Kiwi - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Inne nazwy: Chiński agrest

Ocena: 4.4 na podstawie 86 głosów.
Kategorie | Owoce
Kiwi - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma kiwi?

100g kiwi to 61 kcal.

Przykładowo średniej wielkości kiwi (75 g) zawiera około 46 kalorii (kcal).
Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. ?

Aby pozbyć się tych kalorii musisz na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 7 minut, pływać przez 5 minut lub biegać przez 5 minut.

Zobacz też tabelę kalorii kiwi.

Sprawdź jak kiwi wypada na tle innych owoców:

61 kalorii w kiwi - ile to właściwie jest?

Ilość kalorii w kiwi jest średnia w porównaniu do innych produktów z kategorii owoców.

Wiele produktów spośród owoców ma zbliżoną ilość kalorii. Mogą to być choćby kumkwaty, nieśpliki japońskie i liczi.

Kalorie w kiwi pochodzą w 6% z białka, 87% z węglowodanów i 7% z tłuszczy.

Kiwi - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 61 kcal
Węglowodany 14.66 gram
Błonnik 3 gram
Tłuszcze 0.52 gram
Białko 1 gram
Indeks glikemiczny 50

kiwi - tabela kalorii

  • Średniej wielkości kiwi (75g)46 kcal
  • 10g kiwi6 kcal
  • 20g kiwi12 kcal
  • 50g kiwi31 kcal
  • 100g kiwi61 kcal
  • 200g kiwi122 kcal
  • 500g kiwi305 kcal

kiwi - witaminy w 100g

  • Witamina A 87 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.027 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.025 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.341 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 25 mcg
  • Witamina C 92.7 mg
  • Witamina E 1.46 mg
  • Witamina K 40.3 mg

Skład energetyczny kiwi

  • 87% WĘGL.
  • 6% BIAŁKO
  • 7% TŁUSZCZ

kiwi - minerały w 100g

  • Potas 312 mg
  • Potas 312 mg
  • Magnez 17 mg
  • Wapń 34 mg
  • Sód 3 mg
  • Żelazo 0.31 mg
  • Cynk 0.14 mg
  • Beta karoten 52 mg

średniej wielkości kiwi (75 g) to:

46kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 7 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 8 minut Jazdy konnej
Tenis 4 minut Gry w tenisa
Bieganie 5 minut Biegania
Pływanie 5 minut Pływania

Informacje ogólne

Charakterystyczny owoc o zielonym miąższu i skórce pokrytej drobnymi włoskami uprawiany jest głównie w Nowej Zelandii, choć odmiany mrozoodporne rosną także w chłodniejszych klimatach. Wyjątkowość tego owocu polega m. in. na możliwości ich długiego przechowywania bez utraty substancji odżywczych – jeszcze po 6 miesiącach przechowywania pula witaminy C sięga aż 90%.

Przeczytaj: Dieta w czasie PMS. Co jeść w „te” dni?

Właściwości zdrowotne

Kiwi to skarbnica wielu substancji odżywczych, wśród których niepodzielnie króluje witamina C – już jeden owoc pokrywa całe dzienne na nią zapotrzebowanie! Kiwi wyróżnia się ponadto sporą zawartością witamin z grupy B i E, magnezu, potasu, fosforu i cynku. Jak każdy owoc dostarcza szeregu antyutleniaczy i błonnika, zaś wysoka zawartość kwasów organicznych znalazła zastosowanie w kosmetyce – kiwi to składnik kosmetyków rozjaśniających i wygładzających. A z nasionek kiwi można pozyskać cenny olejek bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Przeczytaj: Dieta bogata w błonnik – czy każdy powinien ją stosować?

Przechowywanie

Kiwi to owoc, który można przechowywać naprawdę długo. W lodówce może leżeć nawet kilka tygodni. Zaś aby kiwi nie przejrzało zbyt szybko w temperaturze pokojowej, nie należy trzymać kiwi w sąsiedztwie jabłek czy bananów.

Przeczytaj: Co jeść w czasie przeziębienia i zaraz po nim?

Kiwi w kuchni

Kiwi w kuchni stanowi wyśmienity dodatek do sałatek owocowych, koktajli owocowych czy deserów. Z racji obecności enzymu – papainy, kiwi nie powinno być dodawane do koktajli mlecznych, gdyż nada im gorzki smak. Ponadto kiwi nie nadaje się do galaretek, gdyż hamuje ich stężenie.

Przeczytaj: Czym są tzw. superfoods?

Zastosowanie medyczne

Kiwi z racji dużej zawartości witaminy C doskonale wspomaga odporność oraz doskonale wpływa na skórę. Działa moczopędnie oraz reguluje wydalanie wody i sodu z organizmu. Kiwi działa silnie przeciwzapalnie – jego działanie jest nawet porównywane do aspiryny. Ponadto owoc ten wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu oraz reguluje procesy trawienne. Regularne spożywanie kiwi obniża ponadto ryzyko zachorowania na nowotwory.

Przeczytaj: Co jeść, a czego nie, aby uniknąć wzdęć i gazów

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożywania kiwi jest uczulenie na specyficzne enzymy zawarte w kiwi, które spotykane są także w papai i ananasach.

Przeczytaj: Czy picie soków zastępuje jedzenie owoców i warzyw?

Kiwi podczas ciąży i laktacji

Kiwi wskazane jest w diecie ciężarnych – z racji wysokiej zawartości kwasu foliowego korzystnie wpływa na rozwój płodu. Zaś podczas karmienia piersią warto wprowadzać kiwi ostrożnie do jadłospisu, z racji możliwych reakcji alergicznych.

Przeczytaj: Czy dieta bezglutenowa szkodzi?

Ile białka jest w kiwi?

Kiwi zawierają 1 g białka na 100g.
Średniej wielkości kiwi (75 g) zawiera ok. 0.8 g białka.

Ile węglowodanów jest w kiwi?

Kiwi zawierają 14.66 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości kiwi (75 g) zawiera ok. 11 g węglowodanów.

Ile waży kiwi?

Średniej wielkości kiwi (część jadalna po obraniu) waży ok. 75g.

Ile błonnika jest w kiwi?

Kiwi zawierają w sobie 3 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości kiwi (75 g) zawiera ok. 2.3 g błonnika. Odpowiada to ok. 8% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy kiwi zawierają gluten?

Kiwi nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile witaminy C ma kiwi?

Kiwi zawierają 92.7 mg witaminy C na 100g.
Średniej wielkości kiwi (75 g) zawiera ok. 69.525 mg witaminy C. Odpowiada to ok. 35% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w kiwi?

Kiwi zawierają 17 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości kiwi (75 g) zawiera ok. 12.75 mg magnezu. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma kiwi?

Kiwi mają średniej wysokości indeks glikemiczny. Jest on równy 50.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.medicalnewstoday.com
  • www.care2.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij