Sposoby na wykorzystanie pestki awokado

Ocena: 5 na podstawie 3 głosów. | 13 marca
Sposoby na wykorzystanie pestki awokado

Zauważyć można, że owoc awokado stał się bardzo popularnym produktem spożywczym.

Awokado jest bardzo pożywne, łatwe do włączenia w diecie, pasuje do koktajli, może być także bazą do deseru.

Awokado poza smacznym miąższem posiada także pestkę, która bardzo często ląduje w koszu.
Dostrzec można ochotników, którzy próbują z pestki wyhodować własne drzewko awokado.


Ostatnio także zauważyć można, że pestka staje się coraz bardziej popularna w kuchni czy w kosmetyce.

Tematy:AwokadoKokosSłonecznikPesto TempehKompotKiełki rzodkiewki

Wyhoduj drzewko z pestki awokado.

  1. Wyczyść pestkę z miąższu, jeżeli taki został.
     
  2. Obejrzyj dokładnie pestkę. Twoja pestka powinna mieć jaśniejszą część – z tej części wyrosną korzenie – jest to dół pestki, zaś z części szpiczastej wyrosną kiełki – jest to górna część pestki.
    Jest to bardzo ważny etap, ponieważ dzięki temu będziesz wiedział, którą część pestki umieścić w wodzie.
  3. Teraz czas przygotować pestkę -  potrzebujesz cztery wykałaczki oraz  przezroczystą szklankę z wodą.
    Wiesz już gdzie Twoja pestka ma dół, który należy umieścić w wodzie, aby puściła korzenie.
    Mocno wbij wykałaczki pod lekkim kątem, tak aby stanowiły rusztowanie dla pestki. Nalej wody do szklanki i umieść dolną część pestki w wodzie.

  4. Odstaw szklankę z pestką na parapet – postaraj się, żeby pestka miała dużo światła słonecznego.
    Raz na 5 dni zmieniaj wodę w szklance, aby zapobiec powstawaniu pleśni. Uzbrój się w cierpliwość i oczekuj pierwszych korzeni.

  5. Czas kiełkowania pestki awokado może potrwać nawet do 8 tygodni. Podczas oczekiwania będziesz świadkiem takiego oto procesu:

  • Wierzchołek pestki awokado wyschnie i pęknie przez całą powierzchnię pestki
  • Zacznie rosnąć malutki korzeń
  • Korzeń pestki awokado będzie rozrastał i rozgałęział się, aż po kolejnych tygodniach zauważysz, że twoja pestka zacznie kiełkować. Dopilnuj, aby korzenie zawsze były zanurzone w wodzie.


Po uzyskaniu odpowiedniej długości korzeni około 12 -15 cm, przytnij korzenie do 5 cm, to zachęci pestkę do dalszego wzrostu. Po ponownym rozrośnięciu się korzeni do 12 cm, czas wsadzić pestkę do bogatej gleby próchnicznej. Zalecana jest szeroka doniczka, aby korzenie miały warunki rozrostu. Pestkę umieść w doniczce tak, aby 1/3 pestki była na zewnątrz. Pamiętaj, że awokado lubi słońce, więc postaw je w słonecznym miejscu swojego mieszkania.

Często podlewaj, gleba powinna być wilgotna. W przypadku, gdy zauważysz że listki zaczynają żółknąć, to znaczy że roślina jest przelana. Pozwól roślinie wyschnąć na kilka dni.

Drzewo awokado nie lubi zimna, zatem w okresie jesienno-zimowym warto przestawić drzewko w ciepłe miejsce.

Zastanawiasz się, czy drzewko zaowocuje. Zdarza się, że drzewo wyda pierwszy owoc po 4 latach, jednak zdarzają się przypadki, że drzewo wyda owoc po 10 lub 15 latach. Może się tak zdarzyć, że drzewo nigdy nie zaowocuje.


Aby wspomóc wyhodowanie owoców warto zadbać, aby kilka drzew awokado mogły rosnąć obok siebie, aby pomóc w zapylaniu.

Pestka awokado jako suplement diety

Nasiono awokado składa się z węglowodanów w postaci skrobi i błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych, skąpej ilości białka oraz szerokiej gamy fito chemikaliów.
(Fitochemikalia to naturalne substancje odżywcze roślin, które między innymi zapobiegają chorobom. Ostatnio dowiedziono, że mogą wspomagać organizm człowieka przed zachorowaniem).

Tak samo jak w przypadku miąższu awokado, spożycie pestki, może pozytywnie wpłynąć na obniżenie złego cholesterolu. Może zmniejszać poziom cukru we krwi, czy zmniejszyć ciśnienie krwi. Pestka awokado bogata jest w przeciwutleniacze.

Nasiona awokado są bardzo twarde i należy je przygotować przed spożyciem.  Najlepiej z pestki zrobić proszek.

Wysusz pestkę, możesz to zrobić w piekarniku – ustaw temperaturę 65 stopni i susz, lub odłóż ją w słoneczne miejsce i poczekaj – zajmie to o wiele dłużej czasu.
Po wysuszeniu możesz zetrzeć pestkę na tarce lub pokroić w na mniejsze części i zblednować na proszek.

Powstały proszek możesz wykorzystać do koktajli, sosów lub potraw. Pamiętaj, że pestka sama w sobie jest gorzka. Komponuj posiłki tak, aby gorycz pestki nie wpływała znacząco na smak dań.

Proszek z pestki jako dodatek do domowej maseczki

Pestka z awokado bogata jest w przeciwutleniacze, dlatego możesz śmiało wykorzystać ją do pielęgnacji skóry.

Proszek z pestki w połączeniu z olejem kokosowym może stać się fajną maską pilingującą, która świetnie poradzi sobie z martwym naskórkiem. Skóra zostanie nawilżona, a przeciwutleniacze opóźnią procesy starzenia się skóry.


Proszek z pestki awokado w połączeniu z fusami kawy może stać się alternatywą do pilingów czy kremów antycellulitowych.

Autdministrator tej strony:
Ola S.

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.healthline.com
  • inhabitat.com

Napisz komentarz