Kiwi - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki kiwi
Inne nazwy: Chiński agrest
Charakterystyczne właściwości kiwi
Charakterystyczny owoc o zielonym miąższu i skórce pokrytej drobnymi włoskami uprawiany jest głównie w Nowej Zelandii, choć odmiany mrozoodporne rosną także w chłodniejszych klimatach. Wyjątkowość tego owocu polega m. in. na możliwości ich długiego przechowywania bez utraty substancji odżywczych – jeszcze po 6 miesiącach przechowywania pula witaminy C sięga aż 90%.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżnia się kiwi spośród owoców
W porównaniu z innymi owocami kiwi charakteryzuje się sporą zawartością witaminy C, potasu, witaminy E i witaminy K. Zawiera też dawkę błonnika, kwasu foliowego (wit. B9) i wapnia.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze kiwi na wykresach.
kiwi - witaminy (w 100g)
- Witamina A87 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.027 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.025 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.341 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)25 mcg
- Witamina C92.7 mg
- Witamina E1.46 mg
- Witamina K40.3 mg
Skład kiwi (w 100g)
- 14.66g WĘGLOWODANY
- 0.52g TŁUSCZE
- 1g BIAŁKO
- 3g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 87% WĘGLOWODANY
- 6% BIAŁKO
- 7% TŁUSZCZ
kiwi - minerały (w 100g)
- Potas312 mg
- Magnez17 mg
- Wapń34 mg
- Sód3 mg
- Żelazo0.31 mg
- Cynk0.14 mg
- Beta karoten52 mg
Właściwości zdrowotne
Kiwi to skarbnica wielu substancji odżywczych, wśród których niepodzielnie króluje witamina C – już jeden owoc pokrywa całe dzienne na nią zapotrzebowanie! Kiwi wyróżnia się ponadto sporą zawartością witamin z grupy B i E, magnezu, potasu, fosforu i cynku. Jak każdy owoc dostarcza szeregu antyutleniaczy i błonnika, zaś wysoka zawartość kwasów organicznych znalazła zastosowanie w kosmetyce – kiwi to składnik kosmetyków rozjaśniających i wygładzających. A z nasionek kiwi można pozyskać cenny olejek bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Przeczytaj:Witamina B6 (pirydoksyna) – źródła w diecie, rola dla organizmu
Przechowywanie
Kiwi to owoc, który można przechowywać naprawdę długo. W lodówce może leżeć nawet kilka tygodni. Zaś aby kiwi nie przejrzało zbyt szybko w temperaturze pokojowej, nie należy trzymać kiwi w sąsiedztwie jabłek czy bananów.
Przeczytaj:Jak wzmocnić system odpornościowy za pomocą diety zimowej – kompleksowy przewodnik
Kiwi w kuchni
Kiwi w kuchni stanowi wyśmienity dodatek do sałatek owocowych, koktajli owocowych czy deserów. Z racji obecności enzymu – papainy, kiwi nie powinno być dodawane do koktajli mlecznych, gdyż nada im gorzki smak. Ponadto kiwi nie nadaje się do galaretek, gdyż hamuje ich stężenie.
Przeczytaj:Dieta FODMAP - najważniejsze zasady
Zastosowanie medyczne
Kiwi z racji dużej zawartości witaminy C doskonale wspomaga odporność oraz doskonale wpływa na skórę. Działa moczopędnie oraz reguluje wydalanie wody i sodu z organizmu. Kiwi działa silnie przeciwzapalnie – jego działanie jest nawet porównywane do aspiryny. Ponadto owoc ten wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu oraz reguluje procesy trawienne. Regularne spożywanie kiwi obniża ponadto ryzyko zachorowania na nowotwory.
Przeczytaj:Co jeść, aby czuć się dobrze o poranku?
Przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do spożywania kiwi jest uczulenie na specyficzne enzymy zawarte w kiwi, które spotykane są także w papai i ananasach.
Przeczytaj:Dieta wspierająca pracę umysłu
Kiwi podczas ciąży i laktacji
Kiwi wskazane jest w diecie ciężarnych – z racji wysokiej zawartości kwasu foliowego korzystnie wpływa na rozwój płodu. Zaś podczas karmienia piersią warto wprowadzać kiwi ostrożnie do jadłospisu, z racji możliwych reakcji alergicznych.
Przeczytaj:Jak osiągnąć stan ketozy?
Ile białka jest w kiwi?
Kiwi zawierają 1 g białka na 100g.
Średniej wielkości kiwi (75 g) zawiera ok. 0.8 g białka.
Ile węglowodanów jest w kiwi?
Kiwi zawierają 14.66 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości kiwi (75 g) zawiera ok. 11 g węglowodanów.
Ile waży kiwi?
Średniej wielkości kiwi (część jadalna po obraniu) waży ok. 75g.
Ile błonnika jest w kiwi?
Kiwi zawierają w sobie 3 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości kiwi (75 g) zawiera ok. 2.3 g błonnika. Odpowiada to ok. 8% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma kiwi?
Kiwi zawierają 0.52 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości kiwi (75 g) zawiera ok. 0.39 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w kiwi?
Kiwi zawierają 17 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości kiwi (75 g) zawiera ok. 12.75 mg magnezu. Odpowiada to ok. 3% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma kiwi?
Kiwi mają średniej wysokości indeks glikemiczny. Jest on równy 50.
Wykresy - jak kiwi wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak kiwi prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
kiwi - powiązane produkty
- Suszone kiwi364 kcal/100g
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma kumkwat?
- Czy kiwi tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w nieśpliku japońskim?
- Jakie witaminy ma liczi?
- Ile błonnika jest w mango?
- Czy mangostan zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma morwa?
- Ile magnezu znajduje się w nektarynce?
- Jaki indeks glikemiczny ma pomarańcza?
- Ile białka jest w papai?
- Ile waży marakuja?
Dodaj opinię