Agrest - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki agrestu
Charakterystyczne właściwości agrestu
Agrest to owoc który z powodzeniem wykorzystywany był w kuchni od dziesiątek lat. Jego korzystne właściwości prozdrowotne rekompensują specyficzny, kwaskowaty smak.
Ten pochodzący z Europy owoc uprawiany był niegdyś powszechnie na każdej niemal działce. Dziś powoli odchodzi w zapomnienie – a szkoda. Warto na nowo odkryć niezwykłe właściwości agrestu.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżnia się agrest spośród owoców
W porównaniu z innymi owocami agrest charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, żelaza, białka i wapnia. Zawiera też dawkę magnezu, fosforu i potasu.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze agrestu na wykresach.
agrest - witaminy (w 100g)
- Witamina A290 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.04 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.03 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.3 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.286 mg
- Witamina B60.08 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)6 mcg
- Witamina C27.7 mg
Skład agrestu (w 100g)
- 10.18g WĘGLOWODANY
- 0.58g TŁUSCZE
- 0.88g BIAŁKO
- 4.3g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 82% WĘGLOWODANY
- 7% BIAŁKO
- 11% TŁUSZCZ
agrest - minerały (w 100g)
- Potas198 mg
- Fosfor27 mg
- Magnez10 mg
- Wapń25 mg
- Sód1 mg
- Żelazo0.31 mg
- Cynk0.12 mg
Właściwości zdrowotne agrestu
Agrest jest owocem o niskiej kaloryczności, dużej zawartości błonnika oraz pektyn, które oczyszczają organizm.Owoce agrestu zawierają także witaminy z grupy B, C czy beta karoten oraz wapń i magnez.
Z racji tak bogatego składu odżywczego agrest może być traktowany jako środek leczniczy na wiele dolegliwości, a także składnik domowych kosmetyków. W takiej roli agrest oczyszcza i wygładza twarz oraz działa przeciwzapalnie i odmładzająco.
Przeczytaj:Jak ugotować rosół z mrożonej włoszczyzny?
Jak przechowywać agrest?
Agrest po zerwaniu może być przechowywany w chłodnym miejscu, np. lodówce przez około dwa tygodnie.
Oczywiście najczęściej z agrestu wykonywane są przetwory, które mogą być przechowywane przez wiele miesięcy. Najlepiej przetrzymywać je w zacienionym miejscu.
Przeczytaj:Jakich warzyw lepiej nie jeść razem, gdyż tracą wartości odżywcze
Zastosowanie agrestu w kuchni
Agrest najczęściej spożywany jest na surowo, ale także w postaci suszonych bądź kandyzowanych owoców.
Bardzo modne są także dżemy, galaretki, syropy i pikle.
Agrest może urozmaicić smak ciasta lub – w postaci wytrawnej – stanowić oryginalny dodatek do mięs.
Przeczytaj:Dieta pudełkowa na zimę – dlaczego warto zadbać o sylwetkę z pomocą cateringu?
Zastosowanie lecznicze agrestu
Agrest z racji wysokiej zawartości błonnika doskonale wpływa na trawienie, zaś wysokiemu stężeniu pektyn zawdzięcza właściwości oczyszczające organizm.
Owoc ten pobudza apetyt, zatem stosować go mogą osoby z zaburzeniami łaknienia.
Owoce agrestu wzmacniają ponadto odporność, działają moczopędnie, wspomagają pracę serca i zapobiegają miażdżycy. Zawarte w agreście antyutleniacze spowalniają procesy starzenia i wzmacniają cały organizm.
Przeczytaj:Produkty spożywcze, które działają jak afrodyzjak
Przeciwwskazania
Spożycie agrestu powinno być ograniczane jedynie prze osoby cierpiące na nietolerancję tego owocu. Ostrożność powinny zachować także osoby stosujące leki przeciwkrzepliwe – agrest może osłabiać ich działanie.
Przeczytaj:Dieta w czasie PMS. Co jeść w „te” dni?
Agrest w ciąży i laktacji
Agrest może być z powodzeniem spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie wpływa negatywnie na organizm, co więcej – dostarcza cennych składników odżywczych, na które zapotrzebowanie w okresie ciąży i laktacji jest znacznie wyższe.
Przeczytaj:O której godzinie najlepiej zjeść śniadanie?
Ile białka jest w agreście?
Owoce agrestu zawierają 0.88 g białka na 100g.
Garść owoców agrestu (55 g) zawiera ok. 0.5 g białka.
Ile węglowodanów jest w owocach agrestu?
Owoce agrestu zawierają 10.18 g węglowodanów na 100g.
Garść owoców agrestu (55 g) zawiera ok. 5.6 g węglowodanów.
Ile waży agrest?
Garść owoców agrestu waży ok. 55g.
Szklanka agrestu waży ok. 160g.
Ile błonnika jest w owocach agrestu?
Owoce agrestu zawierają w sobie 4.3 g błonnika na 100g.
Garść owoców agrestu (55 g) zawiera ok. 2.4 g błonnika. Odpowiada to ok. 8% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma agrest?
Owoce agrestu zawierają 0.58 g tłuszczu na 100g.
Garść owoców agrestu (55 g) zawiera ok. 0.319 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w agreście?
Owoce agrestu zawierają 10 mg magnezu na 100g.
Garść owoców agrestu (55 g) zawiera ok. 5.5 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma agrest?
Owoce agrestu mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 15.
Wykresy - jak agrest wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak agrest prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
agrest - powiązane produkty
- Agrest w lekkim syropie, z puszki/słoika73 kcal/100g
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii mają winogrona?
- Czy agrest tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w gujawie?
- Jakie witaminy ma dżakfrut?
- Ile błonnika jest w głożynie pospolitej?
- Czy kiwi zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma kumkwat?
- Ile magnezu znajduje się w cytrynie?
- Jaki indeks glikemiczny ma nieśplik japoński?
- Ile białka jest w liczi?
- Ile waży mango?
Dodaj opinię