Jagody - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki jagody

Ocena: 4.4 na podstawie 144 głosów.
Kategorie | Owoce

Charakterystyczne właściwości jagody

Jagody - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Jagody to owoce rosnące w wielu rejonach świata, także w Polsce. Od czerwca do września warto zajadać się nimi do woli – te sezonowe owoce to prawdziwa bomba substancji odżywczych. Od setek lat stosowana jako naturalny lek, dziś jagoda także może być traktowana jako remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych.

Przewiń w dół aby czytać dalej.

Jakie właściwości ma jagoda na tle innych owoców?

W porównaniu z innymi owocami jagoda charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, żelaza, białka i witaminy K. Zawiera też dawkę witaminy B2, niacyny (witaminy B3) i cynku.

Zobacz wszystkie wartości odżywcze jagody na wykresach.

jagoda - witaminy (w 100g)

  • Witamina A54 IU
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.041 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.418 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)0.124 mg
  • Witamina B60.052 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)6 mcg
  • Witamina C9.7 mg
  • Witamina E0.57 mg
  • Witamina K19.3 mg

Skład jagody (w 100g)

  • 14.49g WĘGLOWODANY
  • 0.33g TŁUSCZE
  • 0.74g BIAŁKO
  • 2.4g BŁONNIK

Skład energetyczny

  • 91% WĘGLOWODANY
  • 5% BIAŁKO
  • 5% TŁUSZCZ

jagoda - minerały (w 100g)

  • Potas77 mg
  • Magnez6 mg
  • Wapń6 mg
  • Sód1 mg
  • Żelazo0.28 mg
  • Cynk0.16 mg
  • Beta karoten32 mg
Kalorie57kcal
Węglowodany14.49gram
Białko0.74gram
Tłuszcze0.33gram
Błonnik2.4gram
Indeks25glikemiczny

Właściwości zdrowotne

Jagody cechują się ogromną zawartością antyutleniaczy – to one odpowiadają za intensywny, ciemny kolor owoców. Garbniki, flawonoidy, pektyny i kwasy organiczne towarzyszą w jagodach licznym minerałom i witaminom. Najważniejsze z nich to witaminy A, C, B1, B6, PP czy wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz cynk. Zarówno owoce, jak i liście jagody wykorzystywane są do produkcji leków, suplementów diety oraz kosmetyków, wyróżniając się wszechstronnym i niezwykle korzystnym oddziaływaniem na organizm.

Przeczytaj:Czym są tzw. superfoods?

Przechowywanie

Jagody są owocami delikatnymi i stosunkowo nietrwałymi, zatem ich przechowywanie w lodówce to najlepszy wybór. W ten sposób zachowają świeżość na kilka dni. Sposoby na znaczne przedłużenie trwałości owoców i cieszenie się ich walorami smakowymi i odżywczymi to suszenie owoców lub przerobienie ich na sok.

Przeczytaj:Co się stanie jeśli codziennie będziesz jeść surową cebulę?

Jagody w kuchni

Jagoda w kuchni znajduje szereg zastosowań – od dodatków do deserów i wypieków (klasykiem są drożdżówki z jagodą), poprzez sporządzanie soków i herbaty z suszonych owoców, aż po wytrwane sosy do mięs.  Z jagód można przygotować ponadto smaczną nalewkę.

Przeczytaj:Jak jeść awokado?

Zastosowanie medyczne

Jagody wywierają zbawienny wpływ na układ pokarmowy – owoce suszone zapobiegają zaparciom, zaś sok czy napar z jagód wspomagają leczenie biegunek. Z racji wysokiej zawartości luteiny i zeaksantyny jagody wzmacniają wzrok i są stosowane w leczeniu kurzej ślepoty oraz zwyrodnienia plamki żółtej.  Dzięki antyutleniaczom jagody spowalniają procesy starzenia i hamują rozwój nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby). Doskonale wspomagają układ sercowo – naczyniowy: wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Jagody wspomagają odporność i łagodzą stany zapalne.

Przeczytaj:Dieta niskowęglowodanowa - na czym polega i czy jest zdrowa?

Przeciwwskazania

Nie ma przeciwwskazań do spożywania jagód – nie ingerują one w działanie żadnych leków i nie powodują działań niepożądanych.

Przeczytaj:Dieta bogata w błonnik – czy każdy powinien ją stosować?

Jagody podczas ciąży i laktacji

Jagody mogą być spożywane zarówno przez kobiety w ciąży, jak i mamy karmiące.

Przeczytaj:Jak zrobić omlet klasyczny

Ile białka jest w jagodzie?

Jagody zawierają 0.74 g białka na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 0.4 g białka.

Ile węglowodanów jest w jagodach?

Jagody zawierają 14.49 g węglowodanów na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 8 g węglowodanów.

Ile waży jagoda?

Garść jagód waży ok. 55g.
Szklanka jagody waży ok. 170g.

Ile błonnika jest w jagodach?

Jagody zawierają w sobie 2.4 g błonnika na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 1.3 g błonnika. Odpowiada to ok. 4% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Czy jagody zawierają gluten?

Jagody nie zawierają glutenu. Mogą być spożywane przez osoby wrażliwe na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Ile tłuszczu ma jagoda?

Jagody zawierają 0.33 g tłuszczu na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 0.1815 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w jagodzie?

Jagody zawierają 6 mg magnezu na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 3.3 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny ma jagoda?

Jagody mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 25.

Wykresy - jak jagoda wypada na tle innych owoców?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak jagoda prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 1 źródeł:

  • www.medicalnewstoday.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też
Udało Ci się znaleźć to, czego szukasz?
Polub nas na Fb :)

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij