Morwa - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.1 na podstawie 40 głosów.
Kategorie | Owoce
Morwa - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma morwa?

100g owoców morwy to 43 kcal.
Garść owoców morwy (30 g) ma około 13 kalorii (kcal).
Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

morwa - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 43 kcal
Węglowodany 9.8 gram
Błonnik 1.7 gram
Tłuszcze 0.39 gram
Białko 1.44 gram
Indeks glikemiczny 25

morwa - witaminy w 100g

  • Witamina A 25 IU
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.101 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.62 mg
  • Witamina B6 0.05 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 6 mcg
  • Witamina C 36.4 mg
  • Witamina E 0.87 mg
  • Witamina K 7.8 mg

Skład energetyczny morwy

  • 81% WĘGL.
  • 12% BIAŁKO
  • 7% TŁUSZCZ

morwa - minerały w 100g

  • Potas 194 mg
  • Potas 194 mg
  • Magnez 18 mg
  • Wapń 39 mg
  • Sód 10 mg
  • Żelazo 1.85 mg
  • Cynk 0.12 mg
  • Beta karoten 12 mg

Garść owoców morwy (30 g) to:

13kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 2 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 2 minut Jazdy konnej
Tenis 1 minut Gry w tenisa
Bieganie 1 minut Biegania
Pływanie 2 minut Pływania

Informacje ogólne

Morwa biała i czarna to owoce pochodzące z Chin, które zaskakują szeregiem bardzo cennych właściwości prozdrowotnych. Doceniane zwłaszcza przez osoby odchudzające się i chorujące na cukrzycę, owoce morwy zachwycają słodko – kwaśnym smakiem i soczystym miąższem.

Przeczytaj: Jakie pieczywo jeść, aby nie przybierać na wadze?

Właściwości zdrowotne

Morwa biała i czarna zawiera wiele flawonoidów, które wymiatają z organizmu wolne rodniki. Hamując szkodliwy wpływ reaktywnych form tlenu, morwa spowalnia procesy starzenia i chroni przed wieloma chorobami przewlekłymi. Inne cenne składniki morwy są witaminy z grupy B, błonnik, garbniki, kwasy organiczne, pektyny. Morwa to ceniony składnik kosmetyków  regenerujących skórę i odżywiających ją.

Przeczytaj: Zasady diety bezglutenowej nie są dziecinnie proste

Przechowywanie

Morwa to owoc dojrzewający w temperaturze pokojowej. Po dojrzeniu owoc powinien być niezwłocznie zjedzony bądź przechowywany w lodówce maksymalnie przez 5 dni. Dobrym sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia jest suszenie owoców morwy. 

Przeczytaj: Jak jeść, aby nie tyć

Morwa w kuchni

Morwa w kuchni wykorzystywana jest na wiele sposobów. Owoce morwy służą do produkcji dżemów, syropów i soków. Wzbogacają smak wypieków i deserów, wykorzystywane są do produkcji nalewek. Suszone owoce to bardzo zdrowa i smaczna przekąska. Z liści morwy przygotowuje się natomiast zdrowy napar.

Przeczytaj: Jakich warzyw lepiej nie jeść razem, gdyż tracą wartości odżywcze

Zastosowanie medyczne

Morwa z racji wielu właściwości prozdrowotnych zajmuje czołowe miejsce w medycynie naturalnej. Dzięki wysokiej zawartości garbników, morwa łagodzi stany zapalne błony śluzowej żołądka. Ogranicza zachorowalność na nowotwory, wspomaga układ odpornościowy i łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych ( kaszlu, bronchitu, astmy). Owoce morwy są bardzo cenione przez diabetyków – normalizują bowiem poziom glukozy we krwi, dbają także o prawidłowy poziom cholesterolu. Morwa wspomaga odchudzanie, reguluje procesy trawienne, działa moczopędnie i oczyszcza organizm.

Przeczytaj: Ile wody dziennie wypijać?

Przeciwwskazania

Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania dużych ilości owoców morwy jest zbyt niski poziom cukru we krwi.

Przeczytaj: Co jeść, aby czuć się dobrze o poranku?

Spożywanie w ciąży i podczas laktacji

Morwa może być spożywana przez kobiety w ciąży, gdyż dostarcza cennych składników odżywczych. Zalecana jest także kobietom karmiącym piersią, gdyż pobudza laktację.

Przeczytaj: Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?

Ile waży morwa?

Garść owoców morwy waży ok. 30g.
Łyżka morwy waży ok. 10g.
Łyżeczka morwy waży ok. 6g.
Szklanka morwy waży ok. 140g.

Ile białka jest w morwie?

Owoce morwy zawierają 1.44 g białka na 100g.
Garść owoców morwy (30 g) zawiera ok. 0.4 g białka.

Ile węglowodanów jest w owocach morwy?

Owoce morwy zawierają 9.8 g węglowodanów na 100g.
Garść owoców morwy (30 g) zawiera ok. 2.9 g węglowodanów.

Ile błonnika jest w owocach morwy?

Owoce morwy zawierają w sobie 1.7 g błonnika na 100g.
Garść owoców morwy (30 g) zawiera ok. 0.5 g błonnika. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy owoce morwy zawierają gluten?

Owoce morwy nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma morwa?

Owoce morwy zawierają 36.4 mg witaminy C na 100g.
Garść owoców morwy (30 g) zawiera ok. 10.92 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 5% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w morwie?

Owoce morwy zawierają 18 mg magnezu na 100g.
Garść owoców morwy (30 g) zawiera ok. 5.4 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma morwa?

Owoce morwy mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 25.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • authoritynutrition.com
  • www.globalhealingcenter.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij