Marakuja - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki marakui
Inne nazwy: męczennica jadalna, passiflora
Charakterystyczne właściwości marakui

Marakuja to niezwykle smaczny owoc, który coraz częściej spotykany jest w sklepach. Gruba skórka skrywa soczysty i bardzo aromatyczny miąższ o rześkim smaku. Owoc marakui jest dość kaloryczny – 100 g dostarcza 97 kcal; jednocześnie owoc ten stanowi cenne źródło wielu składników odżywczych, co nadaje mu właściwości pielęgnacyjne i lecznicze.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Jakie właściwości ma marakuja na tle innych owoców?
W porównaniu z innymi owocami marakuja charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, żelaza, magnezu i białka. Zawiera też dawkę fosforu, potasu i witaminy A.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze marakui na wykresach.
marakuja - witaminy (w 100g)
- Witamina A1274 IU
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.13 mg
- Witamina B3 (Niacyna)1.5 mg
- Witamina B60.1 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)14 mcg
- Witamina C30 mg
- Witamina E0.02 mg
- Witamina K0.7 mg
Skład marakui (w 100g)
- 23.38g WĘGLOWODANY
- 0.7g TŁUSCZE
- 2.2g BIAŁKO
- 10.4g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 86% WĘGLOWODANY
- 8% BIAŁKO
- 6% TŁUSZCZ
marakuja - minerały (w 100g)
- Potas348 mg
- Fosfor68 mg
- Magnez29 mg
- Wapń12 mg
- Żelazo1.6 mg
- Cynk0.1 mg
- Beta karoten743 mg
Właściwości zdrowotne
Marakuja jak każdy owoc wyróżnia się duża zawartością antyutleniaczy – uskutecznia zatem walkę z procesami starzenia oraz licznymi chorobami. Marakuja to bogate źródło witamin z grupy B, witamin A, C i E, minerałów: potasu, miedzi, żelaza i fosforu. Niezwykle cenny jest naturalny olejek eteryczny z marakui, obfitujący w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę K i skwalen. Jego potencjał antyoksydacyjny jest dwukrotnie wyższy niż olejku arganowego, zatem szeroko jest on stosowany w kosmetyce jako skuteczny środek na naczynka, zmarszczki czy utratę wiotkości skóry.
Przeczytaj:Przepis na placki ziemniaczane z łososiem i sosem
Przechowywanie
Dojrzała marakuja na twardą, lekko wyschniętą skórkę. Taki dojrzały owoc może poleżeć w temperaturze pokojowej zaledwie kilka dni, zaś w lodówce – może leżakować przez kilkanaście dni.
Przeczytaj:Czy dieta wegańska jest zdrowa?
Zastosowanie kulinarne
Marakuja wyróżnia się bardzo orzeźwiającym smakiem, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do deserów, równoważąc ich zbyt słodki, mdły smak. Wzbogaca wypieki, koktajle, owsianki, lody, galaretki czy napoje alkoholowe. Marakuja doskonale sprawdzi się także jako dodatek do gofrów, omletów, dań mięsnych i ryb.
Zastosowanie medyczne
Marakuja cechuje się wieloma korzystnymi właściwościami prozdrowotnymi – skutecznie łagodzi objawy astmy, minimalizując kaszel i duszności . Dzięki wysokiej zawartości potasu marakuja normalizuje podwyższone ciśnienie krwi, a działanie protekcyjne wobec układu sercowo – naczyniowego nasilane jest dzięki redukcji poziomu lipidów i cholesterolu we krwi. Błonnik zawarty w marakui reguluje trawienie, zaś niski indeks glikemiczny sprzyja obniżeniu poziomu glukozy we krwi. Marakuja warunkuje ponadto spokojny sen, wspomaga koncentrację oraz redukuje stres. Zapobiega anemii i redukuje zachorowalność na raka jelita grubego.
Przeczytaj:Szybkie ciasto do niedzielnej kawy
Przeciwwskazania
Brak jest przeciwwskazań do spożywania marakui.
Przeczytaj:Ile kalorii ma wino i czy można po nie sięgać na diecie? Sprawdzamy
Spożywanie w ciąży i podczas karmienia
Spożywanie marakui nie jest wskazane podczas ciąży – owoc ten pobudza czynność skurczową macicy. Brak jest jednoznacznych badań dotyczących bezpieczeństwa czy szkodliwości spożywania marakui podczas karmienia piersią.
Przeczytaj:Dieta Paleo - na czym polega i kto może ją stosować
Ile białka jest w marakui?
Owoce marakui zawierają 2.2 g białka na 100g.
Średniej wielkości marakuja (40 g) zawiera ok. 0.9 g białka.
Ile węglowodanów jest w owocach marakui?
Owoce marakui zawierają 23.38 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości marakuja (40 g) zawiera ok. 9.4 g węglowodanów.
Ile waży marakuja?
Średniej wielkości marakuja (część jadalna po obraniu) waży ok. 40g.
Ile błonnika jest w owocach marakui?
Owoce marakui zawierają w sobie 10.4 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości marakuja (40 g) zawiera ok. 4.2 g błonnika. Odpowiada to ok. 14% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma marakuja?
Owoce marakui zawierają 0.7 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości marakuja (40 g) zawiera ok. 0.28 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w marakui?
Owoce marakui zawierają 29 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości marakuja (40 g) zawiera ok. 11.6 mg magnezu. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma marakuja?
Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają owoce marakui. Zajrzyj do nas za kilka dni.
Wykresy - jak marakuja wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak marakuja prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
- Trawa cytrynowa - kalorie (kcal)
- Musztarda - kalorie (kcal)
- Twaróg półtłusty - kalorie (kcal)
- Ketchup (keczup) - kalorie (kcal)
- Jogurt owocowy - kalorie (kcal)
- Surimi (paluszki) - kalorie (kcal)
- Ziemniak Pieczony (lub gotowany) - kalorie (kcal)
- Marakuja - kalorie (kcal)
- Pulpety w sosie pomidorowym - kalorie (kcal)
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma brzoskwinia?
- Czy marakuja tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w persymonie?
- Jakie witaminy ma ananas?
- Ile błonnika jest w śliwce?
- Czy granat zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma pigwa?
- Ile magnezu znajduje się w malinach?
- Jaki indeks glikemiczny ma pigwica?
- Ile białka jest w oksomianie pospolitym?
- Ile waży truskawki?
Dodaj opinię