Pomarańcza - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki pomarańczy
Charakterystyczne właściwości pomarańczy
Jedne z najczęściej spożywanych owoców, dostępne przez cały rok i zachwycające smakiem oraz soczystością – pomarańcze to doskonałe urozmaicenie diety. Kojarzone z wysoką zawartością witaminy C, w rzeczywistości stanowią źródło wielu innych składników odżywczych.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Jakie właściwości ma pomarańcza na tle innych owoców?
W porównaniu z innymi owocami pomarańcza charakteryzuje się sporą zawartością witaminy C, witaminy B1, kwasu foliowego (wit. B9) i wapnia. Zawiera też dawkę błonnika, magnezu i białka.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze pomarańczy na wykresach.
pomarańcza - witaminy (w 100g)
- Witamina A230 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.087 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.04 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.274 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.25 mg
- Witamina B60.063 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)39 mcg
- Witamina C48.5 mg
Skład pomarańczy (w 100g)
- 11.89g WĘGLOWODANY
- 0.3g TŁUSCZE
- 0.94g BIAŁKO
- 2.5g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 88% WĘGLOWODANY
- 7% BIAŁKO
- 5% TŁUSZCZ
pomarańcza - minerały (w 100g)
- Potas179 mg
- Magnez10 mg
- Wapń40 mg
- Żelazo0.09 mg
- Cynk0.06 mg
Właściwości zdrowotne
Pomarańcze zawierają sporo witaminy C – ponad 50 mg na 100 g owoców. Inne cenne składniki to witaminy B1 i B6, beta karoten, kwas pantotenowy oraz minerały: żelazo, magnez, wapń, miedź czy potas. Pomarańcze zawierają także mnóstwo antyutleniaczy, sporo błonnika, olejków eterycznych, kwasów organicznych i terpenów. Pomarańcze to ceniony produkt spożywczy, ale owoce te znalazły zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym, a także lecznictwie.
Przeczytaj:Kwas pantotenowy (Witamina B5) - funkcje dla organizmu, źródła w diecie
Przechowywanie
Pomarańcze jako owoce o dość grubej skórce dobrze znoszą transport, a ich przechowywanie najlepiej zaplanować w lodówce, w suchym pojemniku. Gdy pomarańcze leżą dłużej, warto je przemieścić w pojemniku, aby na spodzie nie zaczęła zalegać wilgoć. Owoce przechowywane na spodzie mają tendencję do pleśnienia, dlatego warto od czasu do czasu przejrzeć owoce.
Przeczytaj:Witamina B6 (pirydoksyna) – źródła w diecie, rola dla organizmu
Pomarańcze w kuchni
Pomarańcze w kuchni mają bardzo szerokie zastosowanie – produkuje się z nich soki, aromaty kuchenne, dżemy i konfitury, dodaje do koktajli i deserów. Pomarańcze dodawane są do sałatek z kurczakiem, wykonuje się z niej sosy do mięs. Plastry pomarańczy dodane do wody pozwalają stworzyć domowa wodę smakową.
Przeczytaj:Dieta FODMAP - najważniejsze zasady
Zastosowanie medyczne
Pomarańcze z racji wysokiej zawartości antyutleniaczy chroni przed rozwojem niektórych nowotworów, łagodzi stany zapalne i doskonale wspomaga odporność. Pomarańcze zapobiegają rozwojowi kamicy nerkowej, łagodzą objawy PMS i doskonale odżywiają skórę. Doskonale wpływają na układ sercowo – naczyniowy: normalizują pracę serca i ciśnienie krwi oraz rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu. Pozyskiwany z owoców gorzkiej pomarańczy olejek neroli działa uspokajająco i przeciwlękowo.
Przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do spożywania pomarańczy jest alergia na te owoce oraz nadkwasota lub choroba wrzodowa żołądka.
Przeczytaj:Czy mięso grillowane jest zdrowe?
Spożywanie w ciąży i podczas karmienia
Pomarańcze i inne owoce cytrusowe powinny być spożywane w ciąży i podczas laktacji ostrożnie, gdyż mają duże tendencje do alergizowania.
Ile białka jest w pomarańczy?
Pomarańcze zawierają 0.94 g białka na 100g.
Średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera ok. 3 g białka.
Ile węglowodanów jest w pomarańczach?
Pomarańcze zawierają 11.89 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera ok. 38 g węglowodanów.
Ile waży pomarańcza?
Średniej wielkości pomarańcza (część jadalna po obraniu) waży ok. 320g.
Ile błonnika jest w pomarańczach?
Pomarańcze zawierają w sobie 2.5 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera ok. 8 g błonnika. Odpowiada to ok. 27% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma pomarańcza?
Pomarańcze zawierają 0.3 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera ok. 0.96 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w pomarańczy?
Pomarańcze zawierają 10 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera ok. 32 mg magnezu. Odpowiada to ok. 8% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma pomarańcza?
Pomarańcze mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 35.
Wykresy - jak pomarańcza wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak pomarańcza prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
pomarańcza - powiązane produkty
- Czerwona pomarańcza47 kcal/100g
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma papaja?
- Czy pomarańcza tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w brzoskwini?
- Jakie witaminy ma gruszka?
- Ile błonnika jest w persymonie?
- Czy ananas zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma śliwka?
- Ile magnezu znajduje się w granacie?
- Jaki indeks glikemiczny ma pigwa?
- Ile białka jest w malinach?
- Ile waży pigwica?
Dodaj opinię