Racuchy drożdżowe z jabłkiem
Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkiem
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 7 g suchych drożdży lub 20 gramów drożdży świeżych
- 1 szklanka ciepłego mleka lub napoju roślinnego
- 2,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- 2-3 łyżki do oleju do smażenia
W przypadku używania świeżych drożdży zrób rozczyn. Wymieszaj drożdże z cukrem do rozpuszczenia i odstaw do wyrośnięcia.
Zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach.
W misce umieść suche składniki, w tym suche drożdże jeżeli nie korzystasz ze świeżych, dodaj mleko, jajka i jabłka. Wyrób ciasto. Ciasto będzie klejące i ciągnące.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Natłuść i rozgrzej dużą patelnię, łyżką nakładaj ciasto. Smaż po 3 minuty z każdej strony ma małym płomieniu palnika i pod przykryciem. Racuchy będą rosły podczas smażenia.
Smacznego.
Popularne na blogu
Napisz komentarz