Brzoskwinia - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki brzoskwini
Charakterystyczne właściwości brzoskwini
Brzoskwinie to bardzo aromatyczne i niezwykle popularne owoce sezonowe.
Owoc ten pochodzi z Chin, zaś uprawiany jest w wielu krajach, w tym - w Polsce.
Wyróżnia się aksamitną skórką oraz bardzo wysoką zawartością wody (prawie 90%).
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżnia się brzoskwinia spośród owoców
W porównaniu z innymi owocami brzoskwinia charakteryzuje się sporą zawartością żelaza, potasu, białka i niacyny (witaminy B3). Zawiera też dawkę witaminy B1, cynku i witaminy A.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze brzoskwini na wykresach.
brzoskwinia - witaminy (w 100g)
- Witamina A326 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.024 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.031 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.806 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.153 mg
- Witamina B60.025 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)4 mcg
- Witamina C6.6 mg
- Witamina E0.73 mg
- Witamina K2.6 mg
Skład brzoskwini (w 100g)
- 9.54g WĘGLOWODANY
- 0.25g TŁUSCZE
- 0.91g BIAŁKO
- 1.5g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 87% WĘGLOWODANY
- 8% BIAŁKO
- 5% TŁUSZCZ
brzoskwinia - minerały (w 100g)
- Potas190 mg
- Fosfor11 mg
- Magnez9 mg
- Wapń6 mg
- Żelazo0.25 mg
- Cynk0.17 mg
- Beta karoten162 mg
Właściwości zdrowotne
Brzoskwinie to bardzo niskokaloryczne owoce, mogą być zatem spożywane przez osoby odchudzające się. Doskonale nawadniają organizm, dostarczają witamin z grupy B, magnezu, manganu, fosforu, boru czy witaminy K.
Są idealne dla małych dzieci i sportowców, doskonale orzeźwiają i są lekkostrawne. Dodają energii, dbają o wygląd skóry, włosów i paznokci, spowalniają procesy starzenia.
Warto mieć jednak na uwadze, że brzoskwinie z puszki są pozbawione wielu wartości odżywczych.
Przeczytaj:Produkty spożywcze, które działają jak afrodyzjak
Przechowywanie brzoskwini
Brzoskwinie to bardzo wrażliwe owoce, podatne na zgniecenia. Powinny być przechowywane w zacienionym miejscu, ewentualnie w lodówce.
W celu przyspieszenia ich dojrzewania warto pozostawić owoce w papierowej torbie w temperaturze pokojowej.
Brzoskwinia w kuchni
Brzoskwinia w kuchni może być użyta na wiele sposobów. Owoce świeże bądź z puszki mogą być dodawane do deserów, z brzoskwini przyrządzane są pyszne dżemy czy kompoty.
Idealnie sprawdzą się jako dodatek do słodkich wypieków. Co więcej – doskonale komponują się z mięsami czy serami.
Przeczytaj:Jak zrobić omlet klasyczny
Zastosowanie medyczne
Brzoskwinie doskonale regulują procesy trawienne, działają moczopędnie i wspomagają oczyszczanie organizmu. Dbają o dobre samopoczucie i zapobiegają apatii czy rozdrażnieniu.
Dzięki wysokiej zawartości boru podnoszą poziom estrogenu, zaś wapń wzmacnia kości – kobiety po menopauzie koniecznie powinny włączyć brzoskwinie do codziennej diety.
Ponadto brzoskwinie chronią przed anemią oraz minimalizują zachorowanie na nowotwory i wspomagają procesy widzenia.
Przeczytaj:Witamina C - rola w organizmie
Przeciwwskazania
Brak jest przeciwwskazań do spożywania brzoskwini poza uczuleniem na te owoce.
Przeczytaj:Dieta FODMAP - najważniejsze zasady
Brzoskwinie podczas ciąży i laktacji
Brzoskwinie polecane są w czasie ciąży i laktacji, gdyż zawierają bardzo dużo cennych składników odżywczych. Szczególnie ważna jest wysoka zawartość kwasu foliowego, witaminy C, potasu oraz błonnika.
Ile białka jest w brzoskwini?
Brzoskwinie zawierają 0.91 g białka na 100g.
Średniej wielkości brzoskwinia (90 g) zawiera ok. 0.8 g białka.
Ile węglowodanów jest w brzoskwiniach?
Brzoskwinie zawierają 9.54 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości brzoskwinia (90 g) zawiera ok. 8.6 g węglowodanów.
Ile waży brzoskwinia?
Średniej wielkości brzoskwinia (część jadalna po obraniu) waży ok. 90g.
Ile błonnika jest w brzoskwiniach?
Brzoskwinie zawierają w sobie 1.5 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości brzoskwinia (90 g) zawiera ok. 1.4 g błonnika. Odpowiada to ok. 5% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma brzoskwinia?
Brzoskwinie zawierają 0.25 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości brzoskwinia (90 g) zawiera ok. 0.225 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w brzoskwini?
Brzoskwinie zawierają 9 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości brzoskwinia (90 g) zawiera ok. 8.1 mg magnezu. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma brzoskwinia?
Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają brzoskwinie. Zajrzyj do nas za kilka dni.
Wykresy - jak brzoskwinia wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak brzoskwinia prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
brzoskwinia - powiązane produkty
- Brzoskwinia w bardzo gęstym syropie, Bakalland96 kcal/100g
- Brzoskwinia w extra lekkim syropie, Helcom42 kcal/100g
- Brzoskwinia w gęstym syropie, Rolnik73 kcal/100g
- Brzoskwinia w lekkim syropie, Splendor54 kcal/100g
- Brzoskwinia w syropie73 kcal/100g
- Brzoskwinia, suszona325 kcal/100g
- Brzoskwinia w puszce54 kcal/100g
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma gruszka?
- Czy brzoskwinia tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w ananasie?
- Jakie witaminy ma śliwka?
- Ile błonnika jest w granacie?
- Czy pigwa zawiera gluten?
- Ile tłuszczu mają maliny?
- Ile magnezu znajduje się w pigwicy?
- Jaki indeks glikemiczny ma oksomian pospolity?
- Ile białka jest w truskawkach?
- Ile waży mandarynka?
Dodaj opinię