Nie smakuje Ci zdrowe jedzenie? Sprawdź 3 proste wskazówki, aby je polubić

Ocena: 4.5 na podstawie 327 głosów. | 29 maja
Nie smakuje Ci zdrowe jedzenie? Sprawdź 3 proste wskazówki, aby je polubić

Warzywa i mięso gotowane na parze, potrawy pozbawione smaku, ograniczenie spożycia cukru – z tym wielu ludziom kojarzy się zdrowe jedzenie.

Tematy: Banan Daktyle Cytryna Marchew Dynia Batat (patat, kumara, słodki ziemniak) Trawa cytrynowa Rozmaryn Kurkuma

Jak polubić zdrowe jedzenie?

Takie wyobrażenie o zdrowej diecie może zniechęcać, prawda? A przecież wcale nie musi tak być, gdyż w rzeczywistości zdrowa dieta to urozmaicony, kolorowy i bogaty w wiele ciekawych smaków jadłospis.

Przeczytaj: O której godzinie najlepiej zjeść śniadanie?

Sprytnie przemycaj warzywa

Podstawą zdrowej diety są warzywa, warto zatem spożywać je w najróżniejszej postaci.

Ciasto marchewkowe lub dyniowe, zupy – kremy z serkiem topionym, pasty warzywne na kanapki, koktajle warzywno-owocowe, frytki z marchewki, selera i batatów z piekarnika - na pewno każdy znajdzie dla siebie.

Postaraj się jeść warzywa przynajmniej w dwóch posiłkach dziennie.

Przeczytaj: Dieta dla osób z siedzącym trybem życia

Stopniowo zastępuj słodycze zdrowymi odpowiednikami

Sklepowe słodycze to mnóstwo kalorii przy minimum wartości odżywczych.

Zastąp je zdrowymi, domowymi odpowiednikami: pyszny chlebek bananowy idealnie smakuje z kawą, a budyń jaglany zastąpi niezdrowe serki słodzone ogromną ilością cukru.

Herbatę osłódź miodem, z orzechów i daktyli przygotuj tzw. kule mocy a bezy zastąp aquafabą, czyli wodą pozostałą po gotowaniu cieciorki, ubitą z cukrem na pianę i upieczoną.

Przeczytaj: Co jeść, aby czuć się dobrze o poranku?

Zaprzyjaźnij się z przyprawami

Stopniowo rezygnuj ze smażenia na rzecz gotowania na parze, pieczenia czy duszenia, a smak potraw podkręć przyprawami. Zacznij np. od zamiany schabowego na duszoną pierś z kurczaka.

Sięgaj po coś więcej niż tylko pieprz i sól – rozmaryn, kurkuma, trawa cytrynowa czy imbir to zdrowie i smak w jednym. Pozwolą Ci urozmaicić smaki potraw z mniejszą ilością cukru i tłuszczu.

Przeczytaj: Czy mięso grillowane jest zdrowe?

Opiekun tej strony:
Justyna M.

Redaktor portalu wszystkoojedzeniu.pl

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.theguardian.com
  • health.usnews.com

Napisz komentarz

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij