Gruszka - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki gruszki

Ocena: 4.3 na podstawie 156 głosów.
Kategorie | Owoce

Charakterystyczne właściwości gruszki

Gruszka - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Gruszka to owoc występujący w wielu odmianach różniących się wielkością, twardością, smakiem czy barwą skórki. Jednak wszystkie te odmiany mają jedną wspólną cechę – są bardzo zdrowe. Ten popularny i dobrze dostępny  w Polsce owoc koniecznie powinien wzbogacić każdą zdrową dietę.

Przewiń w dół aby czytać dalej.

Jakie właściwości ma gruszka na tle innych owoców?

W porównaniu z innymi owocami gruszka charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, kwasu foliowego (wit. B9), witaminy K i cynku. Zawiera też dawkę żelaza, magnezu i białka.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze gruszki na wykresach.

gruszka - witaminy (w 100g)

  • Witamina A23 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.012 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.025 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.157 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)0.048 mg
  • Witamina B60.028 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)7 mcg
  • Witamina C4.2 mg
  • Witamina E0.12 mg
  • Witamina K4.5 mg

Skład gruszki (w 100g)

  • 13.81g WĘGLOWODANY
  • 0.12g TŁUSCZE
  • 0.38g BIAŁKO
  • 3.1g BŁONNIK

Skład energetyczny

  • 96% WĘGLOWODANY
  • 3% BIAŁKO
  • 2% TŁUSZCZ

gruszka - minerały (w 100g)

  • Potas119 mg
  • Fosfor11 mg
  • Magnez7 mg
  • Wapń9 mg
  • Sód1 mg
  • Żelazo0.17 mg
  • Cynk0.1 mg
  • Beta karoten12 mg
Kalorie58kcal
Węglowodany13.81gram
Białko0.38gram
Tłuszcze0.12gram
Błonnik3.1gram

Właściwości zdrowotne

Gruszka to niskokaloryczny i lekkostrawny owoc o bardzo bogatym składzie odżywczym. Wystarczy wspomnieć o wysokiej zawartości potasu, boru, miedzi, jodu, żelaza czy wapnia, a także licznych witamin. Gruszka to także kwasy organiczne, olejki eteryczne, sporo błonnika oraz pektyn. Poza dobroczynnym działaniem gruszek na organizm od wewnątrz, warto wspomnieć o ich zastosowaniu zewnętrznym – napar ze świeżych skórek wspomaga gojenie się ran, zaś ekstrakt z gruszki wykorzystywany jest w kosmetologii.

Przeczytaj:Ile kalorii mają wigilijne potrawy, czyli obfitość na świątecznym stole

Przechowywanie

Gruszka to owoc, który nie powinien być przechowywany w lodówce. W temperaturze pokojowej owoce te mogą leżeć do momentu dojrzenia, czyli poddawania się naciskowi w okolicy ogonka. Wtedy dobrze jest zjeść owoc w ciągu 2 dni lub przechowywać w papierowej torbie do tygodnia. 

Przeczytaj:Jak wybrać awokado? Nie tylko kolor jest ważny

Gruszka w kuchni

Wykorzystanie gruszki w kuchni w taki sposób, jak każdego innego owocu, jest oczywiste. Zatem jej dodatek do deserów, dżemów czy koktajli to bardzo częste zastosowanie. Z suszonych gruszek można ugotować pożywny kompot, zaś duszone i prażone gruszki to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych deserów. Gruszka idealnie komponuje się z serami (np. camembertem i boczkiem) czy drobiem, można urozmaicić nią smak sałatek owocowych czy warzywnych.

Przeczytaj:Dieta Paleo - na czym polega i kto może ją stosować

Zastosowanie medyczne

Gruszka słynie z korzystnego wpływu na trawienie i zapobieganie zaparciom, a także działania moczopędnego i normalizującego ciśnienie krwi. Bor wspomaga pracę układu nerwowego, zaś jod reguluje pracę tarczycy. Wysoka zawartość antyutleniaczy odpowiada natomiast za wzmocnienie odporności oraz protekcyjne działanie antynowotworowe (wobec raka płuc, piersi, prostaty czy jelita grubego). Dużej zawartości minerałów gruszka zawdzięcza korzystny wpływ na kości, skórę i paznokcie.

Przeczytaj:Czego nie pić w czasie odchudzania?

Przeciwwskazania

Spożycie surowych gruszek powinny ograniczyć osoby z dolegliwościami jelitowymi lub dróg żółciowych. Wystarczy wtedy ugotować owoce.

Przeczytaj:Czy mięso grillowane jest zdrowe?

Gruszka podczas ciąży i laktacji

Gruszka jako owoc o minimalnym ryzyku wywołania alergii jest wskazana dla kobiet ciężarnych i karmiących. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego wywiera korzystny wpływ na płód.

Przeczytaj:Ciasto na pizzę - przepis

Ile białka jest w gruszce?

Gruszki zawierają 0.38 g białka na 100g.
Średniej wielkości gruszka (140 g) zawiera ok. 0.5 g białka.

Ile węglowodanów jest w gruszkach?

Gruszki zawierają 13.81 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości gruszka (140 g) zawiera ok. 19.3 g węglowodanów.

Ile waży gruszka?

Średniej wielkości gruszka (część jadalna po obraniu) waży ok. 140g.

Ile błonnika jest w gruszkach?

Gruszki zawierają w sobie 3.1 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości gruszka (140 g) zawiera ok. 4.3 g błonnika. Odpowiada to ok. 14% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy gruszki zawierają gluten?

Gruszki nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma gruszka?

Gruszki zawierają 0.12 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości gruszka (140 g) zawiera ok. 0.168 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w gruszce?

Gruszki zawierają 7 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości gruszka (140 g) zawiera ok. 9.8 mg magnezu. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma gruszka?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają gruszki. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Wykresy - jak gruszka wypada na tle innych owoców?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak gruszka prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

gruszka - powiązane produkty

  • Suszona gruszka262 kcal/100g
  • Gruszka w bardzo gęstym syropie, z puszki/słoika97 kcal/100g
  • Gruszka w gęstym syropie, z puszki/słoika74 kcal/100g
  • Gruszka w lekkim syropie, z puszki/słoika57 kcal/100g
  • Gruszka w syropie,Rolnik47 kcal/100g
  • Gruszka, suszona262 kcal/100g
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.organicfacts.net
  • www.natureword.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też
Udało Ci się znaleźć to, czego szukasz?
Polub nas na Fb :)

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij