Pomarańcza - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki pomarańczy

Kategorie | Owoce

Charakterystyczne właściwości pomarańczy

Pomarańcza - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Jedne z najczęściej spożywanych owoców, dostępne przez cały rok i zachwycające smakiem oraz soczystością – pomarańcze to doskonałe urozmaicenie diety.  Kojarzone z wysoką zawartością witaminy C, w rzeczywistości stanowią źródło wielu innych składników odżywczych.

Przewiń w dół aby czytać dalej.

Jakie właściwości ma pomarańcza na tle innych owoców?

W porównaniu z innymi owocami pomarańcza charakteryzuje się sporą zawartością witaminy C, witaminy B1, kwasu foliowego (wit. B9) i wapnia. Zawiera też dawkę błonnika, magnezu i białka.

Nieśplik japoński (Loquat) (1) więcej...Figi (2) więcej...Mangostan (2.9) więcej...Gruszka (4.2) więcej...Jabłko (4.6) więcej...Nektarynka (5.4) więcej...Brzoskwinia (6.6) więcej...Persymona (7.5) więcej...Arbuz (8.1) więcej...Banan (8.7) więcej...Śliwka (9.5) więcej...Jagody (9.7) więcej...Morela (10) więcej...Awokado (10) więcej...Granat (10.2) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (10.8) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (12.6) więcej...Żurawina (13.3) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (13.7) więcej...Pigwica (14.7) więcej...Czereśnie (15) więcej...Pigwa (owoce) (15) więcej...Melon miodowy (18) więcej...Durian (19.7) więcej...Aronia (20) więcej...Jeżyny (21) więcej...Wiśnie (21) więcej...Maliny (26.2) więcej...Mandarynka (26.7) więcej...Agrest (27.7) więcej...Mango (27.7) więcej...Limonka (29.1) więcej...Marakuja (30) więcej...Grejpfrut (31.2) więcej...Akka Sellowa (32.9) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (34.4) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (36) więcej...Morwa (36.4) więcej...Melon (Kantalupa) (36.7) więcej...Kumkwat (43.9) więcej...Ananas (47.8) więcej...Pomarańcza (48.5) więcej...Klementynka (48.8) więcej...Cytryna (53) więcej...Czerwona pomarańcza (53.2) więcej...Truskawki (58.8) więcej...Papaja (60.9) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (69) więcej...Liczi (71.5) więcej...Kiwi (92.7) więcej...Czarna porzeczka (181) więcej...Gujawa (228) więcej...Acerola, owoc (1677.6) więcej...
Zawartość witaminy c w pomarańczy i innych owocach

Zobacz wszystkie wartości odżywcze pomarańczy na wykresach.

pomarańcza - witaminy (w 100g)

  • Witamina A230 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.087 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.04 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.274 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)0.25 mg
  • Witamina B60.063 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)39 mcg
  • Witamina C48.5 mg

Skład pomarańczy (w 100g)

  • 11.89g WĘGLOWODANY
  • 0.3g TŁUSCZE
  • 0.94g BIAŁKO
  • 2.5g BŁONNIK

Skład energetyczny

  • 88% WĘGLOWODANY
  • 7% BIAŁKO
  • 5% TŁUSZCZ

pomarańcza - minerały (w 100g)

  • Potas179 mg
  • Magnez10 mg
  • Wapń40 mg
  • Żelazo0.09 mg
  • Cynk0.06 mg
Kalorie49kcal
Węglowodany11.89gram
Białko0.94gram
Tłuszcze0.3gram
Błonnik2.5gram
Indeks35glikemiczny

Właściwości zdrowotne

Pomarańcze zawierają sporo witaminy C – ponad 50 mg na 100 g owoców. Inne cenne składniki to witaminy B1 i B6, beta karoten, kwas pantotenowy oraz minerały: żelazo, magnez, wapń, miedź czy potas. Pomarańcze zawierają także mnóstwo antyutleniaczy, sporo błonnika, olejków eterycznych, kwasów organicznych i terpenów. Pomarańcze to ceniony produkt spożywczy, ale owoce te znalazły zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym, a także lecznictwie. 

Przeczytaj:Kwas pantotenowy (Witamina B5) - funkcje dla organizmu, źródła w diecie

Przechowywanie

Pomarańcze jako owoce o dość grubej skórce dobrze znoszą transport, a ich przechowywanie najlepiej zaplanować w lodówce, w suchym pojemniku. Gdy pomarańcze leżą dłużej, warto je przemieścić w pojemniku, aby na spodzie nie zaczęła zalegać wilgoć. Owoce przechowywane na spodzie mają tendencję do pleśnienia, dlatego warto od czasu do czasu przejrzeć owoce.

Przeczytaj:Witamina B6 (pirydoksyna) – źródła w diecie, rola dla organizmu

Pomarańcze w kuchni

Pomarańcze w kuchni mają bardzo szerokie zastosowanie – produkuje się z nich soki, aromaty kuchenne, dżemy i konfitury, dodaje do koktajli i deserów. Pomarańcze dodawane są do sałatek z kurczakiem, wykonuje się z niej sosy do mięs. Plastry pomarańczy dodane do wody pozwalają stworzyć domowa wodę smakową.

Przeczytaj:Dieta FODMAP - najważniejsze zasady

Zastosowanie medyczne

Pomarańcze z racji wysokiej zawartości antyutleniaczy chroni przed rozwojem niektórych nowotworów, łagodzi stany zapalne i doskonale wspomaga odporność. Pomarańcze zapobiegają rozwojowi kamicy nerkowej, łagodzą objawy PMS i doskonale odżywiają skórę. Doskonale wpływają na układ sercowo – naczyniowy: normalizują pracę serca i ciśnienie krwi oraz rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu. Pozyskiwany z owoców gorzkiej pomarańczy olejek neroli działa uspokajająco i przeciwlękowo.

Przeczytaj:Gdzie kupić nasiona chia i jak je przechowywać

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożywania pomarańczy jest alergia na te owoce oraz nadkwasota lub choroba wrzodowa żołądka. 

Przeczytaj:Czy mięso grillowane jest zdrowe?

Spożywanie w ciąży i podczas karmienia

Pomarańcze i inne owoce cytrusowe powinny być spożywane w ciąży i podczas laktacji ostrożnie, gdyż mają duże tendencje do alergizowania. 

Przeczytaj:Jak wybrać awokado? Nie tylko kolor jest ważny

Ile białka jest w pomarańczy?

Pomarańcze zawierają 0.94 g białka na 100g.
Średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera ok. 3 g białka.

Ile węglowodanów jest w pomarańczach?

Pomarańcze zawierają 11.89 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera ok. 38 g węglowodanów.

Ile waży pomarańcza?

Średniej wielkości pomarańcza (część jadalna po obraniu) waży ok. 320g.

Ile błonnika jest w pomarańczach?

Pomarańcze zawierają w sobie 2.5 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera ok. 8 g błonnika. Odpowiada to ok. 27% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile tłuszczu ma pomarańcza?

Pomarańcze zawierają 0.3 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera ok. 0.96 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w pomarańczy?

Pomarańcze zawierają 10 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera ok. 32 mg magnezu. Odpowiada to ok. 8% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma pomarańcza?

Pomarańcze mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 35.

Wykresy - jak pomarańcza wypada na tle innych owoców?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak pomarańcza prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

Nieśplik japoński (Loquat) (1) więcej...Figi (2) więcej...Mangostan (2.9) więcej...Gruszka (4.2) więcej...Jabłko (4.6) więcej...Nektarynka (5.4) więcej...Brzoskwinia (6.6) więcej...Persymona (7.5) więcej...Arbuz (8.1) więcej...Banan (8.7) więcej...Śliwka (9.5) więcej...Jagody (9.7) więcej...Morela (10) więcej...Awokado (10) więcej...Granat (10.2) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (10.8) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (12.6) więcej...Żurawina (13.3) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (13.7) więcej...Pigwica (14.7) więcej...Czereśnie (15) więcej...Pigwa (owoce) (15) więcej...Melon miodowy (18) więcej...Durian (19.7) więcej...Aronia (20) więcej...Jeżyny (21) więcej...Wiśnie (21) więcej...Maliny (26.2) więcej...Mandarynka (26.7) więcej...Agrest (27.7) więcej...Mango (27.7) więcej...Limonka (29.1) więcej...Marakuja (30) więcej...Grejpfrut (31.2) więcej...Akka Sellowa (32.9) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (34.4) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (36) więcej...Morwa (36.4) więcej...Melon (Kantalupa) (36.7) więcej...Kumkwat (43.9) więcej...Ananas (47.8) więcej...Pomarańcza (48.5) więcej...Klementynka (48.8) więcej...Cytryna (53) więcej...Czerwona pomarańcza (53.2) więcej...Truskawki (58.8) więcej...Papaja (60.9) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (69) więcej...Liczi (71.5) więcej...Kiwi (92.7) więcej...Czarna porzeczka (181) więcej...Gujawa (228) więcej...Acerola, owoc (1677.6) więcej...
Zawartość witaminy c w pomarańczy i innych owocach
Arbuz (0.4) więcej...Melon miodowy (0.8) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.9) więcej...Melon (Kantalupa) (0.9) więcej...Acerola, owoc (1.1) więcej...Liczi (1.3) więcej...Czereśnie (1.3) więcej...Ananas (1.4) więcej...Śliwka (1.4) więcej...Brzoskwinia (1.5) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (1.5) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (1.7) więcej...Morwa (1.7) więcej...Grejpfrut (1.7) więcej...Klementynka (1.7) więcej...Nektarynka (1.7) więcej...Papaja (1.7) więcej...Mandarynka (1.8) więcej...Mango (1.8) więcej...Mangostan (1.8) więcej...Pigwa (owoce) (1.9) więcej...Truskawki (2) więcej...Morela (2) więcej...Wiśnie (2.1) więcej...Jabłko (2.4) więcej...Czerwona pomarańcza (2.4) więcej...Jagody (2.4) więcej...Pomarańcza (2.5) więcej...Banan (2.6) więcej...Cytryna (2.8) więcej...Limonka (2.8) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (2.8) więcej...Figi (2.9) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (3) więcej...Kiwi (3) więcej...Gruszka (3.1) więcej...Persymona (3.6) więcej...Durian (3.8) więcej...Granat (4) więcej...Agrest (4.3) więcej...Czarna porzeczka (4.3) więcej...Żurawina (4.6) więcej...Aronia (5.3) więcej...Jeżyny (5.3) więcej...Pigwica (5.3) więcej...Gujawa (5.4) więcej...Akka Sellowa (6.4) więcej...Kumkwat (6.5) więcej...Maliny (6.5) więcej...Awokado (6.7) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (7) więcej...Marakuja (10.4) więcej...
Zawartość błonnika w pomarańczy i innych owocach
Pigwa (owoce) (0.1) więcej...Gruszka (0.12) więcej...Ananas (0.12) więcej...Czerwona pomarańcza (0.12) więcej...Żurawina (0.13) więcej...Grejpfrut (0.14) więcej...Melon miodowy (0.14) więcej...Arbuz (0.15) więcej...Klementynka (0.15) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.16) więcej...Jabłko (0.17) więcej...Melon (Kantalupa) (0.19) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.2) więcej...Wiśnie (0.2) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.2) więcej...Limonka (0.2) więcej...Brzoskwinia (0.25) więcej...Papaja (0.26) więcej...Mango (0.27) więcej...Śliwka (0.28) więcej...Truskawki (0.3) więcej...Cytryna (0.3) więcej...Acerola, owoc (0.3) więcej...Figi (0.3) więcej...Czereśnie (0.3) więcej...Pomarańcza (0.3) więcej...Mandarynka (0.31) więcej...Nektarynka (0.32) więcej...Banan (0.33) więcej...Jagody (0.33) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (0.33) więcej...Morwa (0.39) więcej...Morela (0.4) więcej...Czarna porzeczka (0.41) więcej...Liczi (0.44) więcej...Jeżyny (0.49) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.5) więcej...Aronia (0.5) więcej...Kiwi (0.52) więcej...Agrest (0.58) więcej...Mangostan (0.58) więcej...Akka Sellowa (0.6) więcej...Borówka amerykańska (0.6) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.64) więcej...Maliny (0.65) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.68) więcej...Marakuja (0.7) więcej...Kumkwat (0.86) więcej...Gujawa (0.95) więcej...Pigwica (1.1) więcej...Granat (1.17) więcej...Durian (5.33) więcej...Awokado (14.66) więcej...
Zawartość tłuszczu w pomarańczy i innych owocach
Carambola (oksomian pospolity) (0.08) więcej...Grejpfrut (0.08) więcej...Pomarańcza (0.09) więcej...Czerwona pomarańcza (0.1) więcej...Jabłko (0.12) więcej...Mango (0.13) więcej...Akka Sellowa (0.14) więcej...Klementynka (0.14) więcej...Mandarynka (0.15) więcej...Persymona (0.15) więcej...Gruszka (0.17) więcej...Śliwka (0.17) więcej...Melon miodowy (0.17) więcej...Acerola, owoc (0.2) więcej...Melon (Kantalupa) (0.21) więcej...Arbuz (0.24) więcej...Papaja (0.25) więcej...Żurawina (0.25) więcej...Brzoskwinia (0.25) więcej...Banan (0.26) więcej...Gujawa (0.26) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.27) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.28) więcej...Jagody (0.28) więcej...Nektarynka (0.28) więcej...Ananas (0.29) więcej...Czereśnie (0.3) więcej...Mangostan (0.3) więcej...Granat (0.3) więcej...Kiwi (0.31) więcej...Liczi (0.31) więcej...Agrest (0.31) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.36) więcej...Wiśnie (0.36) więcej...Figi (0.37) więcej...Morela (0.39) więcej...Truskawki (0.41) więcej...Durian (0.43) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.48) więcej...Awokado (0.55) więcej...Cytryna (0.6) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.6) więcej...Limonka (0.6) więcej...Jeżyny (0.62) więcej...Maliny (0.69) więcej...Pigwa (owoce) (0.7) więcej...Pigwica (0.8) więcej...Kumkwat (0.86) więcej...Aronia (1.18) więcej...Czarna porzeczka (1.54) więcej...Marakuja (1.6) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (1.6) więcej...Morwa (1.85) więcej...
Zawartość żelaza w pomarańczy i innych owocach
Mangostan (48) więcej...Jagody (77) więcej...Żurawina (85) więcej...Limonka (102) więcej...Jabłko (107) więcej...Ananas (109) więcej...Arbuz (112) więcej...Gruszka (119) więcej...Pigwa (owoce) (119) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (133) więcej...Grejpfrut (135) więcej...Cytryna (138) więcej...Acerola, owoc (146) więcej...Maliny (151) więcej...Truskawki (153) więcej...Mango (156) więcej...Śliwka (157) więcej...Aronia (158) więcej...Persymona (161) więcej...Jeżyny (162) więcej...Mandarynka (166) więcej...Liczi (171) więcej...Akka Sellowa (172) więcej...Klementynka (177) więcej...Pomarańcza (179) więcej...Czerwona pomarańcza (181) więcej...Papaja (182) więcej...Kumkwat (186) więcej...Brzoskwinia (190) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (191) więcej...Pigwica (193) więcej...Morwa (194) więcej...Agrest (198) więcej...Nektarynka (201) więcej...Czereśnie (202) więcej...Wiśnie (222) więcej...Melon miodowy (228) więcej...Figi (232) więcej...Granat (236) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (250) więcej...Morela (259) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (266) więcej...Melon (Kantalupa) (267) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (280) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (287) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (303) więcej...Kiwi (312) więcej...Czarna porzeczka (322) więcej...Marakuja (348) więcej...Banan (358) więcej...Gujawa (417) więcej...Durian (436) więcej...Awokado (485) więcej...
Zawartość potasu w pomarańczy i innych owocach
Jabłko (0.26) więcej...Gruszka (0.38) więcej...Żurawina (0.4) więcej...Acerola, owoc (0.4) więcej...Pigwa (owoce) (0.4) więcej...Mangostan (0.41) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.43) więcej...Pigwica (0.44) więcej...Papaja (0.47) więcej...Mango (0.5) więcej...Ananas (0.54) więcej...Melon miodowy (0.54) więcej...Persymona (0.58) więcej...Arbuz (0.6) więcej...Borówka amerykańska (0.6) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.66) więcej...Truskawki (0.67) więcej...Limonka (0.7) więcej...Śliwka (0.7) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.72) więcej...Jagody (0.74) więcej...Figi (0.75) więcej...Grejpfrut (0.77) więcej...Mandarynka (0.81) więcej...Liczi (0.83) więcej...Melon (Kantalupa) (0.84) więcej...Klementynka (0.85) więcej...Agrest (0.88) więcej...Brzoskwinia (0.91) więcej...Czerwona pomarańcza (0.94) więcej...Pomarańcza (0.94) więcej...Akka Sellowa (0.98) więcej...Kiwi (1) więcej...Czereśnie (1) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (1.04) więcej...Nektarynka (1.06) więcej...Wiśnie (1.06) więcej...Banan (1.09) więcej...Cytryna (1.1) więcej...Maliny (1.2) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (1.2) więcej...Jeżyny (1.39) więcej...Morela (1.4) więcej...Aronia (1.4) więcej...Czarna porzeczka (1.4) więcej...Morwa (1.44) więcej...Durian (1.47) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (1.57) więcej...Granat (1.67) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (1.72) więcej...Kumkwat (1.88) więcej...Awokado (2) więcej...Marakuja (2.2) więcej...Gujawa (2.55) więcej...
Zawartość białka w pomarańczy i innych owocach
Melon miodowy (0.012) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (0.016) więcej...Akka Sellowa (0.018) więcej...Ananas (0.018) więcej...Cytryna (0.02) więcej...Persymona (0.02) więcej...Limonka (0.02) więcej...Pigwica (0.02) więcej...Żurawina (0.02) więcej...Truskawki (0.022) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.024) więcej...Gruszka (0.025) więcej...Kiwi (0.025) więcej...Jabłko (0.026) więcej...Śliwka (0.026) więcej...Melon (Kantalupa) (0.026) więcej...Nektarynka (0.027) więcej...Papaja (0.027) więcej...Agrest (0.03) więcej...Klementynka (0.03) więcej...Pigwa (owoce) (0.03) więcej...Brzoskwinia (0.031) więcej...Grejpfrut (0.031) więcej...Wiśnie (0.033) więcej...Mandarynka (0.036) więcej...Maliny (0.038) więcej...Morela (0.04) więcej...Czerwona pomarańcza (0.04) więcej...Gujawa (0.04) więcej...Pomarańcza (0.04) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.04) więcej...Jagody (0.041) więcej...Czereśnie (0.049) więcej...Figi (0.05) więcej...Czarna porzeczka (0.05) więcej...Granat (0.053) więcej...Mangostan (0.054) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.055) więcej...Mango (0.057) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.06) więcej...Acerola, owoc (0.06) więcej...Liczi (0.065) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.07) więcej...Banan (0.073) więcej...Kumkwat (0.09) więcej...Morwa (0.101) więcej...Marakuja (0.13) więcej...Awokado (0.13) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.131) więcej...Durian (0.2) więcej...
Zawartość witaminy b2 w pomarańczy i innych owocach
Jabłko (0.091) więcej...Cytryna (0.1) więcej...Persymona (0.1) więcej...Żurawina (0.101) więcej...Wiśnie (0.154) więcej...Gruszka (0.157) więcej...Arbuz (0.178) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.18) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.188) więcej...Pigwa (owoce) (0.2) więcej...Limonka (0.2) więcej...Pigwica (0.2) więcej...Grejpfrut (0.204) więcej...Pomarańcza (0.274) więcej...Czerwona pomarańcza (0.282) więcej...Mangostan (0.286) więcej...Granat (0.293) więcej...Akka Sellowa (0.295) więcej...Agrest (0.3) więcej...Czarna porzeczka (0.3) więcej...Czereśnie (0.33) więcej...Papaja (0.338) więcej...Kiwi (0.341) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (0.367) więcej...Mandarynka (0.376) więcej...Truskawki (0.386) więcej...Figi (0.4) więcej...Acerola, owoc (0.4) więcej...Śliwka (0.417) więcej...Jagody (0.418) więcej...Melon miodowy (0.418) więcej...Kumkwat (0.429) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.5) więcej...Ananas (0.5) więcej...Mango (0.584) więcej...Maliny (0.598) więcej...Morela (0.6) więcej...Liczi (0.603) więcej...Morwa (0.62) więcej...Klementynka (0.636) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.644) więcej...Jeżyny (0.646) więcej...Banan (0.665) więcej...Melon (Kantalupa) (0.734) więcej...Brzoskwinia (0.806) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.9) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.92) więcej...Durian (1.074) więcej...Gujawa (1.084) więcej...Nektarynka (1.125) więcej...Marakuja (1.5) więcej...Awokado (1.738) więcej...
Zawartość niacyny (witaminy b3) w pomarańczy i innych owocach
Acerola, owoc (0.009) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (0.017) więcej...Brzoskwinia (0.025) więcej...Nektarynka (0.025) więcej...Gruszka (0.028) więcej...Śliwka (0.029) więcej...Jeżyny (0.03) więcej...Kumkwat (0.036) więcej...Pigwica (0.037) więcej...Papaja (0.038) więcej...Pigwa (owoce) (0.04) więcej...Jabłko (0.041) więcej...Mangostan (0.041) więcej...Limonka (0.043) więcej...Arbuz (0.045) więcej...Truskawki (0.047) więcej...Wiśnie (0.049) więcej...Czereśnie (0.05) więcej...Morwa (0.05) więcej...Jagody (0.052) więcej...Grejpfrut (0.053) więcej...Morela (0.054) więcej...Maliny (0.055) więcej...Żurawina (0.057) więcej...Czerwona pomarańcza (0.06) więcej...Pomarańcza (0.063) więcej...Aronia (0.065) więcej...Czarna porzeczka (0.066) więcej...Akka Sellowa (0.067) więcej...Melon (Kantalupa) (0.072) więcej...Granat (0.075) więcej...Klementynka (0.075) więcej...Mandarynka (0.078) więcej...Cytryna (0.08) więcej...Agrest (0.08) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.081) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.086) więcej...Melon miodowy (0.088) więcej...Marakuja (0.1) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.1) więcej...Persymona (0.1) więcej...Liczi (0.1) więcej...Gujawa (0.11) więcej...Ananas (0.112) więcej...Figi (0.113) więcej...Mango (0.134) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.23) więcej...Awokado (0.257) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.257) więcej...Durian (0.316) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.329) więcej...Banan (0.367) więcej...
Zawartość witaminy b6 w pomarańczy i innych owocach
Carambola (oksomian pospolity) (6.73) więcej...Arbuz (7.6) więcej...Acerola, owoc (7.69) więcej...Truskawki (7.7) więcej...Papaja (8) więcej...Awokado (8.53) więcej...Melon (Kantalupa) (8.6) więcej...Melon miodowy (9.09) więcej...Cytryna (9.32) więcej...Brzoskwinia (9.54) więcej...Aronia (9.6) więcej...Jeżyny (9.61) więcej...Morwa (9.8) więcej...Agrest (10.18) więcej...Limonka (10.54) więcej...Nektarynka (10.55) więcej...Grejpfrut (10.7) więcej...Morela (11.12) więcej...Śliwka (11.42) więcej...Czerwona pomarańcza (11.75) więcej...Pomarańcza (11.89) więcej...Maliny (11.94) więcej...Klementynka (12.02) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (12.14) więcej...Żurawina (12.2) więcej...Akka Sellowa (13) więcej...Mandarynka (13.34) więcej...Ananas (13.52) więcej...Jabłko (13.81) więcej...Gruszka (13.81) więcej...Pigwa (owoce) (13.81) więcej...Gujawa (14.3) więcej...Jagody (14.49) więcej...Czereśnie (14.6) więcej...Kiwi (14.66) więcej...Borówka amerykańska (15) więcej...Czarna porzeczka (15.38) więcej...Kumkwat (15.9) więcej...Wiśnie (16.1) więcej...Liczi (16.53) więcej...Mango (17) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (17.71) więcej...Mangostan (17.91) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (18) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (18.4) więcej...Persymona (18.59) więcej...Granat (18.7) więcej...Figi (19.18) więcej...Pigwica (19.9) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (20.53) więcej...Banan (22.84) więcej...Marakuja (23.38) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (23.5) więcej...Durian (27.09) więcej...
Zawartość węglowodanów w pomarańczy i innych owocach
Cytryna (29) więcej...Limonka (30) więcej...Arbuz (30) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (31) więcej...Truskawki (32) więcej...Acerola, owoc (32) więcej...Melon (Kantalupa) (34) więcej...Melon miodowy (36) więcej...Brzoskwinia (39) więcej...Grejpfrut (42) więcej...Papaja (43) więcej...Jeżyny (43) więcej...Morwa (43) więcej...Agrest (44) więcej...Nektarynka (44) więcej...Żurawina (46) więcej...Śliwka (46) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (47) więcej...Aronia (47) więcej...Czerwona pomarańcza (47) więcej...Klementynka (47) więcej...Morela (48) więcej...Pomarańcza (49) więcej...Ananas (50) więcej...Jabłko (52) więcej...Maliny (52) więcej...Mandarynka (53) więcej...Akka Sellowa (55) więcej...Jagody (57) więcej...Pigwa (owoce) (57) więcej...Gruszka (58) więcej...Kiwi (61) więcej...Borówka amerykańska (61) więcej...Czereśnie (61) więcej...Czarna porzeczka (63) więcej...Wiśnie (63) więcej...Liczi (66) więcej...Gujawa (68) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (69) więcej...Persymona (70) więcej...Mango (70) więcej...Kumkwat (71) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (73) więcej...Mangostan (73) więcej...Figi (74) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (75) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (79) więcej...Granat (83) więcej...Pigwica (83) więcej...Banan (89) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (95) więcej...Marakuja (97) więcej...Durian (147) więcej...Awokado (160) więcej...
Zawartość kalorii w pomarańczy i innych owocach

pomarańcza - powiązane produkty

  • Czerwona pomarańcza47 kcal/100g
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.nutrition-and-you.com
  • www.care2.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też