Grejpfrut - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki grejpfruta

Ocena: 4.3 na podstawie 161 głosów.
Kategorie | Owoce

Charakterystyczne właściwości grejpfruta

Grejpfrut - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Grejpfrut to jeden z najzdrowszych cytrusów. Ten niskokaloryczny i orzeźwiający owoc to bomba witaminowa wykazująca niezwykle korzystny wpływ na cały organizm. Nie tylko wzmacnia odporność i odchudza – choć z tego bez wątpienia najbardziej słynie – ale także kompleksowo dba o zdrowie. Ale uwaga – nie należy łączyć jego spożycia z zażywaniem jakichkolwiek leków, gdyż grejpfrut może wejść z nimi w interakcje i zaburzyć ich działanie. 

Przewiń w dół aby czytać dalej.

Czym wyróżnia się grejpfrut spośród owoców

W porównaniu z innymi owocami grejpfrut charakteryzuje się sporą zawartością beta karotenu, białka i wapnia. Zawiera też dawkę fosforu, witaminy B1 i witaminy B2.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze grejpfruta na wykresach.

grejpfrut - witaminy (w 100g)

  • Witamina A1150 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.043 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.031 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.204 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)0.262 mg
  • Witamina B60.053 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)13 mcg
  • Witamina C31.2 mg
  • Witamina E0.13 mg

Skład grejpfruta (w 100g)

  • 10.7g WĘGLOWODANY
  • 0.14g TŁUSCZE
  • 0.77g BIAŁKO
  • 1.7g BŁONNIK

Skład energetyczny

  • 91% WĘGLOWODANY
  • 7% BIAŁKO
  • 3% TŁUSZCZ

grejpfrut - minerały (w 100g)

  • Potas135 mg
  • Fosfor18 mg
  • Magnez9 mg
  • Wapń22 mg
  • Żelazo0.08 mg
  • Cynk0.07 mg
  • Beta karoten686 mg
Kalorie42kcal
Węglowodany10.7gram
Białko0.77gram
Tłuszcze0.14gram
Błonnik1.7gram
Indeks30glikemiczny

Właściwości zdrowotne

Grejpfrut dostępny jest w kilku odmianach – żółtej, zielonej, czerwonej i różowej, z czego te dwie ostatnie mają najwięcej witaminy C. Z kolei odmiana czerwona jest bardzo bogata w likopen oraz liczne antyoksydanty. Mimo tych subtelnych różnic każdy grejfrut jest niezwykle zdrowy i dostarcza witaminy A i z grupy B, oraz minerałów, zwłaszcza potasu, wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Godne uwagi są także pestki grejpfruta – ekstrakt z pestek wykorzystywany jest w kosmetologii.

Przeczytaj:Dieta ujemnych kalorii - czy to naprawdę działa

Przechowywanie

Grejpfruty jako owoce o dość grubej skórce dobrze znoszą transport, warto jednak zwrócić uwagę na to, aby skórka była nienaruszona. W temperaturze pokojowej grejpfrut może być przechowywany do dwóch tygodni, w lodówce – nawet do miesiąca. 

Przeczytaj:Jakie pieczywo jeść, aby nie przybierać na wadze?

Grejpfrut w kuchni

Grejpfrut jest najczęściej spożywany w postaci świeżego owocu lub soku. Dodany do deserów przełamuje ich słodycz i orzeźwia, dodany do sałatki z kurczakiem czy serem pleśniowym wzbogaca jej smak. Jest idealnym dodatkiem do koktajli i lemoniad; sok i skórka grejpfruta urozmaicić mogą także smak duszonych z nimi mięs, zwłaszcza drobiu, a także ryb.

Przeczytaj:Czy dieta bezglutenowa szkodzi?

Zastosowanie medyczne

Grejpfrut z racji dużej zawartości błonnika i pektyn wspomaga utratę zbędnych kilogramów. Antyoksydanty wzmacniają układ krążenia, chroni przed nowotworami, zwłaszcza płuc i jelita grubego. Dzięki dużej zawartości naringeniny owoc ten wspomaga pracę wątroby, ale jednocześnie grejpfrut modyfikuje wątrobowe przemiany leków i może zaburzać ich działanie. Grejpfrut działa ponadto moczopędnie i oczyszczająco, poprawia kondycję skóry. Obniżając poziom cholesterolu we krwi zapobiega rozwojowi miażdżycy i jej powikłań

Przeczytaj:Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożywania grejpfrutów jest jednoczesne stosowanie większości leków – należy zachować minimum 4 – godzinny odstęp między zażyciem leku a zjedzeniem owocu czy wypięciem soku. 

Przeczytaj:Produkty spożywcze, które działają jak afrodyzjak

Grejpfrut podczas ciąży i laktacji

Spożywanie grejpfruta w ciąży i podczas laktacji nie jest zabronione. Warto zrezygnować z niego w przypadku pojawienia się zgagi, trzeba mieć także na uwadze ryzyko alergii. Dobrze jest ponadto uważać na osłabione ciążą zęby i – z racji szkodliwego wpływu kwasów owocowych na szkliwo – po spożyciu owoców nie myć zębów, a jedynie przepłukać usta wodą. 

Przeczytaj:Jak zrobić jajko po benedyktyńsku?

Ile białka jest w grejpfrucie?

Grejpfruty zawierają 0.77 g białka na 100g.
Średniej wielkości grejpfrut (265 g) zawiera ok. 2 g białka.

Ile węglowodanów jest w grejpfrutach?

Grejpfruty zawierają 10.7 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości grejpfrut (265 g) zawiera ok. 28.4 g węglowodanów.

Ile waży grejpfrut?

Średniej wielkości grejpfrut (część jadalna po obraniu) waży ok. 265g.

Ile błonnika jest w grejpfrutach?

Grejpfruty zawierają w sobie 1.7 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości grejpfrut (265 g) zawiera ok. 4.5 g błonnika. Odpowiada to ok. 15% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy grejpfruty zawierają gluten?

Grejpfruty nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma grejpfrut?

Grejpfruty zawierają 0.14 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości grejpfrut (265 g) zawiera ok. 0.371 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w grejpfrucie?

Grejpfruty zawierają 9 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości grejpfrut (265 g) zawiera ok. 23.85 mg magnezu. Odpowiada to ok. 6% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma grejpfrut?

Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 30.

Wykresy - jak grejpfrut wypada na tle innych owoców?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak grejpfrut prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

grejpfrut - powiązane produkty

  • Grejpfrut biały32 kcal/100g
  • Grejpfrut biały, z florydy32 kcal/100g
  • Grejpfrut biały, z kalifornii37 kcal/100g
  • Grejpfrut czerwony36 kcal/100g
  • Grejpfrut czerwony Jaffa Sweetie42 kcal/100g
  • Grejpfrut czerwony/różowy, z kalifornii i arizony37 kcal/100g
  • Grejpfrut w lekkim syropie, z puszki/słoika60 kcal/100g
  • Grejpfrut zielony Jaffa Sweetie36 kcal/100g
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.medicalnewstoday.com
  • www.whfoods.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też
Udało Ci się znaleźć to, czego szukasz?
Polub nas na Fb :)

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij