Jagody Goji - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki jagody goji

Kategorie | Suszone owoce

Charakterystyczne właściwości jagody goji

Jagody Goji - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Jagoda goji to bez wątpienia największe odkrycie ostatnich lat. Znana rodzimym mieszkańcom Tybetu od setek lat ze swoich unikatowych właściwości prozdrowotnych, dziś na nowo odkrywana jest dla świata. Określana mianem superfoods, czyli żywności funkcjonalnej o udowodnionym korzystnym wpływie na zdrowie – jagoda goji powinna stanowić cenne urozmaicenie diety. Wystarczy zaledwie 20 g owoców dziennie.

Przewiń w dół aby czytać dalej.

Jakie właściwości ma jagoda goji na tle innych suszonych owoców?

W porównaniu z innymi owocami suszonymi jagoda goji charakteryzuje się sporą zawartością witaminy C, żelaza, białka i sodu. Zawiera też dawkę błonnika, wody i wapnia.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze jagody goji na wykresach.

jagoda goji - witaminy (w 100g)

  • Witamina C48.4 mg

Skład jagody goji (w 100g)

  • 68g WĘGLOWODANY
  • 0.39g TŁUSCZE
  • 14.26g BIAŁKO
  • 10g BŁONNIK

Skład energetyczny

  • 82% WĘGLOWODANY
  • 17% BIAŁKO
  • 1% TŁUSZCZ

jagoda goji - minerały (w 100g)

  • Wapń190 mg
  • Sód298 mg
  • Żelazo6.8 mg
Kalorie349kcal
Węglowodany68gram
Białko14.26gram
Tłuszcze0.39gram
Błonnik10gram
Indeks30glikemiczny

Właściwości zdrowotne

Jagoda goji zawiera wartościowe składniki diety: bogactwo antyutleniaczy – nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy C i 19 aminokwasów (w tym 8 egzogennych – nie syntetyzowanych przez organizm człowieka). Goji zaskoczyć mogą  wysoką zawartością żelaza – trzykrotnie wyższą niż w szpinaku, a także wapnia, cynku, miedzi czy steroli oraz witamin z grupy B. Jagody goji - poza urozmaiceniem diety - stanowią ceniony składnik kosmetyków, działając odmładzająco i odżywiająco.

Przeczytaj:Czym są tzw. superfoods?

Przechowywanie

Jagody goji najczęściej dostępne są jako owoce suszone – wtedy powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu do momentu zalecanego przez producenta. Podobnie jest z sokami z jagód goji.

Przeczytaj:Jakich warzyw lepiej nie jeść razem, gdyż tracą wartości odżywcze

Jagody goji w kuchni

Jagoda goji w kuchni stosowane są w formie świeżych i suszonych owoców oraz soków. Mogą być spożywane solo jako wartościowa przekąska, a także dodawane do musli, owsianek, koktajli czy deserów. Z zalanych wrzątkiem jagód goji można przyrządzić pyszny napój. A dla lubiących kuchenne eksperymenty – goji można dodać do warzyw czy mięs.

Przeczytaj:Dieta dla osób, które mają skurcze

Zastosowanie medyczne

Jagody goji doskonale wspomagają odporność organizmu, a jako bogate źródła zeaksantyny i luteiny wspomagają wzrok. Chronią układ sercowo – naczyniowy przed niekorzystnymi zmianami, regulują procesy trawienne oraz obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi, stanowiąc doskonałą profilaktykę miażdżycy i cukrzycy. Z racji dużej zawartości błonnika oraz normalizowania poziomu glikemii włączane są do kuracji odchudzających. Działają przeciwzapalnie i antynowotworowo oraz  spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Przeczytaj:Uzależnienie od słodyczy – czym się objawia i jak z nim walczyć

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożywania jagód goji jest stosowanie leków przeciwzakrzepowych, a także normalizujących poziom glukozy we krwi oraz ciśnienie tętnicze.

Przeczytaj:Czy jedzenie wpływa na nasze samopoczucie?

Jagody goji podczas ciąży i laktacji

Spożycie jagód goji podczas ciąży i laktacji nie jest zalecane, a bezwzględnie przeciwwskazane jest zjedzenie niedojrzałych owoców.

Przeczytaj:Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?

Ile białka jest w jagodzie goji?

Jagody goji zawierają 14.26 g białka na 100g.
Garść jagód goji (20 g) zawiera ok. 2.9 g białka.

Ile węglowodanów jest w jagodach goji?

Jagody goji zawierają 68 g węglowodanów na 100g.
Garść jagód goji (20 g) zawiera ok. 13.6 g węglowodanów.

Ile waży jagoda goji?

Garść jagód goji waży ok. 20g.
Łyżka jagody goji waży ok. 8g.
Łyżeczka jagody goji waży ok. 4g.
Szklanka jagody goji waży ok. 100g.

Ile błonnika jest w jagodach goji?

Jagody goji zawierają w sobie 10 g błonnika na 100g.
Garść jagód goji (20 g) zawiera ok. 2 g błonnika. Odpowiada to ok. 7% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile tłuszczu ma jagoda goji?

Jagody goji zawierają 0.39 g tłuszczu na 100g.
Garść jagód goji (20 g) zawiera ok. 0.078 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w jagodzie goji?

0 g magnezu - jagody goji nie zawierają magnezu.

Jaki indeks glikemiczny ma jagoda goji?

Jagody goji mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 30.

Wykresy - jak jagoda goji wypada na tle innych suszonych owoców?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak jagoda goji prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.webmd.com
  • www.verywell.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy środki zwiększające bezpieczeństwo Twoich danych osobowych oraz wykorzystujemy pliki cookies i local storage.

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności.

Szczegółowe informacje na temat zarządzania Twoją prywatością:

Polityka Prywatności

Polityka Cookies

Wyrażam zgodęNie wyrażam zgody

W każdej chwili możesz zmienić to ustawienie na stronie Polityki Cookies