Mango - kalorie, wartości odżywcze, witaminy

Waga, indeks glikemiczny, błonnik węglowodany i inne makroskładniki

Ocena: 4.3 na podstawie 152 głosów.
Kategorie | Owoce
Mango - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma mango?

100g owoców mango to 70 kcal.

Średniej wielkości mango (280 g) zawiera około 196 kalorii (kcal).

Odpowiada to ok. 8% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej (Przyjęto dzienne zapotrzebowanie w wysokości 2400kcal).

Aby zobrazować sobie ile to jest, warto zwrócić uwagę, że kalorie które zawiera średniej wielkości mango (280 g) można porównać do kalorii, które zawiera np. 3.5 jabłka, 2.5 szklanki coli, 2 plastry sera żółtego, 1.5 kromki chleba, 1.5 szklanki mleka, 10 łyżeczek cukru.

Aby spalić taką ilość kalorii potrzebujesz na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 28 minut, pływać przez 23 minuty lub biegać przez 20 minut.

Kalorie w mango pochodzą w 3% z białka, 94% z węglowodanów i 3% z tłuszczy.

Zobacz też tabelę kalorii mango.

Sprawdź jak mango wypada na tle innych owoców:

Czy mango tuczy i jak wpływa na odchudzanie?

Zbliżona do innych produktów zawartość kalorii w mango stawia ten produkt gdzieś po środku kategorii owoców pod względem kaloryczności. Spożywanie mango wydaje się być też średnim wyborem dla osób na diecie. Nie trudno znaleźć mniej kaloryczne produkty pośród owoców.

100g owoców mango ma około 70 kcal. Podobną kaloryczność ma sporo owoców. Są to na przykład owoce mangostanu właściwego, owoce morwy i nektarynki.

mango - różne rodzaje, kalorie

Mango - wartości odżywczne i makroskładniki w 100g

Kalorie 70 kcal
Węglowodany 17 gram
Białko 0.5 gram
Tłuszcze 0.27 gram
Błonnik 1.8 gram
Indeks glikemiczny 50

mango - tabela kalorii

  • Średniej wielkości mango (280g)196 kcal
  • 10g owoców mango7 kcal
  • 20g owoców mango14 kcal
  • 50g owoców mango35 kcal
  • 100g owoców mango70 kcal
  • 200g owoców mango140 kcal
  • 500g owoców mango350 kcal

mango - witaminy w 100g

  • Witamina A 765 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.058 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.057 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.584 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.16 mg
  • Witamina B6 0.134 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 14 mcg
  • Witamina C 27.7 mg
  • Witamina E 1.12 mg
  • Witamina K 4.2 mg

Skład energetyczny mango

  • 94% WĘGL.
  • 3% BIAŁKO
  • 3% TŁUSZCZ

mango - minerały w 100g

  • Potas 156 mg
  • Potas 156 mg
  • Magnez 9 mg
  • Wapń 10 mg
  • Sód 2 mg
  • Żelazo 0.13 mg
  • Cynk 0.04 mg
  • Beta karoten 17 mg

średniej wielkości mango (280 g) to:

196kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 28 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 36 minut Jazdy konnej
Tenis 19 minut Gry w tenisa
Bieganie 20 minut Biegania
Pływanie 23 minut Pływania

Informacje ogólne

Mango to owoc coraz częściej pojawiający się na sklepowych półkach, który zdobywa uznanie za sprawą doskonałego smaku, możliwości szerokiego zastosowania w kuchni oraz unikatowych właściwości zdrowotnych. Ten pochodzący z Azji owoc tropikalny ma naprawdę wiele do zaoferowania, zatem jeśli wypatrzysz go w sklepie – bez wahania wrzuć go do koszyka z zakupami.

Przeczytaj: 10 niezwykłych właściwości zdrowotnych marchewki

Właściwości zdrowotne

Mango zawiera szereg cennych substancji odżywczych, z czego najbardziej charakterystyczna jest magniferyna -  glikozyd przeciwzapalny i przeciwbólowy, który skutecznie zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Z racji wysokiego potencjału antyoksydacyjnego zwalcza wolne rodniki, zapobiegając miażdżycy, zawałowi serca, udarowi czy cukrzycy. Prawdopodobnie magniferyna zapobiega także transformacji nowotworowej.

Inne cenione składniki odżywcze zawarte w owocu mango to: witaminy A, C i E oraz z grupy B, karoteny, błonnik oraz minerały: fosfor, miedź, potas, cynk, sód, magnez i żelazo. 

Przeczytaj: Czym są tzw. superfoods?

Przechowywanie

Mango to owoc dojrzewający na słońcu. Jeśli zatem chcesz przyspieszyć dojrzewanie zbyt twardego owocu, pozostaw mango w nasłonecznionym miejscu. Mango źle znosi niższe temperatury, ale gdy jest już dojrzałe – powinno być przechowywane w lodówce i spożyte w ciągu 2  -3 dni. A jak rozpoznać dojrzałe mango? Miąższ jest lekko miękki, zaś skórka żółto – czerwona i aromatyczna.

Przeczytaj: Co jeść, aby czuć się dobrze o poranku?

Mango w kuchni

Mango może być spożywane jako samodzielny owoc, a także smaczny i aromatyczny dodatek do sałatek owocowych, deserów, dżemów i galaretek. Mango doskonale komponuje się także z mięsami czy rybami, dodawane jest do curry czy sosów. Idealnie smakuje salsa z mango, chili, kolendrą i cebulą lub słodko – kwaśny chutney.

Przeczytaj: Co jeść w czasie przeziębienia i zaraz po nim?

Zastosowanie medyczne

Mango z racji wysokiej zawartości antyutleniaczy minimalizuje ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty i jelita grubego. Normalizuje poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi. Spowalnia procesy starzenia się organizmu, kompleksowo dba o kondycję skóry. Mango w kosmetyce stosowane jest jako składnik nawilżający i odżywiający skórę oraz pielęgnujący włosy.

Mango minimalizuje bóle reumatyczne, łagodzi biegunki oraz reguluje procesy trawienia. Wspomaga leczenie stanów zapalnych dróg moczowych, wzmacnia wzrok, zwiększa libido i sprawność seksualną. Dzięki korzystnemu wpływowi na poziom insuliny, mango zapobiega rozwojowi cukrzycy.

Przeczytaj: Jakie mięso najlepiej jeść w czasie odchudzania?

Przeciwwskazania

Brak jest ścisłych przeciwwskazań do spożywania mango. Warto jednak unikać niedojrzałych owoców, gdyż ich spożycie prowadzić może do zaburzeń żołądkowo –jelitowych.

Przeczytaj: Jakich warzyw lepiej nie jeść razem, gdyż tracą wartości odżywcze

Mango podczas ciąży i laktacji

Brak jest przeciwwskazań do spożywania owoców mango podczas ciąży i laktacji. 

Przeczytaj: Czego nie pić w czasie odchudzania?

Ile białka jest w mango?

Owoce mango zawierają 0.5 g białka na 100g.
Średniej wielkości mango (280 g) zawiera ok. 1.4 g białka.

Ile węglowodanów jest w owocach mango?

Owoce mango zawierają 17 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości mango (280 g) zawiera ok. 47.6 g węglowodanów.

Ile waży mango?

Średniej wielkości mango (część jadalna po obraniu) waży ok. 280g.

Ile błonnika jest w owocach mango?

Owoce mango zawierają w sobie 1.8 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości mango (280 g) zawiera ok. 5 g błonnika. Odpowiada to ok. 17% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy owoce mango zawierają gluten?

Owoce mango nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma mango?

Owoce mango zawierają 0.27 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości mango (280 g) zawiera ok. 0.756 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w mango?

Owoce mango zawierają 9 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości mango (280 g) zawiera ok. 25.2 mg magnezu. Odpowiada to ok. 6% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma mango?

Owoce mango mają średniej wysokości indeks glikemiczny. Jest on równy 50.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Kontakt ze mną

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.care2.com
  • healthimpactnews.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij