Cytryna - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki cytryny
Charakterystyczne właściwości cytryny
Cytryna to bardzo specyficzny owoc rodem z Chin – sam owoc nie jest spożywany w całości, natomiast sok i skórka z cytryny są powszechnie stosowane jako cenne dodatki do wielu dań.
Poza bardzo wyrazistym aromatem i kwaskowym smakiem cytryna wyróżnia się szeregiem właściwości prozdrowotnych. Jakich?
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżnia się cytryna spośród owoców
W porównaniu z innymi owocami cytryna charakteryzuje się sporą zawartością witaminy C, błonnika, białka i wapnia. Zawiera też dawkę żelaza, sodu i witaminy B1.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze cytryny na wykresach.
cytryna - witaminy (w 100g)
- Witamina A22 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.04 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.02 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.1 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.19 mg
- Witamina B60.08 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)11 mcg
- Witamina C53 mg
- Witamina E0.15 mg
Skład cytryny (w 100g)
- 9.32g WĘGLOWODANY
- 0.3g TŁUSCZE
- 1.1g BIAŁKO
- 2.8g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 84% WĘGLOWODANY
- 10% BIAŁKO
- 6% TŁUSZCZ
cytryna - minerały (w 100g)
- Potas138 mg
- Magnez8 mg
- Wapń26 mg
- Sód2 mg
- Żelazo0.6 mg
- Cynk0.06 mg
- Beta karoten1 mg
Właściwości zdrowotne cytryny
Cytryny znane są przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C – i słusznie, ale zawierają one także duże ilości witamin z grupy B, potas, wapń, magnez, fosfor, cynk oraz liczne olejki eteryczne czy bioflawonoidy.
Dzięki tak wielu substancjom odżywczym cytryna okazuje się być bardzo cennym składnikiem diety, ale także kosmetyków.
Lubisz pić herbatę z cytryną? Lepiej zamień ją na wodę z cytryną. Dlaczego? Po pierwsze gorąca woda zuboża cytrynę w składniki odżywcze. Po drugie – cytryna zwiększa przyswajalność aluminium zawartego w liściach herbaty, co może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimmera.
Rezygnując z dodatku cytryny do herbaty, można jednak doświadczyć jej wielu działań prozdrowotnych.
Przechowywanie cytryn
Cytryny powinny być przechowywane w lodówce, na najniższej półce.
Dobrym sposobem na przedłużenie żywotności cytryn jest trzymanie ich w lodówce, w słoiku z wodą.
Rozkrojone owoce także należy przechowywać w lodówce.
Ciekawym sposobem jest ponadto mrożenie cytryn – mrożona cytryna może być po utarciu spożywana ze skórką, która posiada cenne limonoidy.
Przeczytaj:Jakich warzyw lepiej nie jeść razem, gdyż tracą wartości odżywcze
Cytryny w kuchni
Cytryna w kuchni znalazła szereg zastosowań – jej sok wzbogaca smak ryb, dodaje świeżości deserom i koktajlom, ułatwia ubijanie piany z białek.
Idealnie nadaje się do marynaty do drobiu, świetnie pasuje do tarty.
Skórka z cytryny świetnie pasuje do naleśników.
Z cytryn Można przyrządzić dżemy i konfitury, a kiszone cytryny do doskonały dodatek do mięs i kasz.
Przeczytaj:Jajko w koszulce klasycznie, w folii lub z mikrofali. Proste przepisy
Właściwości medyczne cytryn
Cytryny wykazują szereg właściwości prozdrowotnych: wzmacniają odporność, przyspieszają przemianę materii wspomagając odchudzanie, działają przeciwzapalnie.
Dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy cytryny chronią przed miażdżycą i wzmacniają układ sercowo – naczyniowy.
Cytryny warunkują uczucie sytości, oczyszczają organizm, wspomagają pracę układu pokarmowego i nerek. Odkwaszają organizm, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają krwawieniom. Hamują rozwój raka jelit, prostaty, płuc i piersi.
Przeczytaj:Jak zrobić jajko po benedyktyńsku?
Przeciwwskazania
Cytryna nie może być spożywana przez każdego – przeciwwskazaniem jest okres nasilenia kamicy nerkowej, nadkwasota żołądka i wrzody.
Przeczytaj:Jak zrobić bezę idealną - zasady
Cytryny podczas ciąży i laktacji
Brak jest ścisłych przeciwwskazań do spożywania cytryn w ciąży, choć niektórzy zalecają ich ograniczenie w trzecim trymestrze ciąży.
W okresie karmienia piersią warto ograniczyć spożycie cytryn lub bardzo ostrożnie wprowadzać je do diety, gdyż mogą powodować uczulenia u dziecka.
Przeczytaj:Kopiec kreta w zdrowszej wersji - przepis krok po kroku
Ile białka jest w cytrynie?
Cytryny zawierają 1.1 g białka na 100g.
Średniej wielkości cytryna (85 g) zawiera ok. 0.9 g białka.
Ile węglowodanów jest w cytrynach?
Cytryny zawierają 9.32 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości cytryna (85 g) zawiera ok. 7.9 g węglowodanów.
Ile waży cytryna?
Średniej wielkości cytryna (część jadalna po obraniu) waży ok. 85g.
Ile błonnika jest w cytrynach?
Cytryny zawierają w sobie 2.8 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości cytryna (85 g) zawiera ok. 2.4 g błonnika. Odpowiada to ok. 8% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma cytryna?
Cytryny zawierają 0.3 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości cytryna (85 g) zawiera ok. 0.255 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w cytrynie?
Cytryny zawierają 8 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości cytryna (85 g) zawiera ok. 6.8 mg magnezu. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma cytryna?
Cytryny mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 30.
Wykresy - jak cytryna wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak cytryna prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
cytryna - powiązane produkty
- Cytryna, bez skórki29 kcal/100g
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma nieśplik japoński?
- Czy cytryna tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w mango?
- Jakie witaminy ma mangostan?
- Ile błonnika jest w morwie?
- Czy nektarynka zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma pomarańcza?
- Ile magnezu znajduje się w papai?
- Jaki indeks glikemiczny ma marakuja?
- Ile białka jest w brzoskwini?
- Ile waży gruszka?
Dodaj opinię