Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki dżakfruta
Charakterystyczne właściwości dżakfruta
Dżakfrut to bez wątpienia jeden z najbardziej zadziwiających owoców świata.
Osiąga do metra długości i 50 kg wagi, wyrasta prosto z pnia drzewa, zaś poddany obróbce termicznej i przyprawiony do złudzenia przypomina smak mięsa.
W Polsce najczęściej dostępny jest jako owoc w puszce lub suszony.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżnia się dżakfrut spośród owoców
W porównaniu z innymi owocami dżakfrut charakteryzuje się sporą zawartością magnezu, białka, witaminy B1 i cynku. Zawiera też dawkę niacyny (witaminy B3), witaminy B6 i wapnia.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze dżakfruta na wykresach.
dżakfrut - witaminy (w 100g)
- Witamina A110 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.105 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.055 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.92 mg
- Witamina B60.329 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)24 mcg
- Witamina C13.7 mg
- Witamina E0.34 mg
- Witamina K10 mg
Skład dżakfruta (w 100g)
- 23.5g WĘGLOWODANY
- 0.64g TŁUSCZE
- 1.72g BIAŁKO
- 1.5g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 88% WĘGLOWODANY
- 6% BIAŁKO
- 5% TŁUSZCZ
dżakfrut - minerały (w 100g)
- Potas303 mg
- Fosfor21 mg
- Magnez37 mg
- Wapń34 mg
- Sód3 mg
- Żelazo0.6 mg
- Cynk0.42 mg
- Beta karoten61 mg
Właściwości zdrowotne
Dżakfrut to jeden z najbardziej kalorycznych owoców, zawierających dużo węglowodanów i znikome ilości białka i tłuszczu.
Dostarcza antyutleniaczy, witamin z grupy B, A i C oraz błonnika.
Owoc zawiera sporo mikroelementów: żelaza, magnezu, manganu, potasu, wapnia czy cynku.
Umożliwia utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno – elektrolitowej, działa przeciwbakteryjnie i antynowotworowo, spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Przeczytaj:Dieta w czasie PMS. Co jeść w „te” dni?
Przechowywanie dżakfruta
Niedojrzałe dżakfruty nie nadają się do spożycia – mogą powodować bóle brzucha, biegunki i wymioty.
Niedojrzałe owoce są zielone, natomiast dojrzałe - ciemnożółte lub jasnobrązowe i wydzielają silny, owocowy zapach.
Takie dojrzałe dżakfruty są najczęściej sprzedawane w kawałkach i mogą być przechowywane w lodówce przez około tydzień lub znacznie dłużej w zamrażalniku (do 2 miesiący).
Przeczytaj:Jaka kawa jest najzdrowsza?
Dżakfrut w kuchni
Dżakfrut spożywany jest jako owoc świeży, suszony, kandyzowany i gotowany.
Stanowi świetny dodatek do sałatek, koktajli, sporządza się z niego dżemy oraz galaretki.
Doprawiony przyprawami i ugotowany do złudzenia przypomina smak mięsa wieprzowego.
Pestki owocu mogą być prażone jak kasztany – przypominają je smakiem, używane są także do curry jako zamiennik strączków.
Zastosowanie medyczne
Dzięki dużej zawartości składników odżywczych dżakfrut wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości.
- Reguluje trawienie i zapobiega zaparciom
- Dzięki dużej zawartości wapnia wzmacnia kości,
- Żelazo zawarte w tym egzotycznym owocu zapobiega anemii
- Mangan reguluje poziom glukozy we krwi
- Witamina C wspomaga odporność
- Antyutleniacze dbają o kondycję układu sercowo – naczyniowego
Przeczytaj:Olej z wiesiołka tłoczony na zimno co warto wiedzieć?
Przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do spożycia dżakfruta jest uczulenie na pyłki brzozy oraz problemy z nadmierną krzepliwością krwi.
Dżakfrut podczas ciąży i laktacji
Dżakfruta lepiej nie spożywać podczas ciąży i laktacji, brak jest bowiem jednoznacznych danych o bezpieczeństwie włączenia ich do diety w tym szczególnym okresie.
Ponadto spożycie nie w pełni dojrzałego owocu daje silne objawy niestrawności.
Przeczytaj:Co jeść na diecie ketogenicznej? Przykładowe keto przepisy i produkty
Ile białka jest w dżakfrucie?
Dżakfruty zawierają 1.72 g białka na 100g.
Średniej wielkości dżakfrut (4500 g) zawiera ok. 77.4 g białka.
Ile węglowodanów jest w dżakfrutach?
Dżakfruty zawierają 23.5 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości dżakfrut (4500 g) zawiera ok. 1057.5 g węglowodanów.
Ile waży dżakfrut?
Średniej wielkości dżakfrut (część jadalna po obraniu) waży ok. 4500g.
Ile błonnika jest w dżakfrutach?
Dżakfruty zawierają w sobie 1.5 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości dżakfrut (4500 g) zawiera ok. 67.5 g błonnika. Odpowiada to ok. 225% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma dżakfrut?
Dżakfruty zawierają 0.64 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości dżakfrut (4500 g) zawiera ok. 28.8 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 58% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w dżakfrucie?
Dżakfruty zawierają 37 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości dżakfrut (4500 g) zawiera ok. 1665 mg magnezu. Odpowiada to ok. 416% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma dżakfrut?
Dżakfruty mają wysoki indeks glikemiczny. Jest on równy 70.
Wykresy - jak dżakfrut wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak dżakfrut prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma głożyna pospolita?
- Czy dżakfrut tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w kumkwacie?
- Jakie witaminy ma cytryna?
- Ile błonnika jest w nieśpliku japońskim?
- Czy liczi zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma mango?
- Ile magnezu znajduje się w mangostanie ?
- Jaki indeks glikemiczny ma morwa?
- Ile białka jest w nektarynce?
- Ile waży pomarańcza?
Dodaj opinię