Figi - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki figi
Charakterystyczne właściwości figi
Figa to pochodzący z Azji Mniejszej owoc o zaskakującym smaku i szeregu wartości odżywczych.
W Polsce najbardziej popularne są figi suszone, zaś świeże figi spożywane są niezwykle rzadko.
Zarówno jedne, jak i drugie warto włączyć do codziennej diety. Dlaczego?
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżnia się figa spośród owoców
W porównaniu z innymi owocami figa charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, witaminy B5 (kwasu pantotenowego), witaminy B6 i wapnia. Zawiera też dawkę żelaza, magnezu i białka.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze figi na wykresach.
figa - witaminy (w 100g)
- Witamina A142 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.06 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.05 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.4 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.3 mg
- Witamina B60.113 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)6 mcg
- Witamina C2 mg
- Witamina E0.11 mg
- Witamina K4.7 mg
Skład figi (w 100g)
- 19.18g WĘGLOWODANY
- 0.3g TŁUSCZE
- 0.75g BIAŁKO
- 2.9g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 93% WĘGLOWODANY
- 4% BIAŁKO
- 3% TŁUSZCZ
figa - minerały (w 100g)
- Potas232 mg
- Magnez17 mg
- Wapń35 mg
- Sód1 mg
- Żelazo0.37 mg
- Cynk0.15 mg
- Beta karoten85 mg
Właściwości zdrowotne
Figi zawierają bardzo dużo kluczowych dla zdrowia składników odżywczych. Mowa chociażby o błonniku – suszone figi zawierają go niezwykle dużo.
Suszone figi to także prawdziwa skarbnica wapnia – 100 g suszonych owoców zawiera go tyle, co szklanka mleka.
Figi dostarczają ponadto dużych ilości witamin A, C, K i z grupy B oraz mikroelementów: żelaza, magnezu, fosforu, potasu czy kwasu foliowego.
Figi suszone zawierają wiele wartości odżywczych, ale także kalorii, zaś świeże owoce są lżejszą propozycją.
Przeczytaj:Dieta dla osób, które mają skurcze
Przechowywanie
Świeże figi to owoce o stosunkowo krótkim okresie przydatności do spożycia. Należy kupować owoce z nienaruszoną skórką, a przechowywać je należy w lodówce, najlepiej na papierowym ręczniku.
Mniej problemu jest z przechowywaniem suszonych fig – te wystarczy umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdzie leżeć mogą nawet przez kilka miesięcy.
Przeczytaj:5 wskazówek dla osób aktywnych fizycznie
Figi w kuchni
Figi w kuchni stanowią bardzo cenną przekąskę. Świeże owoce można rozkroić i jeść miąższ łyżeczką. Idealnie nadają się do przyrządzania dżemów i konfitur.
Bardzo dobrze komponują się z deserami i słodkimi wypiekami, ale także mięsem, wędlinami czy serami.
Natomiast figi suszone są doskonałe jako dodatek do ciasteczek, muesli, sporządzania herbaty czy nalewek.
Przeczytaj:Ile kalorii ma wino i czy można po nie sięgać na diecie? Sprawdzamy
Zastosowanie medyczne
Figi z racji wysokiej zawartości wielu mikroelementów wykazują szereg właściwości prozdrowotnych.
Jesteś narażony na stres bądź pijesz dużo kawy? Figa uzupełni niedobory magnezu.
Masz osłabione kości, przechodzisz menopauzę, jesteś dzieckiem w okresie wzrostu? Dzięki figom dostarczysz odpowiednich ilości wapnia.
Figi wzmacniają wzrok, poprawiają stan skóry i leczą trądzik, redukują poziom cholesterolu i wzmacniają serce oraz utrzymują równowagę wodno – elektrolitową organizmu.
Ponadto figi wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie oraz spowalniają procesy starzenia.
Przeczytaj:Kwas pantotenowy (Witamina B5) - funkcje dla organizmu, źródła w diecie
Przeciwwskazania
Spożywanie fig nie jest wskazane osobom z nadwagą, odchudzającym się oraz cierpiącym na cukrzycę.
Przeczytaj:Korzyści z jedzenia awokado
Figi podczas ciąży i laktacji
Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania fig w ciąży jest cukrzyca ciężarnych.
W ciąży figi mogą łagodzić poranne nudności, zatem ich spożycie jest wskazane.
Podczas karmienia piersią również bez obawy można włączyć figi do diety.
Przeczytaj:Przepis na szybki, fit obiad – makaron z sosem dyniowym z kurczakiem
Ile białka jest w fidze?
Figi zawierają 0.75 g białka na 100g.
Średniej wielkości figa (70 g) zawiera ok. 0.5 g białka.
Ile węglowodanów jest w figach?
Figi zawierają 19.18 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości figa (70 g) zawiera ok. 13.4 g węglowodanów.
Ile waży figa?
Średniej wielkości figa (część jadalna po obraniu) waży ok. 70g. Garść fig waży ok. 240g.
Ile błonnika jest w figach?
Figi zawierają w sobie 2.9 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości figa (70 g) zawiera ok. 2 g błonnika. Odpowiada to ok. 7% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma figa?
Figi zawierają 0.3 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości figa (70 g) zawiera ok. 0.21 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w fidze?
Figi zawierają 17 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości figa (70 g) zawiera ok. 11.9 mg magnezu. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma figa?
Figi mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 35.
Wykresy - jak figa wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak figa prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
figa - powiązane produkty
- Suszona figa249 kcal/100g
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
- Warzywa mrożone - kalorie (kcal)
- Flaki (wołowe lub drobiowe) - kalorie (kcal)
- Mleko matki - kalorie (kcal)
- Mus jabłkowy - kalorie (kcal)
- Żabie udka - kalorie (kcal)
- Czarny bez (owoce, kwiaty) - kalorie (kcal)
- Łopian (korzeń) – łopuch, głowacz, kostropień, topień, dziady - kalorie (kcal)
- Mangostan - kalorie (kcal)
- Korzeń lotosu - kalorie (kcal)
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma jagoda goji?
- Czy figa tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w winogronach?
- Jakie witaminy ma grejpfrut?
- Ile błonnika jest w gujawie?
- Czy dżakfrut zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma głożyna pospolita?
- Ile magnezu znajduje się w kiwi?
- Jaki indeks glikemiczny ma kumkwat?
- Ile białka jest w cytrynie?
- Ile waży nieśplik japoński?
Dodaj opinię