Nietolerancja laktozy – czym zastąpić mleko?
Nietolerancja laktozy to stosunkowo częsta przypadłość, która dotyka co piątej osoby.
Wynika ona z niedoboru laktazy, czyli enzymu trawiącego cukier mleka krowiego – laktozę.
Wrodzony niedobór laktazy ujawnić może się już w wieku niemowlęcym lub dopiero u dorosłych, gdy stopniowo zanika aktywność enzymu.
Niekiedy spotykana jest także przejściowa nietolerancja laktozy, towarzysząca wielu chorobom żołądka czy jelit.
Tematy:RzodkiewkaMigdałyKokosSłonecznikSzczypiorekMleko CiastoSzczawOwsianka (na wodzie)Mleko odtłuszczone 2%
Skąd wiadomo, że cierpisz na nietolerancję laktozy?
Nietolerancja laktozy jest stosunkowo łatwa do rozpoznania – po spożyciu mleka i przetworów mlecznych występują następujące symptomy:
- bóle brzucha
- wzdęcia
- biegunki
- kolki
- nudności i wymioty
- skurcze mięśniówki gładkiej jelit
Najczęściej objawy te występują w przeciągu kilku - kilkunastu godzin od spożycia produktów zawierających laktozę a stopień ich nasilenia zależy od zawartości laktozy w posiłku.
Jakie alternatywy dla mleka?
Jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy, a nie chcesz rezygnować ze spożycia mleka, sięgnij po rozwiązania podsuwane przez dietę wegańską.
Mowa o mlekach roślinnych – kokosowym, owsianym, ryżowym, sojowym, konopnym czy z nerkowców.
W sklepach znaleźć można wiele takich propozycji, podobnie jak wegańskie „żółte sery” czy twarożki, np. ze słonecznika czy nerkowców oraz śmietanki.
W związku z rosnącą popularnością diety wegańskiej jak grzyby po deszczu wyrastają blogi kulinarne, na których znaleźć można przepisy na domowe mleko roślinne.
Ogólna receptura zakłada zblendowanie 1 objętości nasion/ ziaren/ wiórków z dwiema objętościami wody i przecedzenie przez drobne sitko.
A jeśli zainwestujesz w jogurtownicę i żywe kultury bakterii (do zakupienia w Internecie) – wyczarujesz pyszne i zdrowe jogurty.
I jeszcze jeden bonus - z pozostałości po produkcji mleka kokosowego możesz upiec pyszne ciasteczka, zaś z pozostałych nerkowców czy migdałów przyrządzić roślinny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Produkty mleczne bez laktozy
Producenci przemysłu mleczarskiego doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak powszechnym problemem jest nietolerancja laktozy, zatem coraz częściej w chłodni sklepowej znajdziemy mleko bez laktozy, a także sery, twarożki czy jogurty.
Tego typu produkty (zwłaszcza mleko) mają jednak nieco wyższy indeks glikemiczny.
Inne rozwiązanie – zaopatrz się w aptece w enzym laktazę w kapsułkach i pij mleko do woli.
I pamiętaj, że laktoza ukryta bywa w produktach, których być może o to nie podejrzewasz – słodyczach, daniach instant czy pieczywie.
Napisz komentarz