściwości zdrowotnych

Jagody podczas ciąży i laktacji

Jagody mogą być spożywane zarówno przez kobiety w ciąży, jak i mamy karmiące.

Przeczytaj: Co jeść w czasie przeziębienia i zaraz po nim?

Ile białka jest w jagodzie?

Jagody zawierają 0.74 g białka na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 0.4 g białka.

Ile węglowodanów jest w jagodach?

Jagody zawierają 14.49 g węglowodanów na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 8 g węglowodanów.

Ile waży jagoda?

Garść jagód waży ok. 55g.
Szklanka jagody waży ok. 170g.

Ile błonnika jest w jagodach?

Jagody zawierają w sobie 2.4 g błonnika na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 1.3 g błonnika. Odpowiada to ok. 4% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy jagody zawierają gluten?

Jagody nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma jagoda?

Jagody zawierają 9.7 mg witaminy C na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 5.335 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w jagodzie?

Jagody zawierają 6 mg magnezu na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 3.3 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma jagoda?

Jagody mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 25.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 1 źródeł:

  • www.medicalnewstoday.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij