Jak zrobić kruche ciasto. Przepis podstawowy

Mając przepis podstawowy na kruche ciasto ogranicza Was już tylko fantazja i dostęp do składników. Wyczarujecie z niego wiele różnych ciast na kruchym spodzie. Podzielcie się swoimi pomysłami na wykorzystanie takiej bazy.
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
- Czas całkowity: 1 godzina, 20 minut
- Porcje: forma 30x24cm
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- niecała szklanka cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 225g masła,
- 3 żółtka jaj,
- 3 łyżki zimnej wody,
- sól.
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, sól, żółtka jaj, cukier waniliowy, cukier oraz wodę wymieszać. Zarobić ciasto.
- 1/3 uzyskanego ciasta odłożyć do lodówki lub zamrażarki na ok 15-30 minut aż ciasto stwardnienie.
- Piec 50 minut w 180st.
Więcej zdjęć i porady odnośnie przygotowania ciasta znajdziesz na bardzogrubysmok.pl/kruche-ciasto-przepis-podstawowy
Napisz komentarz