Jabłko - kalorie, ile waży Poznaj indeks glikemiczny, zawartość błonnika i węglowodanów

Ocena: 4.3 na podstawie 173 głosów.
Kategorie | Owoce
Jabłko - kalorie, kcal, ile waży

Ile kalorii ma jabłko?

100g jabłek to 52 kcal.

Odpowiada to ok. 2% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej (Przyjęto dzienne zapotrzebowanie w wysokości 2400kcal).

Aby zobrazować sobie ile to jest, warto zwrócić uwagę, że kalorie które zawiera 100g jabłek można porównać do kalorii, które zawiera np. 1 jabłko, 0.5 szklanki coli, 0.5 plastra sera żółtego, 2.5 łyżeczki cukru.

Do spalenia takiej ilości kalorii trzeba na przykład jeździć na rowerze przez co najmniej 7 minut, pływać przez 6 minut lub biegać przez 5 minut.

Kalorie w jabłku pochodzą w 2% z białka, 96% z węglowodanów i 3% z tłuszczy.

Zobacz też tabelę kalorii jabłka.

Sprawdź jak jabłko wypada na tle innych owoców:

Czy jabłko tuczy i jak wpływa na odchudzanie?

Jabłko to produkt o małej ilości kalorii (pamiętajmy, że bierzemy pod uwagę tylko produkty z kategorii owoców). Spożywanie jabłka wydaje się być niezłym wyborem dla osób na diecie. Można jednak znaleźć mniej tuczące produkty pośród owoców.

100g jabłek ma około 52 kcal. To niedużo ale da się znaleźć mniej kaloryczne produkty. Mniej kalorii znajdziemy na przykład w takich owocach jak cytryny, arbuzy czy owoce oksomianu.

jabłko - różne rodzaje, kalorie

Jabłko - wartości odżywczne w 100g

Kalorie 52 kcal
Węglowodany 13.81 gram
Błonnik 2.4 gram
Tłuszcze 0.17 gram
Białko 0.26 gram

jabłko - tabela kalorii

  • 10g jabłek5 kcal
  • 20g jabłek10 kcal
  • 50g jabłek26 kcal
  • 100g jabłek52 kcal
  • 200g jabłek104 kcal
  • 500g jabłek260 kcal

jabłko - witaminy w 100g

  • Witamina A 54 IU
  • Witamina B1 (Tiamina) 0.017 mg
  • Witamina B2 (Ryboflawina) 0.026 mg
  • Witamina B3 (Niacyna) 0.091 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.) 0.061 mg
  • Witamina B6 0.041 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy) 3 mcg
  • Witamina C 4.6 mg
  • Witamina E 0.18 mg
  • Witamina K 2.2 mg

Skład energetyczny jabłka

  • 96% WĘGL.
  • 2% BIAŁKO
  • 3% TŁUSZCZ

jabłko - minerały w 100g

  • Potas 107 mg
  • Potas 107 mg
  • Fosfor 11 mg
  • Magnez 5 mg
  • Wapń 6 mg
  • Sód 1 mg
  • Żelazo 0.12 mg
  • Cynk 0.04 mg
  • Beta karoten 27 mg

100g jabłek to:

52kcal Aby je spalić potrzebujesz:
Jazda na rowerze 7 minut Jazdy na rowerze
Jazda konna 10 minut Jazdy konnej
Tenis 5 minut Gry w tenisa
Bieganie 5 minut Biegania
Pływanie 6 minut Pływania

Informacje ogólne

Jabłko to jeden z najczęściej spożywanych owoców - wszak jest symbolem polskiej kuchni. Doczekało się nawet bardzo trafnego powiedzenia: jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. W istocie - jabłko to jeden z najzdrowszych owoców, wskazane jest zatem jak najczęstsze jego spożywanie. Ale uwaga - nie obieraj jabłka ze skórki; wtedy doświadczysz pełni jego prozdrowotnych właściwości.

Przeczytaj: Dieta ujemnych kalorii - czy to naprawdę działa

Właściwości zdrowotne

Jabłko to niskokaloryczny i soczysty owoc, który wyróżnia się wysoką zawartością pektyn, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Dzięki temu zapewnia długotrwałe uczucie sytości, wspomagając odchudzanie, a jednocześnie obniż poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Jabłka mają niski indeks glikemiczny, zawierają sporo witaminy C, potasu, beta - karotenu, minerałów czy antyoksydantów. Wartości odżywcze są różne dla poszczególnych odmian jabłek, co nie zmienia faktu, że każda z nich jest bardzo zdrowa.
 

Przeczytaj: Czy lepiej jeść owoce egzotyczne czy lokalne?

Przechowywanie

Jabłka to owoce o delikatnym miąższu, które powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Jeśli mamy duże ilości jabłek i zależy nam na ich dłuższym przechowywaniu  - idealna będzie piwnica, ale jabłka powinny mieć nienaruszoną skórkę. Przechowywanie jabłek w lodówce czy szczelnie zamkniętych pojemnikach nie jest dobrym pomysłem.
 

Przeczytaj: Ile kalorii mają wigilijne potrawy, czyli obfitość na świątecznym stole

Jabłka w kuchni

Jabłka w kuchni mogą być wykorzystywane na wiele sposobów - jako owoce świeże, przetwory, owoce suszone czy soki. Urozmaicają smak koktajli, deserów i wypieków. Wzbogacają smak mięs, stanowiąc idealny pomysł na farsz. Świetnie komponują się z wieloma sałatkami, mogą być ugotowane na kompot lub pieczone z dodatkiem cynamonu.

Przeczytaj: Czy to normalne, że przybieramy na wadze przed zimą?

Zastosowanie medyczne

Jabłka doskonale wpływają na zdrowie, a jednocześnie są powszechnie dostępne przez cały rok, zatem powinny być spożywane przez każdego. Neutralizują zakwaszenie organizmu i wspomagają jego oczyszczanie, normalizują poziom glukozy we krwi i zapobiegają rozwojowi cukrzycy. Wspomagają odporność organizmu, a zawarta w jabłkach kwercetyna działa protekcyjnie na układ nerwowy. Natomiast antyutleniacze chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia orz chronią przed nowotworami i wzmacniają serce.

Przeczytaj: Czy można zjeść przeterminowany produkt?

Przeciwwskazania

Jabłka powinny być ostrożnie spożywane przez osoby z chorobami wątroby oraz nieżytem błony śluzowej żołądka. Wtedy jabłka dobrze jest ugotować lub upiec.
 

Przeczytaj: Czy dieta wegańska jest zdrowa?

Jabłka podczas ciąży i laktacji

Jabłka są owocami wskazanymi do spożycia podczas ciąży i laktacji. Zapobiegają towarzyszącym ciąży zaparciom i dostarczają cennych składników odżywczych.
 

Przeczytaj: O której godzinie najlepiej zjeść śniadanie?

Ile białka jest w jabłku?

Jabłka zawierają 0.26 g białka na 100g.

Ile węglowodanów jest w jabłkach?

Jabłka zawierają 13.81 g węglowodanów na 100g.

Ile waży jabłko?

Jesteśmy w trakcie ważenia jabłka. Zajrzyj do nas za kilka dni. Do tego czasu będziemy posługiwać się wartościami przyjętymi dla 100g jabłka.

Ile błonnika jest w jabłkach?

Jabłka zawierają w sobie 2.4 g błonnika na 100g.
100g jabłek zawiera ok. 2.4 g błonnika. Odpowiada to ok. 8% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy jabłka zawierają gluten?

Jabłka nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma jabłko?

Jabłka zawierają 0.17 g tłuszczu na 100g.
100g jabłek zawiera ok. 0.17 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w jabłku?

Jabłka zawierają 5 mg magnezu na 100g.
100g jabłek zawiera ok. 5 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma jabłko?

Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają jabłka. Zajrzyj do nas za kilka dni.

Marcin Piotrowicz
Opiekun tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • www.medicalnewstoday.com
  • www.vegetafruit.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij