Mango - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki mango

Ocena: 4.2 na podstawie 162 głosów.
Kategorie | Owoce

Charakterystyczne właściwości mango

Mango - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Mango to owoc coraz częściej pojawiający się na sklepowych półkach, który zdobywa uznanie za sprawą doskonałego smaku, możliwości szerokiego zastosowania w kuchni oraz unikatowych właściwości zdrowotnych. Ten pochodzący z Azji owoc tropikalny ma naprawdę wiele do zaoferowania, zatem jeśli wypatrzysz go w sklepie – bez wahania wrzuć go do koszyka z zakupami.

Przewiń w dół aby czytać dalej.

Jakie właściwości ma mango na tle innych owoców?

W porównaniu z innymi owocami mango charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, witaminy B6 i witaminy E. Zawiera też dawkę potasu, sodu i wapnia.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze mango na wykresach.

mango - witaminy (w 100g)

  • Witamina A765 IU
  • Witamina B1 (Tiamina)0.058 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.057 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.584 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)0.16 mg
  • Witamina B60.134 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)14 mcg
  • Witamina C27.7 mg
  • Witamina E1.12 mg
  • Witamina K4.2 mg

Skład mango (w 100g)

  • 17g WĘGLOWODANY
  • 0.27g TŁUSCZE
  • 0.5g BIAŁKO
  • 1.8g BŁONNIK

Skład energetyczny

  • 94% WĘGLOWODANY
  • 3% BIAŁKO
  • 3% TŁUSZCZ

mango - minerały (w 100g)

  • Potas156 mg
  • Magnez9 mg
  • Wapń10 mg
  • Sód2 mg
  • Żelazo0.13 mg
  • Cynk0.04 mg
  • Beta karoten17 mg
Kalorie70kcal
Węglowodany17gram
Białko0.5gram
Tłuszcze0.27gram
Błonnik1.8gram
Indeks50glikemiczny

Właściwości zdrowotne

Mango zawiera szereg cennych substancji odżywczych, z czego najbardziej charakterystyczna jest magniferyna -  glikozyd przeciwzapalny i przeciwbólowy, który skutecznie zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Z racji wysokiego potencjału antyoksydacyjnego zwalcza wolne rodniki, zapobiegając miażdżycy, zawałowi serca, udarowi czy cukrzycy. Prawdopodobnie magniferyna zapobiega także transformacji nowotworowej.

Inne cenione składniki odżywcze zawarte w owocu mango to: witaminy A, C i E oraz z grupy B, karoteny, błonnik oraz minerały: fosfor, miedź, potas, cynk, sód, magnez i żelazo. 

Przeczytaj:Kopiec kreta w zdrowszej wersji - przepis krok po kroku

Przechowywanie

Mango to owoc dojrzewający na słońcu. Jeśli zatem chcesz przyspieszyć dojrzewanie zbyt twardego owocu, pozostaw mango w nasłonecznionym miejscu. Mango źle znosi niższe temperatury, ale gdy jest już dojrzałe – powinno być przechowywane w lodówce i spożyte w ciągu 2  -3 dni. A jak rozpoznać dojrzałe mango? Miąższ jest lekko miękki, zaś skórka żółto – czerwona i aromatyczna.

Przeczytaj:Kwas pantotenowy (Witamina B5) - funkcje dla organizmu, źródła w diecie

Mango w kuchni

Mango może być spożywane jako samodzielny owoc, a także smaczny i aromatyczny dodatek do sałatek owocowych, deserów, dżemów i galaretek. Mango doskonale komponuje się także z mięsami czy rybami, dodawane jest do curry czy sosów. Idealnie smakuje salsa z mango, chili, kolendrą i cebulą lub słodko – kwaśny chutney.

Przeczytaj:Jak zrobić bezę idealną - zasady

Zastosowanie medyczne

Mango z racji wysokiej zawartości antyutleniaczy minimalizuje ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty i jelita grubego. Normalizuje poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi. Spowalnia procesy starzenia się organizmu, kompleksowo dba o kondycję skóry. Mango w kosmetyce stosowane jest jako składnik nawilżający i odżywiający skórę oraz pielęgnujący włosy.

Mango minimalizuje bóle reumatyczne, łagodzi biegunki oraz reguluje procesy trawienia. Wspomaga leczenie stanów zapalnych dróg moczowych, wzmacnia wzrok, zwiększa libido i sprawność seksualną. Dzięki korzystnemu wpływowi na poziom insuliny, mango zapobiega rozwojowi cukrzycy.

Przeczytaj:Czego nie pić w czasie odchudzania?

Przeciwwskazania

Brak jest ścisłych przeciwwskazań do spożywania mango. Warto jednak unikać niedojrzałych owoców, gdyż ich spożycie prowadzić może do zaburzeń żołądkowo –jelitowych.

Przeczytaj:Czy awokado można jeść w ciąży?

Mango podczas ciąży i laktacji

Brak jest przeciwwskazań do spożywania owoców mango podczas ciąży i laktacji. 

Przeczytaj:Jakie mięso najlepiej jeść w czasie odchudzania?

Ile białka jest w mango?

Owoce mango zawierają 0.5 g białka na 100g.
Średniej wielkości mango (280 g) zawiera ok. 1.4 g białka.

Ile węglowodanów jest w owocach mango?

Owoce mango zawierają 17 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości mango (280 g) zawiera ok. 47.6 g węglowodanów.

Ile waży mango?

Średniej wielkości mango (część jadalna po obraniu) waży ok. 280g.

Ile błonnika jest w owocach mango?

Owoce mango zawierają w sobie 1.8 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości mango (280 g) zawiera ok. 5 g błonnika. Odpowiada to ok. 17% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy owoce mango zawierają gluten?

Owoce mango nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma mango?

Owoce mango zawierają 0.27 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości mango (280 g) zawiera ok. 0.756 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w mango?

Owoce mango zawierają 9 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości mango (280 g) zawiera ok. 25.2 mg magnezu. Odpowiada to ok. 6% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma mango?

Owoce mango mają średniej wysokości indeks glikemiczny. Jest on równy 50.

Wykresy - jak mango wypada na tle innych owoców?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak mango prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

mango - powiązane produkty

  • Mangostan73 kcal/100g
  • Mango w lekkim syropie, z puszki Tao Tao51 kcal/100g
  • Sok z jabłek i mango48 kcal/100g
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.care2.com
  • healthimpactnews.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też
Udało Ci się znaleźć to, czego szukasz?
Polub nas na Fb :)

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij