Jagody Goji - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.5 na podstawie 102 głosów.
Kategorie | Owoce
Jagody Goji - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma jagoda goji?

100g jagód goji to 349 kcal.

Na przykład garść jagód goji (20 g) zawiera około 70 kalorii (kcal).
Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

Aby spalić taką ilość kalorii potrzebujesz na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 10 minut, pływać przez 8 minut lub biegać przez 7 minut.

Zobacz też tabelę kalorii jagody goji.

Sprawdź jak jagoda goji wypada na tle innych owoców:

Czy 349 kalorii w jagodzie goji to dużo?

Zawartość kalorii w jagodzie goji plasuje się na najwyższym poziomie spośród wszystkich produktów z kategorii owoce.

Jest to naprawdę dużo jak na owoce. Zbliżoną ilością kalorii charakteryzują się tylko np. wiśnie suszone, suszona żurawina lub rodzynki.

Kalorie w jagodzie goji pochodzą w 17% z białka, 82% z węglowodanów i 1% z tłuszczy.

Jagody Goji - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 349 kcal
Węglowodany 68 gram
Błonnik 10 gram
Tłuszcze 0.39 gram
Białko 14.26 gram
Indeks glikemiczny 30

jagoda goji - tabela kalorii

  • Garść jagód goji (20g)70 kcal
  • Łyżka jagody goji (8g)28 kcal
  • Łyżeczka jagody goji (4g)14 kcal
  • Szklanka jagody goji (100g)349 kcal
  • 10g jagód goji35 kcal
  • 20g jagód goji70 kcal
  • 50g jagód goji175 kcal
  • 100g jagód goji349 kcal
  • 200g jagód goji698 kcal
  • 500g jagód goji1745 kcal

jagoda goji - witaminy w 100g

  • Witamina C 48.4 mg

Skład energetyczny jagody goji

  • 82% WĘGL.
  • 17% BIAŁKO
  • 1% TŁUSZCZ

jagoda goji - minerały w 100g

  • Wapń 190 mg
  • Sód 298 mg
  • Żelazo 6.8 mg

garść jagód goji (20 g) to:

70kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 10 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 13 minut Jazdy konnej
Tenis 7 minut Gry w tenisa
Bieganie 7 minut Biegania
Pływanie 8 minut Pływania

Informacje ogólne

Jagoda goji to bez wątpienia największe odkrycie ostatnich lat. Znana rodzimym mieszkańcom Tybetu od setek lat ze swoich unikatowych właściwości prozdrowotnych, dziś na nowo odkrywana jest dla świata. Określana mianem superfoods, czyli żywności funkcjonalnej o udowodnionym korzystnym wpływie na zdrowie – jagoda goji powinna stanowić cenne urozmaicenie diety. Wystarczy zaledwie 20 g owoców dziennie.

Przeczytaj: Czym są tzw. superfoods?

Właściwości zdrowotne

Jagoda goji zawiera wartościowe składniki diety: bogactwo antyutleniaczy – nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy C i 19 aminokwasów (w tym 8 egzogennych – nie syntetyzowanych przez organizm człowieka). Goji zaskoczyć mogą  wysoką zawartością żelaza – trzykrotnie wyższą niż w szpinaku, a także wapnia, cynku, miedzi czy steroli oraz witamin z grupy B. Jagody goji - poza urozmaiceniem diety - stanowią ceniony składnik kosmetyków, działając odmładzająco i odżywiająco.

Przeczytaj: Jakie mięso najlepiej jeść w czasie odchudzania?

Przechowywanie

Jagody goji najczęściej dostępne są jako owoce suszone – wtedy powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu do momentu zalecanego przez producenta. Podobnie jest z sokami z jagód goji.

Przeczytaj: Co jeść przed i po bieganiu

Jagody goji w kuchni

Jagoda goji w kuchni stosowane są w formie świeżych i suszonych owoców oraz soków. Mogą być spożywane solo jako wartościowa przekąska, a także dodawane do musli, owsianek, koktajli czy deserów. Z zalanych wrzątkiem jagód goji można przyrządzić pyszny napój. A dla lubiących kuchenne eksperymenty – goji można dodać do warzyw czy mięs.

Przeczytaj: Czy jedzenie wpływa na nasze samopoczucie?

Zastosowanie medyczne

Jagody goji doskonale wspomagają odporność organizmu, a jako bogate źródła zeaksantyny i luteiny wspomagają wzrok. Chronią układ sercowo – naczyniowy przed niekorzystnymi zmianami, regulują procesy trawienne oraz obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi, stanowiąc doskonałą profilaktykę miażdżycy i cukrzycy. Z racji dużej zawartości błonnika oraz normalizowania poziomu glikemii włączane są do kuracji odchudzających. Działają przeciwzapalnie i antynowotworowo oraz  spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Przeczytaj: Nie smakuje Ci zdrowe jedzenie? Sprawdź 3 proste wskazówki, aby je polubić

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożywania jagód goji jest stosowanie leków przeciwzakrzepowych, a także normalizujących poziom glukozy we krwi oraz ciśnienie tętnicze.

Przeczytaj: Dieta Paleo - na czym polega i kto może ją stosować

Jagody goji podczas ciąży i laktacji

Spożycie jagód goji podczas ciąży i laktacji nie jest zalecane, a bezwzględnie przeciwwskazane jest zjedzenie niedojrzałych owoców.

Przeczytaj: Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?

Ile białka jest w jagodzie goji?

Jagody goji zawierają 14.26 g białka na 100g.
Garść jagód goji (20 g) zawiera ok. 2.9 g białka.

Ile węglowodanów jest w jagodach goji?

Jagody goji zawierają 68 g węglowodanów na 100g.
Garść jagód goji (20 g) zawiera ok. 13.6 g węglowodanów.

Ile waży jagoda goji?

Garść jagód goji waży ok. 20g.
Łyżka jagody goji waży ok. 8g.
Łyżeczka jagody goji waży ok. 4g.
Szklanka jagody goji waży ok. 100g.

Ile błonnika jest w jagodach goji?

Jagody goji zawierają w sobie 10 g błonnika na 100g.
Garść jagód goji (20 g) zawiera ok. 2 g błonnika. Odpowiada to ok. 7% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy jagody goji zawierają gluten?

Jagody goji nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma jagoda goji?

Jagody goji zawierają 48.4 mg witaminy C na 100g.
Garść jagód goji (20 g) zawiera ok. 9.68 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 5% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w jagodzie goji?

0 g magnezu - jagody goji nie zawierają magnezu.

Jaki indeks glikemiczny ma jagoda goji?

Jagody goji mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 30.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.webmd.com
  • www.verywell.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij