Jabłko - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki jabłka

Ocena: 4.2 na podstawie 184 głosów.
Kategorie | Owoce

Charakterystyczne właściwości jabłka

Jabłko - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Jabłko to jeden z najczęściej spożywanych owoców - wszak jest symbolem polskiej kuchni. Doczekało się nawet bardzo trafnego powiedzenia: jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. W istocie - jabłko to jeden z najzdrowszych owoców, wskazane jest zatem jak najczęstsze jego spożywanie. Ale uwaga - nie obieraj jabłka ze skórki; wtedy doświadczysz pełni jego prozdrowotnych właściwości.

Przewiń w dół aby czytać dalej.

Jakie właściwości ma jabłko na tle innych owoców?

W porównaniu z innymi owocami jabłko charakteryzuje się sporą zawartością beta karotenu, błonnika, białka i witaminy E. Zawiera też dawkę żelaza, magnezu i wapnia.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze jabłka na wykresach.

jabłko - witaminy (w 100g)

  • Witamina A54 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.017 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.026 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.091 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)0.061 mg
  • Witamina B60.041 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)3 mcg
  • Witamina C4.6 mg
  • Witamina E0.18 mg
  • Witamina K2.2 mg

Skład jabłka (w 100g)

  • 13.81g WĘGLOWODANY
  • 0.17g TŁUSCZE
  • 0.26g BIAŁKO
  • 2.4g BŁONNIK

Skład energetyczny

  • 96% WĘGLOWODANY
  • 2% BIAŁKO
  • 3% TŁUSZCZ

jabłko - minerały (w 100g)

  • Potas107 mg
  • Fosfor11 mg
  • Magnez5 mg
  • Wapń6 mg
  • Sód1 mg
  • Żelazo0.12 mg
  • Cynk0.04 mg
  • Beta karoten27 mg
Kalorie52kcal
Węglowodany13.81gram
Białko0.26gram
Tłuszcze0.17gram
Błonnik2.4gram

Właściwości zdrowotne

Jabłko to niskokaloryczny i soczysty owoc, który wyróżnia się wysoką zawartością pektyn, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Dzięki temu zapewnia długotrwałe uczucie sytości, wspomagając odchudzanie, a jednocześnie obniż poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Jabłka mają niski indeks glikemiczny, zawierają sporo witaminy C, potasu, beta - karotenu, minerałów czy antyoksydantów. Wartości odżywcze są różne dla poszczególnych odmian jabłek, co nie zmienia faktu, że każda z nich jest bardzo zdrowa.
 

Przeczytaj:Dieta ujemnych kalorii - czy to naprawdę działa

Przechowywanie

Jabłka to owoce o delikatnym miąższu, które powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Jeśli mamy duże ilości jabłek i zależy nam na ich dłuższym przechowywaniu  - idealna będzie piwnica, ale jabłka powinny mieć nienaruszoną skórkę. Przechowywanie jabłek w lodówce czy szczelnie zamkniętych pojemnikach nie jest dobrym pomysłem.
 

Przeczytaj:Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?

Jabłka w kuchni

Jabłka w kuchni mogą być wykorzystywane na wiele sposobów - jako owoce świeże, przetwory, owoce suszone czy soki. Urozmaicają smak koktajli, deserów i wypieków. Wzbogacają smak mięs, stanowiąc idealny pomysł na farsz. Świetnie komponują się z wieloma sałatkami, mogą być ugotowane na kompot lub pieczone z dodatkiem cynamonu.

Przeczytaj:Ile kalorii mają wigilijne potrawy, czyli obfitość na świątecznym stole

Zastosowanie medyczne

Jabłka doskonale wpływają na zdrowie, a jednocześnie są powszechnie dostępne przez cały rok, zatem powinny być spożywane przez każdego. Neutralizują zakwaszenie organizmu i wspomagają jego oczyszczanie, normalizują poziom glukozy we krwi i zapobiegają rozwojowi cukrzycy. Wspomagają odporność organizmu, a zawarta w jabłkach kwercetyna działa protekcyjnie na układ nerwowy. Natomiast antyutleniacze chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia orz chronią przed nowotworami i wzmacniają serce.

Przeczytaj:Jak wybrać awokado? Nie tylko kolor jest ważny

Przeciwwskazania

Jabłka powinny być ostrożnie spożywane przez osoby z chorobami wątroby oraz nieżytem błony śluzowej żołądka. Wtedy jabłka dobrze jest ugotować lub upiec.
 

Przeczytaj:Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu?

Jabłka podczas ciąży i laktacji

Jabłka są owocami wskazanymi do spożycia podczas ciąży i laktacji. Zapobiegają towarzyszącym ciąży zaparciom i dostarczają cennych składników odżywczych.
 

Przeczytaj:Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Ile białka jest w jabłku?

Jabłka zawierają 0.26 g białka na 100g.
Średniej wielkości jabłko (240 g) zawiera ok. 0.6 g białka.

Ile węglowodanów jest w jabłkach?

Jabłka zawierają 13.81 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości jabłko (240 g) zawiera ok. 33.1 g węglowodanów.

Ile waży jabłko?

Średniej wielkości jabłko (część jadalna po obraniu) waży ok. 240g.

Ile błonnika jest w jabłkach?

Jabłka zawierają w sobie 2.4 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości jabłko (240 g) zawiera ok. 5.8 g błonnika. Odpowiada to ok. 19% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy jabłka zawierają gluten?

Jabłka nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma jabłko?

Jabłka zawierają 0.17 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości jabłko (240 g) zawiera ok. 0.408 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w jabłku?

Jabłka zawierają 5 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości jabłko (240 g) zawiera ok. 12 mg magnezu. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma jabłko?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają jabłka. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Wykresy - jak jabłko wypada na tle innych owoców?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak jabłko prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

jabłko - powiązane produkty

  • Jabłko, bez skóry48 kcal/100g
  • Jabłko, mrożone48 kcal/100g
  • Płatki owsiane błyskawiczne, pieczone jabłko363 kcal/100g
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.medicalnewstoday.com
  • www.vegetafruit.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też
Udało Ci się znaleźć to, czego szukasz?
Polub nas na Fb :)

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij