Dieta bez pieczywa. Co wybrać zamiast chleba i bułek?

Coraz więcej ludzi rezygnuje ze spożycia pieczywa, co wynika zarówno z coraz gorszej jakości dostępnego w sklepach chleba i bułek, jak i powszechnie występującej nietolerancji glutenu.
Ponadto chleb to biała, przetworzona mąka o znikomej wartości odżywczej i znacznej liczbie kalorii. Jak skomponować dietę bez chleba?
Tematy:BananSałataDyniaRzodkiewkaPomidorCukiniaMigdałySzczypiorekTuńczykCukier
Zdrowe zamienniki pieczywa
Jeśli z różnych względów rezygnujesz ze spożywania pieczywa, ale przychodzi Ci to z trudem – pomyśl o zdrowszych alternatywach.
Mowa chociażby o chlebku bananowym czy dyniowym domowego wypieku.
Jeśli nie jesz chleba, tym bardziej nie sięgaj po pieczywo chrupkie czy wafle ryżowe, które są co prawda mało kaloryczne, ale także stanowią żywność mocno przetworzoną.
Śniadania i kolacje bez chleba
Kanapki to podstawa śniadań i kolacji w wielu domach.
Jeśli jednak rezygnujemy z pieczywa, mamy wiele smacznych dań do wyboru. Na śniadanie doskonale sprawdzi się owsianka z nasionami chia, migdałami i owocami, naleśniki czy omlety.
Na kolację zaserwować można natomiast sałatkę z tuńczykiem czy kurczakiem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem czy jajecznica.
Jeśli brakuje Ci typowych kanapek, możesz zawinąć plastry sera żółtego i szynki w liście sałaty pekińskiej lub papier ryżowy.
Możesz także przygotować „kanapki” na bazie plastrów pomidora czy grillowanej cukinii.
Napisz komentarz