Morwa - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki morwy
Charakterystyczne właściwości morwy
Morwa biała i czarna to owoce pochodzące z Chin, które zaskakują szeregiem bardzo cennych właściwości prozdrowotnych. Doceniane zwłaszcza przez osoby odchudzające się i chorujące na cukrzycę, owoce morwy zachwycają słodko – kwaśnym smakiem i soczystym miąższem.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Jakie właściwości ma morwa na tle innych owoców?
W porównaniu z innymi owocami morwa charakteryzuje się sporą zawartością żelaza, sodu, witaminy B2 i wapnia. Zawiera też dawkę magnezu, białka i witaminy E.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze morwy na wykresach.
morwa - witaminy (w 100g)
- Witamina A25 IU
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.101 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.62 mg
- Witamina B60.05 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)6 mcg
- Witamina C36.4 mg
- Witamina E0.87 mg
- Witamina K7.8 mg
Skład morwy (w 100g)
- 9.8g WĘGLOWODANY
- 0.39g TŁUSCZE
- 1.44g BIAŁKO
- 1.7g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 81% WĘGLOWODANY
- 12% BIAŁKO
- 7% TŁUSZCZ
morwa - minerały (w 100g)
- Potas194 mg
- Magnez18 mg
- Wapń39 mg
- Sód10 mg
- Żelazo1.85 mg
- Cynk0.12 mg
- Beta karoten12 mg
Właściwości zdrowotne
Morwa biała i czarna zawiera wiele flawonoidów, które wymiatają z organizmu wolne rodniki. Hamując szkodliwy wpływ reaktywnych form tlenu, morwa spowalnia procesy starzenia i chroni przed wieloma chorobami przewlekłymi. Inne cenne składniki morwy są witaminy z grupy B, błonnik, garbniki, kwasy organiczne, pektyny. Morwa to ceniony składnik kosmetyków regenerujących skórę i odżywiających ją.
Przeczytaj:Dieta dla osób cierpiących na hemoroidy
Przechowywanie
Morwa to owoc dojrzewający w temperaturze pokojowej. Po dojrzeniu owoc powinien być niezwłocznie zjedzony bądź przechowywany w lodówce maksymalnie przez 5 dni. Dobrym sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia jest suszenie owoców morwy.
Morwa w kuchni
Morwa w kuchni wykorzystywana jest na wiele sposobów. Owoce morwy służą do produkcji dżemów, syropów i soków. Wzbogacają smak wypieków i deserów, wykorzystywane są do produkcji nalewek. Suszone owoce to bardzo zdrowa i smaczna przekąska. Z liści morwy przygotowuje się natomiast zdrowy napar.
Zastosowanie medyczne
Morwa z racji wielu właściwości prozdrowotnych zajmuje czołowe miejsce w medycynie naturalnej. Dzięki wysokiej zawartości garbników, morwa łagodzi stany zapalne błony śluzowej żołądka. Ogranicza zachorowalność na nowotwory, wspomaga układ odpornościowy i łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych ( kaszlu, bronchitu, astmy). Owoce morwy są bardzo cenione przez diabetyków – normalizują bowiem poziom glukozy we krwi, dbają także o prawidłowy poziom cholesterolu. Morwa wspomaga odchudzanie, reguluje procesy trawienne, działa moczopędnie i oczyszcza organizm.
Przeczytaj:Jak wzmocnić system odpornościowy za pomocą diety zimowej – kompleksowy przewodnik
Przeciwwskazania
Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania dużych ilości owoców morwy jest zbyt niski poziom cukru we krwi.
Przeczytaj:Czy to normalne, że przybieramy na wadze przed zimą?
Spożywanie w ciąży i podczas laktacji
Morwa może być spożywana przez kobiety w ciąży, gdyż dostarcza cennych składników odżywczych. Zalecana jest także kobietom karmiącym piersią, gdyż pobudza laktację.
Przeczytaj:Gdzie szukać najlepszych przypraw na rynku?
Ile białka jest w morwie?
Owoce morwy zawierają 1.44 g białka na 100g.
Garść owoców morwy (30 g) zawiera ok. 0.4 g białka.
Ile węglowodanów jest w owocach morwy?
Owoce morwy zawierają 9.8 g węglowodanów na 100g.
Garść owoców morwy (30 g) zawiera ok. 2.9 g węglowodanów.
Ile waży morwa?
Garść owoców morwy waży ok. 30g.
Łyżka morwy waży ok. 10g.
Łyżeczka morwy waży ok. 6g.
Szklanka morwy waży ok. 140g.
Ile błonnika jest w owocach morwy?
Owoce morwy zawierają w sobie 1.7 g błonnika na 100g.
Garść owoców morwy (30 g) zawiera ok. 0.5 g błonnika. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma morwa?
Owoce morwy zawierają 0.39 g tłuszczu na 100g.
Garść owoców morwy (30 g) zawiera ok. 0.117 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w morwie?
Owoce morwy zawierają 18 mg magnezu na 100g.
Garść owoców morwy (30 g) zawiera ok. 5.4 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma morwa?
Owoce morwy mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 25.
Wykresy - jak morwa wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak morwa prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
morwa - powiązane produkty
- Morwa biała, suszona Bio Planet340 kcal/100g
- Morwa czarna, suszona Bio Planet340 kcal/100g
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma nektarynka?
- Czy morwa tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w papai?
- Jakie witaminy ma marakuja?
- Ile błonnika jest w brzoskwini?
- Czy gruszka zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma persymona?
- Ile magnezu znajduje się w ananasie?
- Jaki indeks glikemiczny ma śliwka?
- Ile białka jest w granacie?
- Ile waży pigwa?
Dodaj opinię