Śliwka - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki śliwki
Inne nazwy: śliwki węgierki
Charakterystyczne właściwości śliwki
Śliwki to owoce stanowiące jeden z symboli kuchni polskiej. Znalazły szerokie zastosowanie kulinarne, ale wykorzystywane są także w lecznictwie. Szczególnymi właściwościami prozdrowotnymi wyróżniają się zwłaszcza śliwki suszone.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżnia się śliwka spośród owoców
W porównaniu z innymi owocami śliwka charakteryzuje się sporą zawartością fosforu, potasu, białka i cynku. Zawiera też dawkę witaminy B1, niacyny (witaminy B3) i witaminy A.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze śliwki na wykresach.
śliwka - witaminy (w 100g)
- Witamina A345 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.028 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.026 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.417 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.135 mg
- Witamina B60.029 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)5 mcg
- Witamina C9.5 mg
- Witamina E0.26 mg
- Witamina K6.4 mg
Skład śliwki (w 100g)
- 11.42g WĘGLOWODANY
- 0.28g TŁUSCZE
- 0.7g BIAŁKO
- 1.4g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 90% WĘGLOWODANY
- 5% BIAŁKO
- 5% TŁUSZCZ
śliwka - minerały (w 100g)
- Potas157 mg
- Fosfor16 mg
- Magnez7 mg
- Wapń6 mg
- Sód1 mg
- Żelazo0.17 mg
- Cynk0.1 mg
- Beta karoten190 mg
Właściwości zdrowotne
Śliwki występują w wielu odmianach, z których najbardziej znane to węgierki, mirabelki oraz renklody. Każda z nich zawiera mnóstwo składników odżywczych: witamin A, C, E i K, potasu, żelaza, manganu, miedzi czy magnezu. Dostarczają ponadto sporo błonnika (zwłaszcza śliwki suszone) oraz antyoksydantów. Świeże śliwki są niskokaloryczne, ale suszone zawierają już sporo kalorii. Jednak z racji wielu korzystnych właściwości prozdrowotnych, z których najważniejsze to zapobieganie zaparciom oraz korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy, warto traktować śliwki suszone jako zdrową przekąskę.
Przeczytaj:Ile kalorii mają wigilijne potrawy, czyli obfitość na świątecznym stole
Przechowywanie
Śliwki powinny być przechowywane w chłodnym i suchym miejscu, ale nie w lodówce, gdyż wtedy tracą smak. Niedojrzałe śliwki wytrzymają około 7 dni, dojrzałe – 3 dni. Dojrzałe owoce powinny być przechowywane w przewiewnym opakowaniu. Śliwki wydzielają etylen, nie powinny być zatem przechowywane z bananami, jabłkami, gruszkami czy kiwi.
Przeczytaj:Gulab Jamun: Królowa Indyjskich Deserów
Śliwki w kuchni
Śliwka w kuchni wykorzystywana jest jako dodatek do wypieków, przyrządza się z nich kompoty czy powidła. Do bigosu dodawane są śliwki węgierki, podobnie jak do mięs i sosów. Bez kompotu z suszonych śliwek wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii.
Przeczytaj:Co jeść na diecie ketogenicznej? Przykładowe keto przepisy i produkty
Zastosowanie medyczne
Śliwki suszone doskonale regulują metabolizm glukozy i cholesterolu, sprawdzają się zatem doskonale w profilaktyce cukrzycy i miażdżycy. Wspomagają trawienie, ponadto zalecane są kobietom w okresie pomenopauzalnym, gdyż regulują gospodarkę estrogenową. Śliwki świeże z kolei oczyszczają organizm i likwidują obrzęki, redukują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz łagodzą reumatyzm.
Przeczytaj:Dieta FODMAP - najważniejsze zasady
Przeciwwskazania
Nadmierne spożycie świeżych śliwek nie jest wskazane przez osoby cierpiące na cukrzycę oraz przez osoby z nadwrażliwością jelit – mogą powodować wzdęcia i przeczyszczenie.
Spożycie w ciąży i podczas karmienia
Świeże śliwki są jak najbardziej wskazane w diecie kobiet w ciąży i mam karmiących, zaś śliwki suszone mogą powodować u dzieci kolki, zatem należy je ostrożnie wprowadzać do diety.
Przeczytaj:Czy picie soków zastępuje jedzenie owoców i warzyw?
Ile białka jest w śliwce?
Śliwki zawierają 0.7 g białka na 100g.
Średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera ok. 0.3 g białka.
Ile węglowodanów jest w śliwkach?
Śliwki zawierają 11.42 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera ok. 5.1 g węglowodanów.
Ile waży śliwka?
Średniej wielkości śliwka (część jadalna po obraniu) waży ok. 45g.
Ile błonnika jest w śliwkach?
Śliwki zawierają w sobie 1.4 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera ok. 0.6 g błonnika. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma śliwka?
Śliwki zawierają 0.28 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera ok. 0.126 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w śliwce?
Śliwki zawierają 7 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości śliwka (45 g) zawiera ok. 3.15 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma śliwka?
Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają śliwki. Zajrzyj do nas za kilka dni.
Wykresy - jak śliwka wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak śliwka prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
śliwka - powiązane produkty
- Chleb schulstad fitness style ze śliwką194 kcal/100g
- Chleb żytni razowy, ze śliwką228 kcal/100g
- Śliwka45 kcal/100g
- Śliwka kalifornijska Bakalland267 kcal/100g
- Śliwka nałęczowska w czekoladzie Solidarność442 kcal/100g
- Śliwka, mrożona45 kcal/100g
- Śliwka, suszona267 kcal/100g
- Knedel ze śliwką166 kcal/100g
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma granat?
- Czy śliwka tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w malinach?
- Jakie witaminy ma pigwica?
- Ile błonnika jest w oksomianie pospolitym?
- Czy truskawki zawierajągluten?
- Ile tłuszczu ma mandarynka?
- Ile magnezu znajduje się w arbuzie?
- Jaki indeks glikemiczny ma karczoch?
- Ile białka jest w rukoli?
- Ile waży szparagi?
Dodaj opinię