Jagody - wartości odżywcze i witaminy

Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki jagód

Kategorie | Owoce

Charakterystyczne właściwości jagód

Jagody - wartości odżywcze, witaminy, minerały

Jagody to owoce rosnące w wielu rejonach świata, także w Polsce. Od czerwca do września warto zajadać się nimi do woli – te sezonowe owoce to prawdziwa bomba substancji odżywczych. Od setek lat stosowana jako naturalny lek, dziś jagoda także może być traktowana jako remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych.

Przewiń w dół aby czytać dalej.

Jakie właściwości mają jagody na tle innych owoców?

W porównaniu z innymi owocami jagody charakteryzują się sporą zawartością błonnika, żelaza, białka i witaminy K. Zawierają też dawkę witaminy B2, niacyny (witaminy B3) i cynku.

Carambola (oksomian pospolity) (0.08) więcej...Grejpfrut (0.08) więcej...Pomarańcza (0.09) więcej...Czerwona pomarańcza (0.1) więcej...Jabłko (0.12) więcej...Mango (0.13) więcej...Akka Sellowa (0.14) więcej...Klementynka (0.14) więcej...Mandarynka (0.15) więcej...Persymona (0.15) więcej...Gruszka (0.17) więcej...Śliwka (0.17) więcej...Melon miodowy (0.17) więcej...Acerola, owoc (0.2) więcej...Melon (Kantalupa) (0.21) więcej...Arbuz (0.24) więcej...Papaja (0.25) więcej...Żurawina (0.25) więcej...Brzoskwinia (0.25) więcej...Banan (0.26) więcej...Gujawa (0.26) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.27) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.28) więcej...Jagody (0.28) więcej...Nektarynka (0.28) więcej...Ananas (0.29) więcej...Czereśnie (0.3) więcej...Mangostan (0.3) więcej...Granat (0.3) więcej...Kiwi (0.31) więcej...Liczi (0.31) więcej...Agrest (0.31) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.36) więcej...Wiśnie (0.36) więcej...Figi (0.37) więcej...Morela (0.39) więcej...Truskawki (0.41) więcej...Durian (0.43) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.48) więcej...Awokado (0.55) więcej...Cytryna (0.6) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.6) więcej...Limonka (0.6) więcej...Jeżyny (0.62) więcej...Maliny (0.69) więcej...Pigwa (owoce) (0.7) więcej...Pigwica (0.8) więcej...Kumkwat (0.86) więcej...Aronia (1.18) więcej...Czarna porzeczka (1.54) więcej...Marakuja (1.6) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (1.6) więcej...Morwa (1.85) więcej...
Zawartość żelaza w jagodach i innych owocach
Jabłko (0.26) więcej...Gruszka (0.38) więcej...Żurawina (0.4) więcej...Acerola, owoc (0.4) więcej...Pigwa (owoce) (0.4) więcej...Mangostan (0.41) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.43) więcej...Pigwica (0.44) więcej...Papaja (0.47) więcej...Mango (0.5) więcej...Ananas (0.54) więcej...Melon miodowy (0.54) więcej...Persymona (0.58) więcej...Arbuz (0.6) więcej...Borówka amerykańska (0.6) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.66) więcej...Truskawki (0.67) więcej...Limonka (0.7) więcej...Śliwka (0.7) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.72) więcej...Jagody (0.74) więcej...Figi (0.75) więcej...Grejpfrut (0.77) więcej...Mandarynka (0.81) więcej...Liczi (0.83) więcej...Melon (Kantalupa) (0.84) więcej...Klementynka (0.85) więcej...Agrest (0.88) więcej...Brzoskwinia (0.91) więcej...Czerwona pomarańcza (0.94) więcej...Pomarańcza (0.94) więcej...Akka Sellowa (0.98) więcej...Kiwi (1) więcej...Czereśnie (1) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (1.04) więcej...Nektarynka (1.06) więcej...Wiśnie (1.06) więcej...Banan (1.09) więcej...Cytryna (1.1) więcej...Maliny (1.2) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (1.2) więcej...Jeżyny (1.39) więcej...Morela (1.4) więcej...Aronia (1.4) więcej...Czarna porzeczka (1.4) więcej...Morwa (1.44) więcej...Durian (1.47) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (1.57) więcej...Granat (1.67) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (1.72) więcej...Kumkwat (1.88) więcej...Awokado (2) więcej...Marakuja (2.2) więcej...Gujawa (2.55) więcej...
Zawartość białka w jagodach i innych owocach

Zobacz wszystkie wartości odżywcze jagód na wykresach.

jagody - witaminy (w 100g)

  • Witamina A54 IU
  • Witamina B2 (Ryboflawina)0.041 mg
  • Witamina B3 (Niacyna)0.418 mg
  • Witamina B5 (Kw. pant.)0.124 mg
  • Witamina B60.052 mg
  • Witamina B9 (Kw. foliowy)6 mcg
  • Witamina C9.7 mg
  • Witamina E0.57 mg
  • Witamina K19.3 mg

Skład jagód (w 100g)

  • 14.49g WĘGLOWODANY
  • 0.33g TŁUSCZE
  • 0.74g BIAŁKO
  • 2.4g BŁONNIK

Skład energetyczny

  • 91% WĘGLOWODANY
  • 5% BIAŁKO
  • 5% TŁUSZCZ

jagody - minerały (w 100g)

  • Potas77 mg
  • Magnez6 mg
  • Wapń6 mg
  • Sód1 mg
  • Żelazo0.28 mg
  • Cynk0.16 mg
  • Beta karoten32 mg
Kalorie57kcal
Węglowodany14.49gram
Białko0.74gram
Tłuszcze0.33gram
Błonnik2.4gram
Indeks25glikemiczny

Właściwości zdrowotne

Jagody cechują się ogromną zawartością antyutleniaczy – to one odpowiadają za intensywny, ciemny kolor owoców. Garbniki, flawonoidy, pektyny i kwasy organiczne towarzyszą w jagodach licznym minerałom i witaminom. Najważniejsze z nich to witaminy A, C, B1, B6, PP czy wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz cynk. Zarówno owoce, jak i liście jagody wykorzystywane są do produkcji leków, suplementów diety oraz kosmetyków, wyróżniając się wszechstronnym i niezwykle korzystnym oddziaływaniem na organizm.

Przeczytaj:Czym są tzw. superfoods?

Przechowywanie

Jagody są owocami delikatnymi i stosunkowo nietrwałymi, zatem ich przechowywanie w lodówce to najlepszy wybór. W ten sposób zachowają świeżość na kilka dni. Sposoby na znaczne przedłużenie trwałości owoców i cieszenie się ich walorami smakowymi i odżywczymi to suszenie owoców lub przerobienie ich na sok.

Przeczytaj:Co się stanie jeśli codziennie będziesz jeść surową cebulę?

Jagody w kuchni

Jagoda w kuchni znajduje szereg zastosowań – od dodatków do deserów i wypieków (klasykiem są drożdżówki z jagodą), poprzez sporządzanie soków i herbaty z suszonych owoców, aż po wytrwane sosy do mięs.  Z jagód można przygotować ponadto smaczną nalewkę.

Przeczytaj:Jak jeść awokado?

Zastosowanie medyczne

Jagody wywierają zbawienny wpływ na układ pokarmowy – owoce suszone zapobiegają zaparciom, zaś sok czy napar z jagód wspomagają leczenie biegunek. Z racji wysokiej zawartości luteiny i zeaksantyny jagody wzmacniają wzrok i są stosowane w leczeniu kurzej ślepoty oraz zwyrodnienia plamki żółtej.  Dzięki antyutleniaczom jagody spowalniają procesy starzenia i hamują rozwój nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby). Doskonale wspomagają układ sercowo – naczyniowy: wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Jagody wspomagają odporność i łagodzą stany zapalne.

Przeczytaj:Co jeść na diecie ketogenicznej? Przykładowe keto przepisy i produkty

Przeciwwskazania

Nie ma przeciwwskazań do spożywania jagód – nie ingerują one w działanie żadnych leków i nie powodują działań niepożądanych.

Przeczytaj:Co możesz jeść na diecie ketogenicznej, jakie suplementy będą przydatne? Rozwiewamy wątpliwości

Jagody podczas ciąży i laktacji

Jagody mogą być spożywane zarówno przez kobiety w ciąży, jak i mamy karmiące.

Przeczytaj:Jak jeść, aby nie tyć

Ile białka jest w jagodach?

Jagody zawierają 0.74 g białka na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 0.4 g białka.

Ile węglowodanów jest w jagodach?

Jagody zawierają 14.49 g węglowodanów na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 8 g węglowodanów.

Ile ważą jagody?

Garść jagód waży ok. 55g.
Szklanka jagód waży ok. 170g.

Ile błonnika jest w jagodach?

Jagody zawierają w sobie 2.4 g błonnika na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 1.3 g błonnika. Odpowiada to ok. 4% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile tłuszczu mają jagody?

Jagody zawierają 0.33 g tłuszczu na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 0.1815 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Ile magnezu znajduje się w jagodach?

Jagody zawierają 6 mg magnezu na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 3.3 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?

Jaki indeks glikemiczny mają jagody?

Jagody mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 25.

Wykresy - jak jagody wypadają na tle innych owoców?

Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak jagody prezentują się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.

Nieśplik japoński (Loquat) (1) więcej...Figi (2) więcej...Mangostan (2.9) więcej...Gruszka (4.2) więcej...Jabłko (4.6) więcej...Nektarynka (5.4) więcej...Brzoskwinia (6.6) więcej...Persymona (7.5) więcej...Arbuz (8.1) więcej...Banan (8.7) więcej...Śliwka (9.5) więcej...Jagody (9.7) więcej...Morela (10) więcej...Awokado (10) więcej...Granat (10.2) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (10.8) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (12.6) więcej...Żurawina (13.3) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (13.7) więcej...Pigwica (14.7) więcej...Czereśnie (15) więcej...Pigwa (owoce) (15) więcej...Melon miodowy (18) więcej...Durian (19.7) więcej...Aronia (20) więcej...Jeżyny (21) więcej...Wiśnie (21) więcej...Maliny (26.2) więcej...Mandarynka (26.7) więcej...Agrest (27.7) więcej...Mango (27.7) więcej...Limonka (29.1) więcej...Marakuja (30) więcej...Grejpfrut (31.2) więcej...Akka Sellowa (32.9) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (34.4) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (36) więcej...Morwa (36.4) więcej...Melon (Kantalupa) (36.7) więcej...Kumkwat (43.9) więcej...Ananas (47.8) więcej...Pomarańcza (48.5) więcej...Klementynka (48.8) więcej...Cytryna (53) więcej...Czerwona pomarańcza (53.2) więcej...Truskawki (58.8) więcej...Papaja (60.9) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (69) więcej...Liczi (71.5) więcej...Kiwi (92.7) więcej...Czarna porzeczka (181) więcej...Gujawa (228) więcej...Acerola, owoc (1677.6) więcej...
Zawartość witaminy c w jagodach i innych owocach
Pigwa (owoce) (0.1) więcej...Gruszka (0.12) więcej...Ananas (0.12) więcej...Czerwona pomarańcza (0.12) więcej...Żurawina (0.13) więcej...Grejpfrut (0.14) więcej...Melon miodowy (0.14) więcej...Arbuz (0.15) więcej...Klementynka (0.15) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.16) więcej...Jabłko (0.17) więcej...Melon (Kantalupa) (0.19) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.2) więcej...Wiśnie (0.2) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.2) więcej...Limonka (0.2) więcej...Brzoskwinia (0.25) więcej...Papaja (0.26) więcej...Mango (0.27) więcej...Śliwka (0.28) więcej...Truskawki (0.3) więcej...Cytryna (0.3) więcej...Acerola, owoc (0.3) więcej...Figi (0.3) więcej...Czereśnie (0.3) więcej...Pomarańcza (0.3) więcej...Mandarynka (0.31) więcej...Nektarynka (0.32) więcej...Banan (0.33) więcej...Jagody (0.33) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (0.33) więcej...Morwa (0.39) więcej...Morela (0.4) więcej...Czarna porzeczka (0.41) więcej...Liczi (0.44) więcej...Jeżyny (0.49) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.5) więcej...Aronia (0.5) więcej...Kiwi (0.52) więcej...Agrest (0.58) więcej...Mangostan (0.58) więcej...Akka Sellowa (0.6) więcej...Borówka amerykańska (0.6) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.64) więcej...Maliny (0.65) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.68) więcej...Marakuja (0.7) więcej...Kumkwat (0.86) więcej...Gujawa (0.95) więcej...Pigwica (1.1) więcej...Granat (1.17) więcej...Durian (5.33) więcej...Awokado (14.66) więcej...
Zawartość tłuszczu w jagodach i innych owocach
Carambola (oksomian pospolity) (0.08) więcej...Grejpfrut (0.08) więcej...Pomarańcza (0.09) więcej...Czerwona pomarańcza (0.1) więcej...Jabłko (0.12) więcej...Mango (0.13) więcej...Akka Sellowa (0.14) więcej...Klementynka (0.14) więcej...Mandarynka (0.15) więcej...Persymona (0.15) więcej...Gruszka (0.17) więcej...Śliwka (0.17) więcej...Melon miodowy (0.17) więcej...Acerola, owoc (0.2) więcej...Melon (Kantalupa) (0.21) więcej...Arbuz (0.24) więcej...Papaja (0.25) więcej...Żurawina (0.25) więcej...Brzoskwinia (0.25) więcej...Banan (0.26) więcej...Gujawa (0.26) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.27) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.28) więcej...Jagody (0.28) więcej...Nektarynka (0.28) więcej...Ananas (0.29) więcej...Czereśnie (0.3) więcej...Mangostan (0.3) więcej...Granat (0.3) więcej...Kiwi (0.31) więcej...Liczi (0.31) więcej...Agrest (0.31) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.36) więcej...Wiśnie (0.36) więcej...Figi (0.37) więcej...Morela (0.39) więcej...Truskawki (0.41) więcej...Durian (0.43) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.48) więcej...Awokado (0.55) więcej...Cytryna (0.6) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.6) więcej...Limonka (0.6) więcej...Jeżyny (0.62) więcej...Maliny (0.69) więcej...Pigwa (owoce) (0.7) więcej...Pigwica (0.8) więcej...Kumkwat (0.86) więcej...Aronia (1.18) więcej...Czarna porzeczka (1.54) więcej...Marakuja (1.6) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (1.6) więcej...Morwa (1.85) więcej...
Zawartość żelaza w jagodach i innych owocach
Mangostan (48) więcej...Jagody (77) więcej...Żurawina (85) więcej...Limonka (102) więcej...Jabłko (107) więcej...Ananas (109) więcej...Arbuz (112) więcej...Gruszka (119) więcej...Pigwa (owoce) (119) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (133) więcej...Grejpfrut (135) więcej...Cytryna (138) więcej...Acerola, owoc (146) więcej...Maliny (151) więcej...Truskawki (153) więcej...Mango (156) więcej...Śliwka (157) więcej...Aronia (158) więcej...Persymona (161) więcej...Jeżyny (162) więcej...Mandarynka (166) więcej...Liczi (171) więcej...Akka Sellowa (172) więcej...Klementynka (177) więcej...Pomarańcza (179) więcej...Czerwona pomarańcza (181) więcej...Papaja (182) więcej...Kumkwat (186) więcej...Brzoskwinia (190) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (191) więcej...Pigwica (193) więcej...Morwa (194) więcej...Agrest (198) więcej...Nektarynka (201) więcej...Czereśnie (202) więcej...Wiśnie (222) więcej...Melon miodowy (228) więcej...Figi (232) więcej...Granat (236) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (250) więcej...Morela (259) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (266) więcej...Melon (Kantalupa) (267) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (280) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (287) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (303) więcej...Kiwi (312) więcej...Czarna porzeczka (322) więcej...Marakuja (348) więcej...Banan (358) więcej...Gujawa (417) więcej...Durian (436) więcej...Awokado (485) więcej...
Zawartość potasu w jagodach i innych owocach
Jabłko (0.26) więcej...Gruszka (0.38) więcej...Żurawina (0.4) więcej...Acerola, owoc (0.4) więcej...Pigwa (owoce) (0.4) więcej...Mangostan (0.41) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.43) więcej...Pigwica (0.44) więcej...Papaja (0.47) więcej...Mango (0.5) więcej...Ananas (0.54) więcej...Melon miodowy (0.54) więcej...Persymona (0.58) więcej...Arbuz (0.6) więcej...Borówka amerykańska (0.6) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.66) więcej...Truskawki (0.67) więcej...Limonka (0.7) więcej...Śliwka (0.7) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.72) więcej...Jagody (0.74) więcej...Figi (0.75) więcej...Grejpfrut (0.77) więcej...Mandarynka (0.81) więcej...Liczi (0.83) więcej...Melon (Kantalupa) (0.84) więcej...Klementynka (0.85) więcej...Agrest (0.88) więcej...Brzoskwinia (0.91) więcej...Czerwona pomarańcza (0.94) więcej...Pomarańcza (0.94) więcej...Akka Sellowa (0.98) więcej...Kiwi (1) więcej...Czereśnie (1) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (1.04) więcej...Nektarynka (1.06) więcej...Wiśnie (1.06) więcej...Banan (1.09) więcej...Cytryna (1.1) więcej...Maliny (1.2) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (1.2) więcej...Jeżyny (1.39) więcej...Morela (1.4) więcej...Aronia (1.4) więcej...Czarna porzeczka (1.4) więcej...Morwa (1.44) więcej...Durian (1.47) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (1.57) więcej...Granat (1.67) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (1.72) więcej...Kumkwat (1.88) więcej...Awokado (2) więcej...Marakuja (2.2) więcej...Gujawa (2.55) więcej...
Zawartość białka w jagodach i innych owocach
Melon miodowy (0.012) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (0.016) więcej...Akka Sellowa (0.018) więcej...Ananas (0.018) więcej...Cytryna (0.02) więcej...Persymona (0.02) więcej...Limonka (0.02) więcej...Pigwica (0.02) więcej...Żurawina (0.02) więcej...Truskawki (0.022) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.024) więcej...Gruszka (0.025) więcej...Kiwi (0.025) więcej...Jabłko (0.026) więcej...Śliwka (0.026) więcej...Melon (Kantalupa) (0.026) więcej...Nektarynka (0.027) więcej...Papaja (0.027) więcej...Agrest (0.03) więcej...Klementynka (0.03) więcej...Pigwa (owoce) (0.03) więcej...Brzoskwinia (0.031) więcej...Grejpfrut (0.031) więcej...Wiśnie (0.033) więcej...Mandarynka (0.036) więcej...Maliny (0.038) więcej...Morela (0.04) więcej...Czerwona pomarańcza (0.04) więcej...Gujawa (0.04) więcej...Pomarańcza (0.04) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.04) więcej...Jagody (0.041) więcej...Czereśnie (0.049) więcej...Figi (0.05) więcej...Czarna porzeczka (0.05) więcej...Granat (0.053) więcej...Mangostan (0.054) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.055) więcej...Mango (0.057) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.06) więcej...Acerola, owoc (0.06) więcej...Liczi (0.065) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.07) więcej...Banan (0.073) więcej...Kumkwat (0.09) więcej...Morwa (0.101) więcej...Marakuja (0.13) więcej...Awokado (0.13) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.131) więcej...Durian (0.2) więcej...
Zawartość witaminy b2 w jagodach i innych owocach
Jabłko (0.091) więcej...Cytryna (0.1) więcej...Persymona (0.1) więcej...Żurawina (0.101) więcej...Wiśnie (0.154) więcej...Gruszka (0.157) więcej...Arbuz (0.178) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.18) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.188) więcej...Pigwa (owoce) (0.2) więcej...Limonka (0.2) więcej...Pigwica (0.2) więcej...Grejpfrut (0.204) więcej...Pomarańcza (0.274) więcej...Czerwona pomarańcza (0.282) więcej...Mangostan (0.286) więcej...Granat (0.293) więcej...Akka Sellowa (0.295) więcej...Agrest (0.3) więcej...Czarna porzeczka (0.3) więcej...Czereśnie (0.33) więcej...Papaja (0.338) więcej...Kiwi (0.341) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (0.367) więcej...Mandarynka (0.376) więcej...Truskawki (0.386) więcej...Figi (0.4) więcej...Acerola, owoc (0.4) więcej...Śliwka (0.417) więcej...Jagody (0.418) więcej...Melon miodowy (0.418) więcej...Kumkwat (0.429) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.5) więcej...Ananas (0.5) więcej...Mango (0.584) więcej...Maliny (0.598) więcej...Morela (0.6) więcej...Liczi (0.603) więcej...Morwa (0.62) więcej...Klementynka (0.636) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.644) więcej...Jeżyny (0.646) więcej...Banan (0.665) więcej...Melon (Kantalupa) (0.734) więcej...Brzoskwinia (0.806) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.9) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.92) więcej...Durian (1.074) więcej...Gujawa (1.084) więcej...Nektarynka (1.125) więcej...Marakuja (1.5) więcej...Awokado (1.738) więcej...
Zawartość niacyny (witaminy b3) w jagodach i innych owocach
Acerola, owoc (0.009) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (0.017) więcej...Brzoskwinia (0.025) więcej...Nektarynka (0.025) więcej...Gruszka (0.028) więcej...Śliwka (0.029) więcej...Jeżyny (0.03) więcej...Kumkwat (0.036) więcej...Pigwica (0.037) więcej...Papaja (0.038) więcej...Pigwa (owoce) (0.04) więcej...Jabłko (0.041) więcej...Mangostan (0.041) więcej...Limonka (0.043) więcej...Arbuz (0.045) więcej...Truskawki (0.047) więcej...Wiśnie (0.049) więcej...Czereśnie (0.05) więcej...Morwa (0.05) więcej...Jagody (0.052) więcej...Grejpfrut (0.053) więcej...Morela (0.054) więcej...Maliny (0.055) więcej...Żurawina (0.057) więcej...Czerwona pomarańcza (0.06) więcej...Pomarańcza (0.063) więcej...Aronia (0.065) więcej...Czarna porzeczka (0.066) więcej...Akka Sellowa (0.067) więcej...Melon (Kantalupa) (0.072) więcej...Granat (0.075) więcej...Klementynka (0.075) więcej...Mandarynka (0.078) więcej...Cytryna (0.08) więcej...Agrest (0.08) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (0.081) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (0.086) więcej...Melon miodowy (0.088) więcej...Marakuja (0.1) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (0.1) więcej...Persymona (0.1) więcej...Liczi (0.1) więcej...Gujawa (0.11) więcej...Ananas (0.112) więcej...Figi (0.113) więcej...Mango (0.134) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (0.23) więcej...Awokado (0.257) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (0.257) więcej...Durian (0.316) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (0.329) więcej...Banan (0.367) więcej...
Zawartość witaminy b6 w jagodach i innych owocach
Carambola (oksomian pospolity) (6.73) więcej...Arbuz (7.6) więcej...Acerola, owoc (7.69) więcej...Truskawki (7.7) więcej...Papaja (8) więcej...Awokado (8.53) więcej...Melon (Kantalupa) (8.6) więcej...Melon miodowy (9.09) więcej...Cytryna (9.32) więcej...Brzoskwinia (9.54) więcej...Aronia (9.6) więcej...Jeżyny (9.61) więcej...Morwa (9.8) więcej...Agrest (10.18) więcej...Limonka (10.54) więcej...Nektarynka (10.55) więcej...Grejpfrut (10.7) więcej...Morela (11.12) więcej...Śliwka (11.42) więcej...Czerwona pomarańcza (11.75) więcej...Pomarańcza (11.89) więcej...Maliny (11.94) więcej...Klementynka (12.02) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (12.14) więcej...Żurawina (12.2) więcej...Akka Sellowa (13) więcej...Mandarynka (13.34) więcej...Ananas (13.52) więcej...Jabłko (13.81) więcej...Gruszka (13.81) więcej...Pigwa (owoce) (13.81) więcej...Gujawa (14.3) więcej...Jagody (14.49) więcej...Czereśnie (14.6) więcej...Kiwi (14.66) więcej...Borówka amerykańska (15) więcej...Czarna porzeczka (15.38) więcej...Kumkwat (15.9) więcej...Wiśnie (16.1) więcej...Liczi (16.53) więcej...Mango (17) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (17.71) więcej...Mangostan (17.91) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (18) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (18.4) więcej...Persymona (18.59) więcej...Granat (18.7) więcej...Figi (19.18) więcej...Pigwica (19.9) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (20.53) więcej...Banan (22.84) więcej...Marakuja (23.38) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (23.5) więcej...Durian (27.09) więcej...
Zawartość węglowodanów w jagodach i innych owocach
Cytryna (29) więcej...Limonka (30) więcej...Arbuz (30) więcej...Carambola (oksomian pospolity) (31) więcej...Truskawki (32) więcej...Acerola, owoc (32) więcej...Melon (Kantalupa) (34) więcej...Melon miodowy (36) więcej...Brzoskwinia (39) więcej...Grejpfrut (42) więcej...Papaja (43) więcej...Jeżyny (43) więcej...Morwa (43) więcej...Agrest (44) więcej...Nektarynka (44) więcej...Żurawina (46) więcej...Śliwka (46) więcej...Nieśplik japoński (Loquat) (47) więcej...Aronia (47) więcej...Czerwona pomarańcza (47) więcej...Klementynka (47) więcej...Morela (48) więcej...Pomarańcza (49) więcej...Ananas (50) więcej...Jabłko (52) więcej...Maliny (52) więcej...Mandarynka (53) więcej...Akka Sellowa (55) więcej...Jagody (57) więcej...Pigwa (owoce) (57) więcej...Gruszka (58) więcej...Kiwi (61) więcej...Borówka amerykańska (61) więcej...Czereśnie (61) więcej...Czarna porzeczka (63) więcej...Wiśnie (63) więcej...Liczi (66) więcej...Gujawa (68) więcej...Winogrona (czerwone, zielone) (69) więcej...Persymona (70) więcej...Mango (70) więcej...Kumkwat (71) więcej...Czarny bez (owoce, kwiaty) (73) więcej...Mangostan (73) więcej...Figi (74) więcej...Czerymoja (Flaszowiec peruwiański) (75) więcej...Głożyna pospolita, jujuba pospolita (79) więcej...Granat (83) więcej...Pigwica (83) więcej...Banan (89) więcej...Dżakfrut (jackfruit, owoc drzewa bochenkowego) (95) więcej...Marakuja (97) więcej...Durian (147) więcej...Awokado (160) więcej...
Zawartość kalorii w jagodach i innych owocach

jagody - powiązane produkty

  • Jagody Goji349 kcal/100g
  • Czarne jagody45 kcal/100g
  • Jagody Goji Sante299 kcal/100g
  • Jagody mrożone51 kcal/100g
Marcin Piotrowicz
Autdministrator tej strony:
Marcin Piotrowicz

Twórca i redaktor serwisu wszystkoojedzeniu.pl
Promotor zdrowego stylu odżywiania

Ten artykuł powstał na podstawie 1 źródeł:

  • www.medicalnewstoday.com
Treści zawarte na tej stronie powstały na bazie informacji z oficjalnej międzynarodowej bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych

Dodaj opinię

Zobacz też