Nieśplik japoński (Loquat) - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki nieśplika japońskiego
Charakterystyczne właściwości nieśplika japońskiego
Ten rosnący na drzewach owoc pochodzi z Chin, a uprawiany jest także w Hiszpanii, Włoszech, USA, Chile, Izraelu czy na Krymie. Owoce w zależności od odmiany mogą być słodkie i kwaśne, a pokrywająca je skórka jest żółta lub pomarańczowa. Nieśplik japoński to owoc bardzo delikatny, niezwykle źle znoszący transport, zatem w Polsce dostępne są głównie przetwory z nieśplika, a nie świeże owoce.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Jakie właściwości ma nieśplik japoński na tle innych owoców?
W porównaniu z innymi owocami nieśplik japoński charakteryzuje się sporą zawartością żelaza, magnezu, wapnia i witaminy A. Zawiera też dawkę fosforu, potasu i witaminy B6.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze nieśplika japońskiego na wykresach.
nieśplik japoński - witaminy (w 100g)
- Witamina A1528 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.019 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.024 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.18 mg
- Witamina B60.1 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)14 mcg
- Witamina C1 mg
Skład nieśplika japońskiego (w 100g)
- 12.14g WĘGLOWODANY
- 0.2g TŁUSCZE
- 0.43g BIAŁKO
- 1.7g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 93% WĘGLOWODANY
- 3% BIAŁKO
- 3% TŁUSZCZ
nieśplik japoński - minerały (w 100g)
- Potas266 mg
- Fosfor27 mg
- Magnez13 mg
- Wapń16 mg
- Sód1 mg
- Żelazo0.28 mg
- Cynk0.05 mg
Właściwości zdrowotne
Nieśplik japoński zawiera sporo cukru, a także pektyny czy kwasy organiczne. Dostarcza sporo błonnika, witaminy B6, magnezu, potasu. W tradycyjnej medycynie chińskiej syrop z niesplika japońskiego jest uznanym środkiem na kaszel, schorzenia układu oddechowego, ma działanie wykrztuśne. Nieśplik wykorzystywany jest ponadto w kosmetyce jako składnik preparatów o działaniu nawilżającym i łagodzącym skórę wrażliwą.
Przeczytaj:Co pić w czasie długotrwałego wysiłku fizycznego?
Przechowywanie
Przechowywanie nieśplika japońskiego w temperaturze pokojowej prowadzi do bardzo szybkiego przejrzenia owoców. Najlepiej przetrzymywać go zatem w lodówce.
Przeczytaj:Dieta dla osób, które mają skurcze
Nieśplik japoński w kuchni
Nieśplik wykorzystywany jest w kuchni do produkcji dżemów, soków, konfitur, owocowych sosów czy galaretek. Stosowany jest do wyrobu win czy nalewek, a z liści przyrządza się bardzo zdrowy napar. Owoce kandyzowane są znakomitą przekąską oraz ozdobą na tortach. Z nieśplika przygotowuje się ponadto chutney, który doskonale komponuje się z daniami mięsnymi.
Przeczytaj:Dieta pudełkowa na zimę – dlaczego warto zadbać o sylwetkę z pomocą cateringu?
Zastosowanie medyczne
W lecznictwie nieśplik japoński wykorzystywany jest jako środek łagodzący podrażnienia układu pokarmowego, a także leczący stany zapalne skóry. Owoce nieśplika japońskiego doskonale wpływają na układ krążenia, normalizując ciśnienie krwi oraz zapobiegając miażdżycy. Napar z liści jest z kolei uznanym środkiem zapobiegającym rozwojowi cukrzycy. Jako doskonałe źródło witaminy C i antyutleniaczy, nieśplik japoński wspomaga odporność oraz minimalizuje ryzyko nowotworzenia.
Przeczytaj:Czy jedzenie wpływa na nasze samopoczucie?
Przeciwwskazania
Brak jest przeciwwskazań do spożywania owoców niesplika, jednak nadmierne spożywanie naparu z liści może być toksyczne i prowadzić do uszkodzenia mięśni.
Spożywanie w ciąży i podczas karmienia
Nieśplik japoński może być spożywany bez obaw przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Przeczytaj:Witamina B6 (pirydoksyna) – źródła w diecie, rola dla organizmu
Ile białka jest w nieśpliku japońskim?
Nieśpliki japońskie zawierają 0.43 g białka na 100g.
Średniej wielkości nieśplik japoński (9 g) zawiera ok. 0 g białka.
Ile węglowodanów jest w nieśplikach japońskich?
Nieśpliki japońskie zawierają 12.14 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości nieśplik japoński (9 g) zawiera ok. 1.1 g węglowodanów.
Ile waży nieśplik japoński?
Średniej wielkości nieśplik japoński (część jadalna po obraniu) waży ok. 9g. Garść nieśplików japońskich waży ok. 45g.
Ile błonnika jest w nieśplikach japońskich?
Nieśpliki japońskie zawierają w sobie 1.7 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości nieśplik japoński (9 g) zawiera ok. 0.2 g błonnika. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma nieśplik japoński?
Nieśpliki japońskie zawierają 0.2 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości nieśplik japoński (9 g) zawiera ok. 0.018 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w nieśpliku japońskim?
Nieśpliki japońskie zawierają 13 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości nieśplik japoński (9 g) zawiera ok. 1.17 mg magnezu. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma nieśplik japoński?
Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają nieśpliki japońskie. Zajrzyj do nas za kilka dni.
Wykresy - jak nieśplik japoński wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak nieśplik japoński prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma liczi?
- Czy nieśplik japoński tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w mangostanie ?
- Jakie witaminy ma morwa?
- Ile błonnika jest w nektarynce?
- Czy pomarańcza zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma papaja?
- Ile magnezu znajduje się w marakui?
- Jaki indeks glikemiczny ma brzoskwinia?
- Ile białka jest w gruszce?
- Ile waży persymona?
Dodaj opinię