Siemię lniane czy nasiona chia – co jest zdrowsze?

Ocena: 4.5 na podstawie 306 głosów. | 24 czerwca
Siemię lniane czy nasiona chia – co jest zdrowsze?

Ostatnie lata to stale rosnąca popularność tzw. superfoods, czyli żywności, której regularne spożywanie ma przynieść szereg korzyści dla zdrowia i urody.

Zaliczane do żywności funkcjonalnej, czyli o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych, superfoods często sprowadzane są z najodleglejszych zakątków świata.

Czy ma to jednak sens w sytuacji, gdy nasze rodzime produkty często okazują się równie wartościowe, a kosztują wiele mniej i są znacznie lepiej dostępne?

Tematy: Mango Chia (nasiona) Siemię lniane Szałwia

Siemię lniane kontra nasiona chia, czyli zdrowe tłuszcze w natarciu

Jednym z najbardziej popularnych superfoods są nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej.

Przedstawiane są one jako bardzo cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega 3.

Dzięki temu nasiona chia zalecane są sportowcom, osobom odchudzającym się, pragnącym ochronić się przed zespołem metabolicznym czy dbającym o stan skóry i paznokci.

Jednak równie bogatym składem lipidowym pochwalić może się stosowane od lat w kuchni polskiej siemię lniane.

Co więcej – siemię lniane ma więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych: to 42 g tłuszczów/ 100 g siemienia vs 31 g/ 100 g nasion chia.

Ponadto w siemieniu przeważają kwasy omega 3, które pozostają w idealnych proporcjach z omega 6.

Przeczytaj: Olej roślinny czy oliwa z oliwek? Który tłuszcz wybrać do smażenia?

Lignany, antyutleniacze, białko i spółka

Siemię lniane i nasiona chia to nie tylko kwasy tłuszczowe. Kolejnym cennym ich składnikiem jest białko – tu także przewaga jest po stronie siemienia lnianego.

Chia wyróżnia się natomiast większą zawartością błonnika oraz takich mikroelementów jak żelazo, wapń, mangan czy selen.

Antyutleniacze to składniki neutralizujące szkodliwy wpływ wolnych rodników, a zatem ograniczające zachorowalność na choroby przewlekłe i spowalniające starzenie.

Zarówno nasiona chia, jak i siemię lniane zawierają ich sporo, jednak tylko siemię wyróżnia się wysoką zawartością lignanów – fitoestrogenów o udowodnionym działaniu antynoowtworowym.

Przeczytaj: Jakie pieczywo jeść, aby nie przybierać na wadze?

Które lepsze?

W ostatecznym porównaniu siemię lniane wydaje się być lepszym wyborem - jest to produkt tani, dostępny w każdym sklepie oraz bogaty pod względem wartości odżywczych.

Chia nie jest oczywiście produktem niegodnym uwagi, jednak jego trudniejsza dostępność oraz znacznie wyższa cena pozwalają skłaniać się do zakupu siemienia lnianego. 

Przeczytaj: Siemię lniane czy nasiona chia – co jest zdrowsze?

Opiekun tej strony:
Justyna M.

Redaktor portalu wszystkoojedzeniu.pl

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.huffingtonpost.ca
  • healthyeating.sfgate.com

Napisz komentarz

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij