Daktyle (suszone) - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki daktyli
Charakterystyczne właściwości daktyli
Daktylowiec to palma uprawiana w wielu regionach świata, nie rosnąca natomiast w stanie dzikim.
Daktyle najczęściej pozostawiane są na drzewach, aż wyschną – i w takiej właśnie postaci są najczęściej spożywane.
Kiedyś cenione zwłaszcza w krajach arabskich, dziś daktyle popularne są na całym świecie.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżniają się daktyle spośród suszonych owoców?
W porównaniu z innymi owocami suszonymi daktyle charakteryzują się sporą zawartością fosforu, witaminy B6, witaminy K i wapnia. Zawierają też dawkę magnezu, potasu i witaminy A.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze daktyli na wykresach.
daktyle - witaminy (w 100g)
- Witamina A149 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.05 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.06 mg
- Witamina B3 (Niacyna)1.61 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.805 mg
- Witamina B60.249 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)15 mcg
- Witamina K2.7 mg
Skład daktyli (w 100g)
- 74.97g WĘGLOWODANY
- 0.15g TŁUSCZE
- 1.81g BIAŁKO
- 6.7g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 97% WĘGLOWODANY
- 2% BIAŁKO
- 0% TŁUSZCZ
daktyle - minerały (w 100g)
- Potas696 mg
- Fosfor62 mg
- Magnez54 mg
- Wapń64 mg
- Sód1 mg
- Żelazo0.9 mg
- Cynk0.44 mg
- Beta karoten89 mg
Właściwości zdrowotne daktyli
Daktyle mają sporo kalorii, ale mimo to często stosowane są jako składnik diety odchudzającej. Wynika to z bardzo dużej zawartości błonnika oraz wielu witamin: A, C, z grupy B, a także boru, manganu, żelaza, magnezu, chromu czy fosforu.
Daktyle dostarczają ponadto dużych ilości antyutleniaczy.
Jako źródło dobrze przyswajalnych węglowodanów daktyle są przekąską cenioną przez sportowców.
Znalazły także zastosowanie w kosmetyce – pozyskiwany z nich roślinny DHEA regeneruje, ujędrnia i wygładza.
Przeczytaj:Nie smakuje Ci zdrowe jedzenie? Sprawdź 3 proste wskazówki, aby je polubić
Przechowywanie daktyli
Daktyle świeże są bardzo podatne na rozwój pleśni, zatem najlepiej przechowywać je w lodówce. Dzięki temu są przydatne do spożycia przez wiele tygodni.
Daktyle suszone natomiast dobrze jest przechowywać w szklanym, zamkniętym pojemniku, leżącym w suchym i chłodnym miejscu.
Przeczytaj:Dieta niskowęglowodanowa - na czym polega i czy jest zdrowa?
Daktyle w kuchni
Zarówno daktyle świeże, jak i suszone wykorzystywane są w kuchni jako dodatek do deserów czy ciast.
Są idealne do wykonania owocowych batoników czy tzw. kulek mocy, czyli przygotowywanych bez pieczenia zdrowych słodyczy.
Niekiedy daktyle stosowane są do dań mięsnych, orientalnych sałatek czy przystawek (np. z serami).
Przeczytaj:Jak zrobić omlet klasyczny
Zastosowanie medyczne
Daktyle dzięki bardzo wysokiej zawartości błonnika doskonale regulują trawienie i zapobiegają zaparciom.
- Wzmacniają serce i układ nerwowy, hamują rozwój miażdżycy i zakrzepów.
- Daktyle łagodzą objawy menopauzy
- Działają równiż jako afrodyzjak – zwiększają sprawność seksualną, zwiększają liczbę i żywotność plemników
- Daktyle zapobiegają anemii
- Wzmacniają wzrok
- Likwidują opuchliznę i cellulit
- Wzmacniają kości i zęby
Ponadto daktyle wyróżniają się dużą zawartością salicylanów o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym.
Przeczytaj:Rola cukru w codziennej diecie – co warto wiedzieć?
Przeciwwskazania
Daktyle są przeciwwskazane dla cukrzyków, gdyż dostarczają dużych ilości cukrów. Także osoby z nieżytem żołądka lub kolki żołądkowej nie powinny spożywać daktyli.
Daktyle podczas ciąży i laktacji
Daktyle w ciąży są przeciwwskazane jedynie w przypadku cukrzycy ciężarnych. Natomiast podczas karmienia piersią daktyle są jak najbardziej wskazane.
Przeczytaj:Jak wzmocnić system odpornościowy za pomocą diety zimowej – kompleksowy przewodnik
Ile białka jest w daktylach?
Daktyle zawierają 1.81 g białka na 100g.
Ile węglowodanów jest w daktylach?
Daktyle zawierają 74.97 g węglowodanów na 100g.
Ile ważą daktyle?
Jesteśmy w trakcie ważenia daktyli. Zajrzyj do nas za kilka dni. Do tego czasu będziemy posługiwać się wartościami przyjętymi dla 100g daktyli.
Ile błonnika jest w daktylach?
Daktyle zawierają w sobie 6.7 g błonnika na 100g.
100g daktyli zawiera ok. 6.7 g błonnika. Odpowiada to ok. 22% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu mają daktyle?
Daktyle zawierają 0.15 g tłuszczu na 100g.
100g daktyli zawiera ok. 0.15 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w daktylach?
Daktyle zawierają 54 mg magnezu na 100g.
100g daktyli zawiera ok. 54 mg magnezu. Odpowiada to ok. 14% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny mają daktyle?
Daktyle mają wysoki indeks glikemiczny. Jest on równy 70.
Wykresy - jak daktyle wypadają na tle innych suszonych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak daktyle prezentują się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
daktyle - powiązane produkty
- Daktyle drylowane Bakalland277 kcal/100g
- Daktyle, suszone277 kcal/100g
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma durian?
- Czy owoce czarnego bzu tuczą. Jak wypływają na dietę?
- Ile węglowodanów jest w akce selowej?
- Jakie witaminy ma figa?
- Ile błonnika jest w jagodzie goji?
- Czy agrest zawiera gluten?
- Ile tłuszczu mają winogrona?
- Ile magnezu znajduje się w grejpfrucie?
- Jaki indeks glikemiczny ma gujawa?
- Ile białka jest w dżakfrucie?
- Ile waży głożyna pospolita?
Dodaj opinię