Daktyle - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.4 na podstawie 88 głosów.
Kategorie | Owoce
Daktyle - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma daktyl?

100g daktyli to 277 kcal.
Odpowiada to ok. 12% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

Aby pozbyć się tych kalorii musisz na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 39 minut, pływać przez 33 minuty lub biegać przez 28 minut.

Zobacz też tabelę kalorii daktyla.

Sprawdź jak daktyl wypada na tle innych owoców:

277 kalorii w daktylu - ile to właściwie jest?

Bardzo wysoka ilość kalorii w daktylu stawia ten produkt w czołówce najbardziej kalorycznych z kategorii owoce.

Trudno o większą zawartość kalorii w produktach z kategorii owoce. Zbliżoną ilość kalorii mają tylko np. jagody goji, wiśnie suszone lub suszona żurawina.

Kalorie w daktylu pochodzą w 2% z białka, 97% z węglowodanów i 0% z tłuszczy.

Daktyle - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 277 kcal
Węglowodany 74.97 gram
Błonnik 6.7 gram
Tłuszcze 0.15 gram
Białko 1.81 gram
Indeks glikemiczny 70

daktyl - tabela kalorii

  • 10g daktyli28 kcal
  • 20g daktyli55 kcal
  • 50g daktyli139 kcal
  • 100g daktyli277 kcal
  • 200g daktyli554 kcal
  • 500g daktyli1385 kcal

daktyl - różne rodzaje, kalorie

  • Daktyle drylowane Bakalland

    277 kcal/100g
  • Daktyle, suszone

    277 kcal/100g

daktyl - witaminy w 100g

  • Witamina A 149 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.05 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.06 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 1.61 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.805 mg
  • Witamina B6 0.249 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 15 mcg
  • Witamina K 2.7 mg

Skład energetyczny daktyla

  • 97% WĘGL.
  • 2% BIAŁKO
  • 0% TŁUSZCZ

daktyl - minerały w 100g

  • Potas 696 mg
  • Potas 696 mg
  • Fosfor 62 mg
  • Magnez 54 mg
  • Wapń 64 mg
  • Sód 1 mg
  • Żelazo 0.9 mg
  • Cynk 0.44 mg
  • Beta karoten 89 mg

100g daktyli to:

277kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 39 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 51 minut Jazdy konnej
Tenis 27 minut Gry w tenisa
Bieganie 28 minut Biegania
Pływanie 33 minut Pływania

Informacje ogólne

Daktylowiec to palma uprawiana w wielu regionach świata, nie rosnąca natomiast w stanie dzikim.

Daktyle najczęściej pozostawiane są na drzewach, aż wyschną – i w takiej właśnie postaci są najczęściej spożywane.

Kiedyś cenione zwłaszcza w krajach arabskich, dziś daktyle popularne są na całym świecie. 

Przeczytaj: Nie smakuje Ci zdrowe jedzenie? Sprawdź 3 proste wskazówki, aby je polubić

Właściwości zdrowotne daktyli

Daktyle mają sporo kalorii, ale mimo to często stosowane są jako składnik diety odchudzającej. Wynika to z bardzo dużej zawartości błonnika oraz wielu witamin: A, C, z grupy B, a także boru, manganu, żelaza, magnezu, chromu czy fosforu.

Daktyle dostarczają ponadto dużych ilości antyutleniaczy.

Jako źródło dobrze przyswajalnych węglowodanów daktyle są przekąską cenioną przez sportowców.

Znalazły także zastosowanie w kosmetyce – pozyskiwany z nich roślinny DHEA regeneruje, ujędrnia i wygładza. 

Przeczytaj: Dieta niskowęglowodanowa - na czym polega i czy jest zdrowa?

Przechowywanie daktyli

Daktyle świeże są bardzo podatne na rozwój pleśni, zatem najlepiej przechowywać je w lodówce. Dzięki temu są przydatne do spożycia przez wiele tygodni.

Daktyle suszone natomiast dobrze jest przechowywać w szklanym, zamkniętym pojemniku, leżącym w suchym i chłodnym miejscu.

Przeczytaj: Czy jedzenie wpływa na nasze samopoczucie?

Daktyle w kuchni

Zarówno daktyle świeże, jak i suszone wykorzystywane są w kuchni jako dodatek do deserów czy ciast.

Są idealne do wykonania owocowych batoników czy tzw. kulek mocy, czyli przygotowywanych bez pieczenia zdrowych słodyczy.

Niekiedy daktyle stosowane są do dań mięsnych, orientalnych sałatek czy przystawek (np. z serami).

Przeczytaj: Co jeść, aby czuć się dobrze o poranku?

Zastosowanie medyczne

Daktyle dzięki bardzo wysokiej zawartości błonnika doskonale regulują trawienie i zapobiegają zaparciom.

  • Wzmacniają serce i układ nerwowy, hamują rozwój miażdżycy i zakrzepów.
  • Daktyle łagodzą objawy menopauzy
  • Działają równiż jako afrodyzjak – zwiększają sprawność seksualną, zwiększają liczbę i żywotność plemników
  • Daktyle zapobiegają anemii
  • Wzmacniają wzrok
  • Likwidują opuchliznę i cellulit
  • Wzmacniają kości i zęby

Ponadto daktyle wyróżniają się dużą zawartością salicylanów o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym.

Przeczytaj: Zasady diety bezglutenowej nie są dziecinnie proste

Przeciwwskazania

Daktyle są przeciwwskazane dla cukrzyków, gdyż dostarczają dużych ilości cukrów. Także osoby z nieżytem żołądka lub kolki żołądkowej nie powinny spożywać daktyli.

Przeczytaj: Olej roślinny czy oliwa z oliwek? Który tłuszcz wybrać do smażenia?

Daktyle podczas ciąży i laktacji

Daktyle w ciąży są przeciwwskazane jedynie w przypadku cukrzycy ciężarnych. Natomiast podczas karmienia piersią daktyle są jak najbardziej wskazane.

Przeczytaj: Ile wody dziennie wypijać?

Ile białka jest w daktylu?

Daktyle zawierają 1.81 g białka na 100g.

Ile węglowodanów jest w daktylach?

Daktyle zawierają 74.97 g węglowodanów na 100g.

Ile waży daktyl?

Jesteśmy w trakcie ważenia daktyla. Zajrzyj do nas za kilka dni. Do tego czasu będziemy posługiwać się wartościami przyjętymi dla 100g daktyla.

Ile błonnika jest w daktylach?

Daktyle zawierają w sobie 6.7 g błonnika na 100g.
100g daktyli zawiera ok. 6.7 g błonnika. Odpowiada to ok. 22% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy daktyle zawierają gluten?

Daktyle nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma daktyl?

0 g witamyny C - daktyle nie zawierają witamyny C.

Ile magnezu znajduje się w daktylu?

Daktyle zawierają 54 mg magnezu na 100g.
100g daktyli zawiera ok. 54 mg magnezu. Odpowiada to ok. 14% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma daktyl?

Daktyle mają wysoki indeks glikemiczny. Jest on równy 70.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 1 źródeł:

  • www.organicfacts.net
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij