Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Ocena: 5 na podstawie 2 głosów. | 23 marca
Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Pyszny pomysł na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Puszyste, pachnące jabłkami placuszki, które umilą dzień każdemu. Są przepyszne.

Zapraszam na przepis.

Tematy:JabłkoMleko JajkoCiastoSzklanka cukruDrożdże

Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkiem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 7 g suchych drożdży lub 20 gramów drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka lub napoju roślinnego
  • 2,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka
  • 2-3 łyżki do oleju do smażenia

W przypadku używania świeżych drożdży zrób rozczyn. Wymieszaj drożdże z cukrem do rozpuszczenia i odstaw do wyrośnięcia.
 

Zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach.
 

W misce umieść suche składniki, w tym suche drożdże jeżeli nie korzystasz ze świeżych, dodaj mleko, jajka i jabłka. Wyrób ciasto. Ciasto będzie klejące i ciągnące.
 

Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
 

Natłuść i rozgrzej dużą patelnię, łyżką nakładaj ciasto. Smaż po 3 minuty z każdej strony ma małym płomieniu palnika i pod przykryciem.  Racuchy będą rosły podczas smażenia.
 

Smacznego.

Autdministrator tej strony:
Ola S.

Napisz komentarz