Morwa - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.5 na podstawie 74 głosów.
Kategorie | Owoce
Morwa - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma morwa?

100g owoców morwy to 43 kcal.

Na przykład garść owoców morwy (30 g) zawiera około 13 kalorii (kcal).
Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

Do spalenia takiej ilości kalorii trzeba na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 2 minuty, pływać przez 2 minuty lub biegać przez 1 minutę.

Zobacz też tabelę kalorii morwy.

Sprawdź jak morwa wypada na tle innych owoców:

43 kalorie w morwie - to dużo czy mało?

Morwa to produkt o małej ilości kalorii (pamiętajmy, że bierzemy pod uwagę tylko produkty z kategorii owoców).

To niedużo ale da się znaleźć mniej kaloryczne produkty. Mniej kalorii znajdziemy na przykład w takich owocach jak arbuzy, owoce oksomianu czy truskawki.

Kalorie w morwie pochodzą w 12% z białka, 81% z węglowodanów i 7% z tłuszczy.

Morwa - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 43 kcal
Węglowodany 9.8 gram
Błonnik 1.7 gram
Tłuszcze 0.39 gram
Białko 1.44 gram
Indeks glikemiczny 25

morwa - tabela kalorii

  • Garść owoców morwy (30g)13 kcal
  • Łyżka morwy (10g)4 kcal
  • Łyżeczka morwy (6g)3 kcal
  • Szklanka morwy (140g)60 kcal
  • 10g owoców morwy4 kcal
  • 20g owoców morwy9 kcal
  • 50g owoców morwy22 kcal
  • 100g owoców morwy43 kcal
  • 200g owoców morwy86 kcal
  • 500g owoców morwy215 kcal

morwa - różne rodzaje, kalorie

  • Morwa biała, suszona Bio Planet

    340 kcal/100g
  • Morwa czarna, suszona Bio Planet

    340 kcal/100g

morwa - witaminy w 100g

  • Witamina A 25 IU
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.101 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.62 mg
  • Witamina B6 0.05 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 6 mcg
  • Witamina C 36.4 mg
  • Witamina E 0.87 mg
  • Witamina K 7.8 mg

Skład energetyczny morwy

  • 81% WĘGL.
  • 12% BIAŁKO
  • 7% TŁUSZCZ

morwa - minerały w 100g

  • Potas 194 mg
  • Potas 194 mg
  • Magnez 18 mg
  • Wapń 39 mg
  • Sód 10 mg
  • Żelazo 1.85 mg
  • Cynk 0.12 mg
  • Beta karoten 12 mg

garść owoców morwy (30 g) to:

13kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 2 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 2 minut Jazdy konnej
Tenis 1 minut Gry w tenisa
Bieganie 1 minut Biegania
Pływanie 2 minut Pływania

Informacje ogólne

Morwa biała i czarna to owoce pochodzące z Chin, które zaskakują szeregiem bardzo cennych właściwości prozdrowotnych. Doceniane zwłaszcza przez osoby odchudzające się i chorujące na cukrzycę, owoce morwy zachwycają słodko – kwaśnym smakiem i soczystym miąższem.

Przeczytaj: Co jeść przed i po bieganiu

Właściwości zdrowotne

Morwa biała i czarna zawiera wiele flawonoidów, które wymiatają z organizmu wolne rodniki. Hamując szkodliwy wpływ reaktywnych form tlenu, morwa spowalnia procesy starzenia i chroni przed wieloma chorobami przewlekłymi. Inne cenne składniki morwy są witaminy z grupy B, błonnik, garbniki, kwasy organiczne, pektyny. Morwa to ceniony składnik kosmetyków  regenerujących skórę i odżywiających ją.

Przeczytaj: Dieta dla osób, które mają skurcze

Przechowywanie

Morwa to owoc dojrzewający w temperaturze pokojowej. Po dojrzeniu owoc powinien być niezwłocznie zjedzony bądź przechowywany w lodówce maksymalnie przez 5 dni. Dobrym sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia jest suszenie owoców morwy. 

Przeczytaj: Jak gotować warzywa aby nie traciły wartości odżywczych?

Morwa w kuchni

Morwa w kuchni wykorzystywana jest na wiele sposobów. Owoce morwy służą do produkcji dżemów, syropów i soków. Wzbogacają smak wypieków i deserów, wykorzystywane są do produkcji nalewek. Suszone owoce to bardzo zdrowa i smaczna przekąska. Z liści morwy przygotowuje się natomiast zdrowy napar.

Przeczytaj: Kiedy powinniśmy się ważyć? Rano czy wieczorem?

Zastosowanie medyczne

Morwa z racji wielu właściwości prozdrowotnych zajmuje czołowe miejsce w medycynie naturalnej. Dzięki wysokiej zawartości garbników, morwa łagodzi stany zapalne błony śluzowej żołądka. Ogranicza zachorowalność na nowotwory, wspomaga układ odpornościowy i łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych ( kaszlu, bronchitu, astmy). Owoce morwy są bardzo cenione przez diabetyków – normalizują bowiem poziom glukozy we krwi, dbają także o prawidłowy poziom cholesterolu. Morwa wspomaga odchudzanie, reguluje procesy trawienne, działa moczopędnie i oczyszcza organizm.

Przeczytaj: Co jeść, a czego nie, aby uniknąć wzdęć i gazów

Przeciwwskazania

Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania dużych ilości owoców morwy jest zbyt niski poziom cukru we krwi.

Przeczytaj: Jak jeść, aby nie tyć

Spożywanie w ciąży i podczas laktacji

Morwa może być spożywana przez kobiety w ciąży, gdyż dostarcza cennych składników odżywczych. Zalecana jest także kobietom karmiącym piersią, gdyż pobudza laktację.

Przeczytaj: Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?

Ile białka jest w morwie?

Owoce morwy zawierają 1.44 g białka na 100g.
Garść owoców morwy (30 g) zawiera ok. 0.4 g białka.

Ile węglowodanów jest w owocach morwy?

Owoce morwy zawierają 9.8 g węglowodanów na 100g.
Garść owoców morwy (30 g) zawiera ok. 2.9 g węglowodanów.

Ile waży morwa?

Garść owoców morwy waży ok. 30g.
Łyżka morwy waży ok. 10g.
Łyżeczka morwy waży ok. 6g.
Szklanka morwy waży ok. 140g.

Ile błonnika jest w owocach morwy?

Owoce morwy zawierają w sobie 1.7 g błonnika na 100g.
Garść owoców morwy (30 g) zawiera ok. 0.5 g błonnika. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy owoce morwy zawierają gluten?

Owoce morwy nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma morwa?

Owoce morwy zawierają 36.4 mg witaminy C na 100g.
Garść owoców morwy (30 g) zawiera ok. 10.92 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 5% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w morwie?

Owoce morwy zawierają 18 mg magnezu na 100g.
Garść owoców morwy (30 g) zawiera ok. 5.4 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma morwa?

Owoce morwy mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 25.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • authoritynutrition.com
  • www.globalhealingcenter.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij