Morela - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.6 na podstawie 85 głosów.
Kategorie | Owoce
Morela - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma morela?

100g morel to 48 kcal.

Przykładowo średniej wielkości morela (55 g) zawiera około 26 kalorii (kcal).
Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

Aby spalić taką ilość kalorii potrzebujesz na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 4 minuty, pływać przez 3 minuty lub biegać przez 3 minuty.

Zobacz też tabelę kalorii moreli.

Sprawdź jak morela wypada na tle innych owoców:

Czy 48 kalorii w moreli to dużo?

Zawartość kalorii w moreli jest niska w porównaniu do innych produktów z kategorii owoców.

Jest to niewiele, ale nie najmniej. Mniej kalorii mają na przykład cytryny, arbuzy lub owoce oksomianu.

Kalorie w moreli pochodzą w 10% z białka, 83% z węglowodanów i 7% z tłuszczy.

Morela - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 48 kcal
Węglowodany 11.12 gram
Błonnik 2 gram
Tłuszcze 0.4 gram
Białko 1.4 gram
Indeks glikemiczny 30

morela - tabela kalorii

  • Średniej wielkości morela (55g)26 kcal
  • 10g morel5 kcal
  • 20g morel10 kcal
  • 50g morel24 kcal
  • 100g morel48 kcal
  • 200g morel96 kcal
  • 500g morel240 kcal

morela - różne rodzaje, kalorie

  • Morela słodzona, mrożona

    98 kcal/100g
  • Morela w bardzo gęstym syropie, z puszki/słoika

    96 kcal/100g
  • Morela w extra lekkim syropie, z puszki/słoika

    49 kcal/100g
  • Morela w gęstym syropie, z puszki/słoika

    83 kcal/100g
  • Morela w lekkim syropie, z puszki/słoika

    63 kcal/100g

morela - witaminy w 100g

  • Witamina A 1926 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.03 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.04 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.6 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.24 mg
  • Witamina B6 0.054 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 9 mcg
  • Witamina C 10 mg
  • Witamina K 3.3 mg

Skład energetyczny moreli

  • 83% WĘGL.
  • 10% BIAŁKO
  • 7% TŁUSZCZ

morela - minerały w 100g

  • Potas 259 mg
  • Potas 259 mg
  • Fosfor 23 mg
  • Magnez 10 mg
  • Wapń 13 mg
  • Sód 1 mg
  • Żelazo 0.39 mg
  • Cynk 0.2 mg
  • Beta karoten 1094 mg

średniej wielkości morela (55 g) to:

26kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 4 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 5 minut Jazdy konnej
Tenis 3 minut Gry w tenisa
Bieganie 3 minut Biegania
Pływanie 3 minut Pływania

Informacje ogólne

Morele to owoce często goszczące na naszych stołach – zarówno jako owoce świeże, jak i suszone. Te niewielkie owoce o delikatnym smaku i aksamitnej skórce wykazują szereg korzystnych właściwości prozdrowotnych, które czynią z moreli cenne uzupełnienie diety.

Przeczytaj: Dieta dla osób, które mają skurcze

Właściwości zdrowotne

Morele wyróżniają się piękną, pomarańczową barwą – to za sprawą wysokiej zawartości beta karotenu, który stanowi bardzo cenny antyutleniacz. Dzięki niemu morele znalazły zastosowanie w kosmetologii jako składnik kosmetyków nawilżających, wygładzających oraz odżywiających. Inne cenne składniki moreli to witaminy z grupy B, potas, miedź, żelazo, witaminę E, kwasów organicznych czy garbników i flawonoidów. A odkryciem ostatnich lat jest zawarta w pestkach moreli amigdalina o wybitnym potencjale antynowotworowym.

Przeczytaj: Czy to normalne, że przybieramy na wadze przed zimą?

Przechowywanie

Morele jako owoce rosnące w ciepłym klimacie, najlepiej dojrzewają w pełnym słońcu. Jeśli owoc jest już dojrzały – dobrze jest go niezwłocznie zjeść. Morele nie powinny być bowiem przechowywane w niskich temperaturach, a dojrzałe – szybko przejrzeją.

Przeczytaj: Czy picie soków zastępuje jedzenie owoców i warzyw?

Morele w kuchni

Morele w kuchni są wykorzystywane na wiele sposobów – jako dodatek do wypieków, deserów, do produkcji pysznych dżemów i konfitur. Morela to ponadto ceniony składnik dań wytrawnych, np. mięs. A morele suszone do pyszna i zdrowa przekąska, doceniana szczególnie przez osoby aktywne fizycznie. 

Przeczytaj: Dieta na zakwasy - jak złagodzić ból

Zastosowanie medyczne

Morele z racji wysokiej zawartości cennych składników odżywczych, znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Morele doskonale wzmacniają układ sercowo – naczyniowy, zapobiegają rozwojowi nadciśnienia i miażdżycy. Ograniczają zachorowalność na nowotwory (zwłaszcza raka płuc),  zapobiegają zaparciom (zwłaszcza morele suszone o wysokiej zawartości błonnika) oraz spowalniają procesy starzenia. Zalecane są przy nadkwasocie żołądka i zakwaszeniu organizmu, wspomagają odchudzanie i zapobiegają anemii.

Przeczytaj: Olej roślinny czy oliwa z oliwek? Który tłuszcz wybrać do smażenia?

Przeciwwskazania

Brak jest przeciwwskazań do spożywania moreli. Jedyne ograniczenie dotyczy pestek moreli – te nie powinny być spożywane przez małe dzieci, kobiety w ciąży i karmiące.

Przeczytaj: Nietolerancja laktozy – czym zastąpić mleko?

Spożywanie w ciąży i podczas karmienia

Morele w ciąży stanowią cenne źródło błonnika i witamin, są zatem wskazane w diecie kobiet w ciąży i matek karmiących.

Przeczytaj: 3 kroki przed rozpoczęciem diety

Ile białka jest w moreli?

Morele zawierają 1.4 g białka na 100g.
Średniej wielkości morela (55 g) zawiera ok. 0.8 g białka.

Ile węglowodanów jest w morelach?

Morele zawierają 11.12 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości morela (55 g) zawiera ok. 6.1 g węglowodanów.

Ile waży morela?

Średniej wielkości morela (część jadalna po obraniu) waży ok. 55g.

Ile błonnika jest w morelach?

Morele zawierają w sobie 2 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości morela (55 g) zawiera ok. 1.1 g błonnika. Odpowiada to ok. 4% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy morele zawierają gluten?

Morele nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma morela?

Morele zawierają 10 mg witaminy C na 100g.
Średniej wielkości morela (55 g) zawiera ok. 5.5 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w moreli?

Morele zawierają 10 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości morela (55 g) zawiera ok. 5.5 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma morela?

Morele mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 30.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.whfoods.com
  • www.organicfacts.net
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij