Czarny bez (owoce, kwiaty) - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki czarnego bzu
Inne nazwy: bez lekarski, bez pospolity
Charakterystyczne właściwości czarnego bzu
Czarny bez od dziesiątek lat stanowi nieodłączny element medycyny ludowej. Warto skorzystać z jej mądrości i zaprzyjaźnić się z czarnym bzem. Sok z jego owoców stanowi bowiem jeden z najskuteczniejszych naturalnych leków na przeziębienie.
Ale nie tylko – czarny bez korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżnia się czarny bez spośród owoców
W porównaniu z innymi owocami czarny bez charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, żelaza, witaminy B6 i wapnia. Zawiera też dawkę potasu, białka i sodu.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze czarnego bzu na wykresach.
czarny bez - witaminy (w 100g)
- Witamina A600 IU
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.06 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.5 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.14 mg
- Witamina B60.23 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)6 mcg
- Witamina C36 mg
Skład czarnego bzu (w 100g)
- 18.4g WĘGLOWODANY
- 0.5g TŁUSCZE
- 0.66g BIAŁKO
- 7g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 91% WĘGLOWODANY
- 3% BIAŁKO
- 6% TŁUSZCZ
czarny bez - minerały (w 100g)
- Potas280 mg
- Magnez5 mg
- Wapń38 mg
- Sód6 mg
- Żelazo1.6 mg
- Cynk0.11 mg
Właściwości zdrowotne bzu czarnego
Bez czarny wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością witaminy C, co z jednej strony determinuje jego korzystny wpływ na odporność, a z drugiej – stymuluje syntezę kolagenu i bardzo korzystnie wpływ na skórę.
Bez czarny zawiera ponadto witaminę A, B1 i B2, żelazo, magnez, wapń, sód i potas, kwasy organiczne, garbniki i antocyjany oraz karotenoidy. Wiele z tych substancji wykazują wysoki potencjał antyoksydacyjny, a zatem czarny bez skutecznie spowalnia starzenie i zapobiega wielu chorobom.
Znajduje zatem zastosowanie w lecznictwie oraz kosmetologii. Napary z bzu łagodzą podrażnienia i oczyszczają skórę, a olejek z bzu idealnie wygładza cellulit.
Przechowywanie bzu
Czarny bez nie jest zazwyczaj spożywany na surowo. Można natomiast zasuszyć kwiaty bzu, podobnie jak owoce – wtedy mogą odczekać nawet wiele tygodni na przyrządzenie z nich pysznego naparu.
Najlepiej suszony bez przechowywać w zamkniętym słoiku, w suchym miejscu.
Natomiast ze świeżych owoców czy kwiatów bzu najlepiej od razu przyrządzić syrop lub nalewkę.
Przeczytaj:Witamina C - rola w organizmie
Czarny bez w kuchni
Bez w kuchni wykorzystywany jest na wiele sposobów. Z owoców można zrobić pyszny syrop, a także nalewkę, a z kwiatów – napar lub nalewkę.
Z owoców czarnego bzu przygotowywane są też orzeźwiające dżemy.
W wielu krajach świata w okresie kwitnienia bzu sporządzany jest wyjątkowy deser – naleśniki z kwiatostanem bzu. Na smażącego się naleśnika wystarczy położyć baldachim kwiatów, a po ścięciu ciasta – odciąć łodyżki, zostawiając same kwiaty.
Przeczytaj:Oleje zimnotłoczone - jakie warto włączyć do diety?
Zastosowanie medyczne bzu czarnego
Czarny bez to jeden z najzdrowszych owoców. Sok, napar czy nalewka z bzu reguluje pracę nerek i wspomaga oczyszczanie organizmu, usprawnia odchudzanie i działa korzystnie na procesy trawienne.
- Czarny bez wspomaga odporność
- Przyspiesza leczenie infekcji górnych dróg oddechowych
- Wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodząc schorzenia żołądka, jamy ustnej czy stawów
- Napar z bzu obniża gorączkę i ułatwia zasypianie
Przeczytaj:Co pić w czasie długotrwałego wysiłku fizycznego?
Przeciwwskazania
Czarny bez nie powinien być spożywany na surowo, zwłaszcza jeśli dotyczy to niedojrzałych owoców. Zawierają one trujące związki: sambunigrynę i sambucynę. Inaktywowane są one pod wpływem wysokiej temperatury bądź suszenia.
Przeczytaj:Ile kalorii dziennie spożywać? Oblicz swoje BMR i CPM
Czarny bez podczas ciąży i laktacji
Napar bądź syrop z czarnego bzu bez obawy można spożywać zarówno w okresie ciąży, jak i podczas karmieni piersią.
Stanowczo niewskazane jest natomiast spożywanie surowych owoców.
Przeczytaj:Zdrowy i pyszny – pomysły na wykorzystanie szpinaku
Ile białka jest w czarnym bzie?
Owoce czarnego bzu zawierają 0.66 g białka na 100g.
Garść owoców czarnego bzu (43 g) zawiera ok. 0.3 g białka.
Ile węglowodanów jest w owocach czarnego bzu?
Owoce czarnego bzu zawierają 18.4 g węglowodanów na 100g.
Garść owoców czarnego bzu (43 g) zawiera ok. 7.9 g węglowodanów.
Ile waży czarny bez?
Garść owoców czarnego bzu waży ok. 43g.
Szklanka czarnego bzu waży ok. 145g.
Ile błonnika jest w owocach czarnego bzu?
Owoce czarnego bzu zawierają w sobie 7 g błonnika na 100g.
Garść owoców czarnego bzu (43 g) zawiera ok. 3 g błonnika. Odpowiada to ok. 10% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma czarny bez?
Owoce czarnego bzu zawierają 0.5 g tłuszczu na 100g.
Garść owoców czarnego bzu (43 g) zawiera ok. 0.215 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w czarnym bzie?
Owoce czarnego bzu zawierają 5 mg magnezu na 100g.
Garść owoców czarnego bzu (43 g) zawiera ok. 2.15 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma czarny bez?
Owoce czarnego bzu mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 20.
Wykresy - jak czarny bez wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak czarny bez prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma akka selowa?
- Czy czarny bez tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w jagodzie goji?
- Jakie witaminy ma agrest?
- Ile błonnika jest w winogronach?
- Czy grejpfrut zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma gujawa?
- Ile magnezu znajduje się w dżakfrucie?
- Jaki indeks glikemiczny ma głożyna pospolita?
- Ile białka jest w kiwi?
- Ile waży kumkwat?
Dodaj opinię