Pestycydy w jedzeniu - jak zagrażają organizmowi?

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 8 lutego
Materiał partnerski
Pestycydy w jedzeniu - jak zagrażają organizmowi?

Dbałość o jakość spożywanej żywności powinna być priorytetem dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem. Istnieje wiele niebezpiecznych związków, które mogą znajdować się w spożywanym przez nas jedzeniu. Mowa tutaj na przykład o pestycydach, czyli bardzo szerokiej grupie różnorakich związków chemicznych, które są stosowane przez rolników do ochrony roślin. Jak dokładnie pestycydy zagrażają ludzkiemu organizmowi? Na to pytanie szczegółowo odpowiadamy w poniższym poradniku. Zapraszamy do wnikliwej lektury.

Czym są pestycydy? Wyjaśniamy! 

Pestycydy to określenie dla związków chemicznych, które mogą mieć pochodzenie naturalne (z roślin) jak i syntetyczne, gdzie wykorzystuje się je w celu likwidowania wszelkiego rodzaju pasożytów roślin i zwierząt. Pestycydy są również na bardzo szeroką skalę stosowane w celu zmniejszania ryzyka występowania chorób roślin i do zwalczania chwastów. Częste stosowanie pestycydów jest spowodowane tym, iż obecnie często plony są zagrożone zniszczeniem z powodu występowania szkodników, które niszczą uprawy rolnicze. Jednocześnie ich stosowanie może nieść za sobą wiele konsekwencji w postaci pogorszenia się jakości produkowanej w ten sposób żywności. 

Do pestycydów zalicza się m.in. fungicydy, czyli środki grzybobójcze, ale także insektycydy, czyli środki owadobójcze, ale także bakteriocydy (środki bakteriobójcze) bądź środki, które mają za zadanie zwalczać chwasty (herbicydy). Pestycydy zamiennie określa się jako fitofarmaceutyki, ponieważ są to swego rodzaju leki dedykowane roślinom.

Szkodliwość pestycydów 

Pestycydy uchodzą za niezwykle szkodliwe dla ludzkiego organizmu, a ich stosowanie wywołuje ogromną liczbę kontrowersji. Ich stosowanie może nieść za sobą wiele negatywnych konsekwencji, takich jak uszkodzenie układu nerwowego bądź wywoływanie ciężkiego zapalenia skóry. Wśród produktów, które najczęściej zawierają znaczne ilości pestycydów, wymienia się jabłka i ziemniaki - są to produkty spożywane przez wiele osób na co dzień. 

Czy istnieją sposoby na to, aby ograniczyć negatywne skutki oddziaływania pestycydów na ludzki organizm? Bardzo ważne jest to, by po zakupie owoców bądź warzyw ze sklepu bardzo dokładnie je umyć. Dzięki temu część pozostałości pestycydów powinna zostać przez nas usunięta. To jednak nie rowiązuje problemu ponieważ pestycydy wnikają w strukturę produktu. Na szczęście, istnieją nowoczesne urządzenia, dzięki którym łatwo można zweryfikować jakość spożywanej żywności. 

Specjalne testery żywności - dlaczego warto w nie zainwestować?

Wśród doskonałych rozwiązań, dzięki którym można znacząco zwiększyć swoje bezpieczeństwo w zakresie spożywanej żywności, należy wspomnieć o specjalnych ekotesterach. Jednym z nich jest Ecovisor F4, o którym szczegółowe informacje dostępne są na https://www.ecovisor.pl/soeks-ecovisor-f4.html. Korzystając z tego urządzenia można testować nie tylko żywność, ale również wodę i środowisko, w którym żyjemy. Tester jest zdolny do przeprowadzania analizy jakości żywności, wody oraz wykrywa szkodliwy poziom pola elektromagnetycznego i wskaże podwyższone promieniowanie. Sprawdź już teraz szczegółowe dane na https://www.ecovisor.pl/.

Napisz komentarz