Pomarańcza - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.4 na podstawie 168 głosów.
Kategorie | Owoce
Pomarańcza - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma pomarańcza?

100g pomarańczy to 49 kcal.

Na przykład średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera około 157 kalorii (kcal).

Odpowiada to ok. 7% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej (Przyjęto dzienne zapotrzebowanie w wysokości 2400kcal).

Aby zobrazować sobie ile to jest, warto zwrócić uwagę, że kalorie które zawiera średniej wielkości pomarańcza (320 g) można porównać do kalorii, które zawiera np. 3 jabłka, 2 szklanki coli, 1.5 plastry sera żółtego, 1 kromka chleba, 1 szklanka mleka, 8 łyżeczek cukru.

Aby pozbyć się tych kalorii musisz na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 22 minuty, pływać przez 19 minut lub biegać przez 16 minut.

Kalorie w pomarańczy pochodzą w 7% z białka, 88% z węglowodanów i 5% z tłuszczy.

Zobacz też tabelę kalorii pomarańczy.

Sprawdź jak pomarańcza wypada na tle innych owoców:

Czy pomarańcza tuczy i jak wpływa na odchudzanie?

Mała zawartość kalorii w pomarańczy stawia ten produkt w grupie niskokolorycznych w kategorii owoców. Spożywanie pomarańczy wydaje się być niezłym wyborem dla osób na diecie. Można jednak znaleźć mniej tuczące produkty pośród owoców.

100g pomarańczy ma około 49 kcal. To niewielka ilość ale nie najmniejsza. Mniej kalorii znajdziemy na przykład w takich owocach jak arbuzy, owoce oksomianu albo truskawki.

Pomarańcza - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 49 kcal
Węglowodany 11.89 gram
Błonnik 2.5 gram
Tłuszcze 0.3 gram
Białko 0.94 gram
Indeks glikemiczny 35

pomarańcza - tabela kalorii

  • Średniej wielkości pomarańcza (320g)157 kcal
  • 10g pomarańczy5 kcal
  • 20g pomarańczy10 kcal
  • 50g pomarańczy25 kcal
  • 100g pomarańczy49 kcal
  • 200g pomarańczy98 kcal
  • 500g pomarańczy245 kcal

pomarańcza - witaminy w 100g

  • Witamina A 230 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.087 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.04 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.274 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.25 mg
  • Witamina B6 0.063 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 39 mcg
  • Witamina C 48.5 mg

Skład energetyczny pomarańczy

  • 88% WĘGL.
  • 7% BIAŁKO
  • 5% TŁUSZCZ

pomarańcza - minerały w 100g

  • Potas 179 mg
  • Potas 179 mg
  • Magnez 10 mg
  • Wapń 40 mg
  • Żelazo 0.09 mg
  • Cynk 0.06 mg

średniej wielkości pomarańcza (320 g) to:

157kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 22 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 29 minut Jazdy konnej
Tenis 15 minut Gry w tenisa
Bieganie 16 minut Biegania
Pływanie 19 minut Pływania

Informacje ogólne

Jedne z najczęściej spożywanych owoców, dostępne przez cały rok i zachwycające smakiem oraz soczystością – pomarańcze to doskonałe urozmaicenie diety.  Kojarzone z wysoką zawartością witaminy C, w rzeczywistości stanowią źródło wielu innych składników odżywczych.

Przeczytaj: Jakie mięso najlepiej jeść w czasie odchudzania?

Właściwości zdrowotne

Pomarańcze zawierają sporo witaminy C – ponad 50 mg na 100 g owoców. Inne cenne składniki to witaminy B1 i B6, beta karoten, kwas pantotenowy oraz minerały: żelazo, magnez, wapń, miedź czy potas. Pomarańcze zawierają także mnóstwo antyutleniaczy, sporo błonnika, olejków eterycznych, kwasów organicznych i terpenów. Pomarańcze to ceniony produkt spożywczy, ale owoce te znalazły zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym, a także lecznictwie. 

Przeczytaj: Jak gotować warzywa aby nie traciły wartości odżywczych?

Przechowywanie

Pomarańcze jako owoce o dość grubej skórce dobrze znoszą transport, a ich przechowywanie najlepiej zaplanować w lodówce, w suchym pojemniku. Gdy pomarańcze leżą dłużej, warto je przemieścić w pojemniku, aby na spodzie nie zaczęła zalegać wilgoć. Owoce przechowywane na spodzie mają tendencję do pleśnienia, dlatego warto od czasu do czasu przejrzeć owoce.

Przeczytaj: Jakich warzyw lepiej nie jeść razem, gdyż tracą wartości odżywcze

Pomarańcze w kuchni

Pomarańcze w kuchni mają bardzo szerokie zastosowanie – produkuje się z nich soki, aromaty kuchenne, dżemy i konfitury, dodaje do koktajli i deserów. Pomarańcze dodawane są do sałatek z kurczakiem, wykonuje się z niej sosy do mięs. Plastry pomarańczy dodane do wody pozwalają stworzyć domowa wodę smakową.

Przeczytaj: Dieta na zakwasy - jak złagodzić ból

Zastosowanie medyczne

Pomarańcze z racji wysokiej zawartości antyutleniaczy chroni przed rozwojem niektórych nowotworów, łagodzi stany zapalne i doskonale wspomaga odporność. Pomarańcze zapobiegają rozwojowi kamicy nerkowej, łagodzą objawy PMS i doskonale odżywiają skórę. Doskonale wpływają na układ sercowo – naczyniowy: normalizują pracę serca i ciśnienie krwi oraz rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu. Pozyskiwany z owoców gorzkiej pomarańczy olejek neroli działa uspokajająco i przeciwlękowo.

Przeczytaj: Czy kawa tuczy?

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożywania pomarańczy jest alergia na te owoce oraz nadkwasota lub choroba wrzodowa żołądka. 

Przeczytaj: Co jeść przed i po bieganiu

Spożywanie w ciąży i podczas karmienia

Pomarańcze i inne owoce cytrusowe powinny być spożywane w ciąży i podczas laktacji ostrożnie, gdyż mają duże tendencje do alergizowania. 

Przeczytaj: Jak jeść, aby nie tyć

Ile białka jest w pomarańczy?

Pomarańcze zawierają 0.94 g białka na 100g.
Średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera ok. 3 g białka.

Ile węglowodanów jest w pomarańczach?

Pomarańcze zawierają 11.89 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera ok. 38 g węglowodanów.

Ile waży pomarańcza?

Średniej wielkości pomarańcza (część jadalna po obraniu) waży ok. 320g.

Ile błonnika jest w pomarańczach?

Pomarańcze zawierają w sobie 2.5 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera ok. 8 g błonnika. Odpowiada to ok. 27% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy pomarańcze zawierają gluten?

Pomarańcze nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma pomarańcza?

Pomarańcze zawierają 0.3 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera ok. 0.96 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w pomarańczy?

Pomarańcze zawierają 10 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości pomarańcza (320 g) zawiera ok. 32 mg magnezu. Odpowiada to ok. 8% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma pomarańcza?

Pomarańcze mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 35.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.nutrition-and-you.com
  • www.care2.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij