Czym są tzw. superfoods?
Ostatnich kilka lat to lawinowo rosnąca popularność tzw. superfoods, czyli żywności funkcjonalnej.
Mowa o produktach, które włączone do diety nawet w niewielkich ilościach, wykazują udowodnione naukowo prozdrowotne oddziaływanie na organizm.
Mianem tym okrzyknięto zwłaszcza bardzo egzotyczne produkty, które sprowadzane są z odległych zakątków świata, zapominając o rodzimych produktach, które bardzo często nie ustępują superfoods pod względem właściwości odżywczych i zdrowotnych.
Tematy:JagodyLicziSałataChia (nasiona)SzałwiaAroniaOwsianka (na wodzie)KarobPtasie mleczko
Najpopularniejsze superfoods
Jeśli chociaż okazyjnie zaglądasz na blogi poświęcone zdrowemu żywieniu – znasz z pewnością choć kilka superfoods. Najczęściej mówi się o kilku poniżej wymienionych produktach.
Nasiona chia
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej, które przedstawiane są jako bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz licznych witamin i minerałów; zaskakują swoją formą.
Te drobne nasionka w kontakcie z płynem pęcznieją i tworzyć mogą gęstą i zwartą „galaretkę”.
Nasiona chia dodawane mogą być do sałatek, wypieków, koktajli, a nawet można z nich przyrządzić pyszne desery, w tym ptasie mleczko.
Zielony jęczmień
Zielony jęczmień, czyli sproszkowane młode pędy traw, które wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C i beta karotenu, żelaza, błonnika, miedzi i chlorofilu.
Dodanie zielonego jęczmienia do koktajli zapewnia skuteczny detoks organizmu, zwiększenie efektywności treningu, wspomaganie odchudzania oraz zapobieganie niedoborom pokarmowym.
Jagody goji i acai
Jagody goji i acai - oba rodzaje tych egzotycznych jagód cechują się przede wszystkim wysoką zawartością antyutleniaczy, stanowią zatem skuteczną profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych, w tym miażdżycy, cukrzycy czy nowotworów.
Ponadto wspomagają odporność i oczyszczają organizm.
Możesz dodać garść jagód np. do owsianki lub domowej roboty fit-batoników.
Komosa ryżowa (quinoa)
Komosa ryżowa (quinoa) zwanej złotem Inków – niezwykłe zboże o wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, a także błonnika i szeregu mikroelementów.
Uznawana za jedno z najzdrowszych zbóż, komosa ryżowa może być podawana do obiadu wraz z mięsem i warzywami, a także na śniadaniem jako alternatywa dla owsianki.
Polskie alternatywy dla superfoods
Jak już wspomniano, sprowadzane z odległych zakątków świata superfoods mają swoje rodzime odpowiedniki.
Nasiona chia zastąpić można polskie alternatywy dla superfoods, zielony jęczmień czy spirulinę - zielonolistnymi warzywami, komosę ryżową - kaszą jaglaną zaś jagody goji - owocem aronii.
Napisz komentarz