Dieta FODMAP - najważniejsze zasady

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 8 lutego
Materiał partnerski
Dieta FODMAP - najważniejsze zasady

Dieta FODMAP to dieta eliminacyjna, w której wyklucza się część produktów spożywczych. W związku z tym, że rezygnując z ich konsumowania, można doprowadzić do niedoborów substancji odżywczych, należy ją przeprowadzać pod ścisłą kontrolą lekarza/dietetyka. Dieta low FODMAP niekiedy przynosi poprawę u osób, które skarżą się na dysfunkcje ze strony przewodu pokarmowego. Warto rozważyć ją wraz ze specjalistą przy biegunce, uczuciu przelewania, wzdęciach i gazach. Jakie są jej podstawowe założenia?

Czym jest dieta FODMAP?

FODMAP to skrót, który powstał z angielskich słów. Na język polski tłumaczy się go jako fermentujące oligo-, di-, monosacharydy i poliole. Wspomniane składniki znajdują się w niektórych artykułach spożywczych w wysokich ilościach. Większość ludzi może spożywać je bez obaw o swoje zdrowie i samopoczucie. Zauważono jednak, że u niektórych osób po ich konsumpcji, zachodzi szybka fermentacja w jelicie cienkim. Towarzyszy temu podwyższone ciśnienie osmotyczne. Organizm dąży do równowagi, więc próbuje je zmniejszyć, obserwuje się wówczas większe wchłanianie wody przez jelito. Powoduje to rozciągnięcie jego ścian, dlatego pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, odwiedź: https://auraherbals.pl/blog/maslan-sodu/

I etap diety - spożywanie wyłącznie produktów o niskiej zawartości FODMAP

Dietetycy w oparciu o najnowsze badania naukowe dzielą produkty spożywcze na artykuły o wysokiej i niskiej zawartości FODMAP. Na I etapie diety należy całkowicie unikać tych zasobnych w fermentujące oligo-, di-, monosacharydy i poliole. I faza low FODMAP trwa od 2 do 6 tygodni.

II etap diety - wprowadzanie produktów o wyższej zawartości FODMAP

W II etapie osoba, która cierpi na dysfunkcje układu pokarmowego, stopniowo wprowadza produkty bogate w FODMAP. Zazwyczaj włącza 1 artykuł na 3 dni, po czym spisuje w dzienniczku reakcje organizmu. II faza trwa od 8 do 12 tygodni.

III etap diety - optymalizacja planu odżywiania

W III etapie wykorzystuje się obserwacje w celu stworzenia optymalnej diety. Można spożywać te produkty zawierające więcej FODMAP, które nie dają uciążliwych objawów. Jednocześnie sporadycznie włącza się te, po których wystąpiła biegunka, uczucie przelewania, wzdęcia i gazy. Pozwala to na bieżąco monitorować reakcje organizmu. Docelowo dieta FODMAP ma przynieść poprawę w funkcjonowaniu układu pokarmowego przy jak najmniejszej liczbie restrykcji. Pamiętajmy, że każda dieta eliminacyjna prowadzi do niedoborów. Dietetyk/lekarz powinien podpowiedzieć, co należy spożywać w zamian, aby dostarczyć błonnik, wapń, witaminę D i żelazo.

Produkty zasobne w FODMAP

Wysoką zawartość FODMAP stwierdzono w przypadku następujących produktów spożywczych:

  • burak,
  • grzyby,
  • zielony groszek,
  • cebula,
  • por,
  • czosnek,
  • kapusta,
  • brukselka,
  • kalafior,
  • szparagi,
  • karczoch,
  • suszone owoce,
  • arbuz,
  • śliwka,
  • gruszka,
  • brzoskwinia,
  • nektarynka,
  • mango,
  • wiśnia,
  • jabłko,
  • lody,
  • budyń,
  • słodzone mleko skondensowane,
  • twaróg,
  • jogurt,
  • napój sojowy,
  • mleko krowie,
  • produkty na bazie pszenicy, jęczmienia i żyta.

Produkty o niskiej zawartości FODMAP

Produkty, które mają stosunkowo niewiele FODMAP, to:

  • cukinia,
  • ziemniak,
  • sałata,
  • ogórek,
  • marchew,
  • papryka,
  • fasolka szparagowa,
  • bakłażan,
  • malina,
  • truskawka,
  • ananas,
  • cytryna,
  • grejpfrut,
  • pomarańcza,
  • mandarynka,
  • kiwi,
  • winogrono, 
  • banan,
  • produkty mleczne bez laktozy,
  • napój migdałowy,
  • feta,
  • camembert,
  • brie,
  • mozzarella,
  • ser żółty.

Suplementy z maślanem sodu jako uzupełnienie diety FODMAP

Osobom, które cierpią na dysfunkcje ze strony przewodu pokarmowego, poleca się także suplementy z maślanem sodu. Wspomniany składnik wspiera różnorodność mikrobiomu, działa przeciwzapalnie, immunomodulująco i wpływa korzystnie na stan psychiczny. Zauważono, że może przyczyniać się do poprawy stanu zdrowia wśród chorych na nieswoiste zapalenie jelit.

Napisz komentarz