Cytryna - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.5 na podstawie 145 głosów.
Kategorie | Owoce
Cytryna - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma cytryna?

100g cytryn to 29 kcal.

Przykładowo średniej wielkości cytryna (85 g) zawiera około 25 kalorii (kcal).

Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej (Przyjęto dzienne zapotrzebowanie w wysokości 2400kcal).

Aby zobrazować sobie ile to jest, warto zwrócić uwagę, że kalorie które zawiera średniej wielkości cytryna (85 g) można porównać do kalorii, które zawiera np. 1 łyżeczka cukru.

Aby spalić taką ilość kalorii potrzebujesz na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 4 minuty, pływać przez 3 minuty lub biegać przez 3 minuty.

Kalorie w cytrynie pochodzą w 10% z białka, 84% z węglowodanów i 6% z tłuszczy.

Zobacz też tabelę kalorii cytryny.

Sprawdź jak cytryna wypada na tle innych owoców:

Czy cytryna tuczy i jak wpływa na odchudzanie?

Zawartość kalorii w cytrynie jest jedną z najniższych wśród wszystkich produktów z kategorii owoców. Spożywanie cytryny wydaje się być dobrym wyborem dla osób na diecie. Trudno znaleźć mniej tuczące produkty pośród owoców.

100g cytryn ma około 29 kcal. Jest to naprawdę niewiele jak na owoce. Zbliżoną ilością kalorii charakteryzuje się tylko np. brzoskwinie, owoce oksomianu czy truskawki.

cytryna - różne rodzaje, kalorie

Cytryna - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 29 kcal
Węglowodany 9.32 gram
Błonnik 2.8 gram
Tłuszcze 0.3 gram
Białko 1.1 gram
Indeks glikemiczny 30

cytryna - tabela kalorii

  • Średniej wielkości cytryna (85g)25 kcal
  • 10g cytryn3 kcal
  • 20g cytryn6 kcal
  • 50g cytryn15 kcal
  • 100g cytryn29 kcal
  • 200g cytryn58 kcal
  • 500g cytryn145 kcal

cytryna - witaminy w 100g

  • Witamina A 22 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.04 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.02 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.1 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.19 mg
  • Witamina B6 0.08 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 11 mcg
  • Witamina C 53 mg
  • Witamina E 0.15 mg

Skład energetyczny cytryny

  • 84% WĘGL.
  • 10% BIAŁKO
  • 6% TŁUSZCZ

cytryna - minerały w 100g

  • Potas 138 mg
  • Potas 138 mg
  • Magnez 8 mg
  • Wapń 26 mg
  • Sód 2 mg
  • Żelazo 0.6 mg
  • Cynk 0.06 mg
  • Beta karoten 1 mg

średniej wielkości cytryna (85 g) to:

25kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 4 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 5 minut Jazdy konnej
Tenis 2 minut Gry w tenisa
Bieganie 3 minut Biegania
Pływanie 3 minut Pływania

Informacje ogólne

Cytryna to bardzo specyficzny owoc rodem z Chin – sam owoc nie jest spożywany w całości, natomiast sok i skórka z cytryny są powszechnie stosowane jako cenne dodatki do wielu dań.

Poza bardzo wyrazistym aromatem i kwaskowym smakiem cytryna wyróżnia się szeregiem właściwości prozdrowotnych. Jakich?

Przeczytaj: Picie wody z cytryną na czczo - plusy i minusy

Właściwości zdrowotne cytryny

Cytryny znane są przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C – i słusznie, ale zawierają one także duże ilości witamin z grupy B, potas, wapń, magnez, fosfor, cynk oraz liczne olejki eteryczne czy bioflawonoidy.

Dzięki tak wielu substancjom odżywczym cytryna okazuje się być bardzo cennym składnikiem diety, ale także kosmetyków. 

Lubisz pić herbatę z cytryną? Lepiej zamień ją na wodę z cytryną. Dlaczego? Po pierwsze gorąca woda zuboża cytrynę w składniki odżywcze. Po drugie – cytryna zwiększa przyswajalność aluminium zawartego w liściach herbaty, co może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimmera.

Rezygnując z dodatku cytryny do herbaty, można jednak doświadczyć jej wielu działań prozdrowotnych.

Przeczytaj: Jakich warzyw lepiej nie jeść razem, gdyż tracą wartości odżywcze

Przechowywanie cytryn

Cytryny powinny być przechowywane w lodówce, na najniższej półce.

Dobrym sposobem na przedłużenie żywotności cytryn jest trzymanie ich w lodówce, w słoiku z wodą.

Rozkrojone owoce także należy przechowywać w lodówce.

Ciekawym sposobem jest ponadto mrożenie cytryn – mrożona cytryna może być po utarciu spożywana ze skórką, która posiada cenne limonoidy.

Przeczytaj: Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?

Cytryny w kuchni

Cytryna w kuchni znalazła szereg zastosowań – jej sok wzbogaca smak ryb, dodaje świeżości deserom i koktajlom, ułatwia ubijanie piany z białek.

Idealnie nadaje się do marynaty do drobiu, świetnie pasuje do tarty.

Skórka z cytryny świetnie pasuje do naleśników.

Z cytryn Można przyrządzić dżemy i konfitury, a kiszone cytryny do doskonały dodatek do mięs i kasz. 

Przeczytaj: Dieta na zakwasy - jak złagodzić ból

Właściwości medyczne cytryn

Cytryny wykazują szereg właściwości prozdrowotnych: wzmacniają odporność, przyspieszają przemianę materii wspomagając odchudzanie, działają przeciwzapalnie.

Dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy cytryny chronią przed miażdżycą i wzmacniają układ sercowo – naczyniowy.

Cytryny warunkują uczucie sytości, oczyszczają organizm, wspomagają pracę układu pokarmowego i nerek. Odkwaszają organizm, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają krwawieniom. Hamują rozwój raka jelit, prostaty, płuc i piersi.

Przeczytaj: Olej roślinny czy oliwa z oliwek? Który tłuszcz wybrać do smażenia?

Przeciwwskazania

Cytryna nie może być spożywana przez każdego – przeciwwskazaniem jest okres nasilenia kamicy nerkowej, nadkwasota żołądka i wrzody.

Przeczytaj: Nie smakuje Ci zdrowe jedzenie? Sprawdź 3 proste wskazówki, aby je polubić

Cytryny podczas ciąży i laktacji

Brak jest ścisłych przeciwwskazań do spożywania cytryn w ciąży, choć niektórzy zalecają ich ograniczenie w trzecim trymestrze ciąży.

W okresie karmienia piersią warto ograniczyć spożycie cytryn lub bardzo ostrożnie wprowadzać je do diety, gdyż mogą powodować uczulenia u dziecka.

Przeczytaj: 3 kroki przed rozpoczęciem diety

Ile białka jest w cytrynie?

Cytryny zawierają 1.1 g białka na 100g.
Średniej wielkości cytryna (85 g) zawiera ok. 0.9 g białka.

Ile węglowodanów jest w cytrynach?

Cytryny zawierają 9.32 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości cytryna (85 g) zawiera ok. 7.9 g węglowodanów.

Ile waży cytryna?

Średniej wielkości cytryna (część jadalna po obraniu) waży ok. 85g.

Ile błonnika jest w cytrynach?

Cytryny zawierają w sobie 2.8 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości cytryna (85 g) zawiera ok. 2.4 g błonnika. Odpowiada to ok. 8% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy cytryny zawierają gluten?

Cytryny nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma cytryna?

Cytryny zawierają 0.3 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości cytryna (85 g) zawiera ok. 0.255 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w cytrynie?

Cytryny zawierają 8 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości cytryna (85 g) zawiera ok. 6.8 mg magnezu. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma cytryna?

Cytryny mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 30.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 1 źródeł:

  • www.care2.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij