Jagody - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki jagód
Charakterystyczne właściwości jagód
Jagody to owoce rosnące w wielu rejonach świata, także w Polsce. Od czerwca do września warto zajadać się nimi do woli – te sezonowe owoce to prawdziwa bomba substancji odżywczych. Od setek lat stosowana jako naturalny lek, dziś jagoda także może być traktowana jako remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Jakie właściwości mają jagody na tle innych owoców?
W porównaniu z innymi owocami jagody charakteryzują się sporą zawartością błonnika, żelaza, białka i witaminy K. Zawierają też dawkę witaminy B2, niacyny (witaminy B3) i cynku.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze jagód na wykresach.
jagody - witaminy (w 100g)
- Witamina A54 IU
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.041 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.418 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.124 mg
- Witamina B60.052 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)6 mcg
- Witamina C9.7 mg
- Witamina E0.57 mg
- Witamina K19.3 mg
Skład jagód (w 100g)
- 14.49g WĘGLOWODANY
- 0.33g TŁUSCZE
- 0.74g BIAŁKO
- 2.4g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 91% WĘGLOWODANY
- 5% BIAŁKO
- 5% TŁUSZCZ
jagody - minerały (w 100g)
- Potas77 mg
- Magnez6 mg
- Wapń6 mg
- Sód1 mg
- Żelazo0.28 mg
- Cynk0.16 mg
- Beta karoten32 mg
Właściwości zdrowotne
Jagody cechują się ogromną zawartością antyutleniaczy – to one odpowiadają za intensywny, ciemny kolor owoców. Garbniki, flawonoidy, pektyny i kwasy organiczne towarzyszą w jagodach licznym minerałom i witaminom. Najważniejsze z nich to witaminy A, C, B1, B6, PP czy wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz cynk. Zarówno owoce, jak i liście jagody wykorzystywane są do produkcji leków, suplementów diety oraz kosmetyków, wyróżniając się wszechstronnym i niezwykle korzystnym oddziaływaniem na organizm.
Przeczytaj:Czym są tzw. superfoods?
Przechowywanie
Jagody są owocami delikatnymi i stosunkowo nietrwałymi, zatem ich przechowywanie w lodówce to najlepszy wybór. W ten sposób zachowają świeżość na kilka dni. Sposoby na znaczne przedłużenie trwałości owoców i cieszenie się ich walorami smakowymi i odżywczymi to suszenie owoców lub przerobienie ich na sok.
Przeczytaj:Co się stanie jeśli codziennie będziesz jeść surową cebulę?
Jagody w kuchni
Jagoda w kuchni znajduje szereg zastosowań – od dodatków do deserów i wypieków (klasykiem są drożdżówki z jagodą), poprzez sporządzanie soków i herbaty z suszonych owoców, aż po wytrwane sosy do mięs. Z jagód można przygotować ponadto smaczną nalewkę.
Przeczytaj:Jak jeść awokado?
Zastosowanie medyczne
Jagody wywierają zbawienny wpływ na układ pokarmowy – owoce suszone zapobiegają zaparciom, zaś sok czy napar z jagód wspomagają leczenie biegunek. Z racji wysokiej zawartości luteiny i zeaksantyny jagody wzmacniają wzrok i są stosowane w leczeniu kurzej ślepoty oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Dzięki antyutleniaczom jagody spowalniają procesy starzenia i hamują rozwój nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby). Doskonale wspomagają układ sercowo – naczyniowy: wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Jagody wspomagają odporność i łagodzą stany zapalne.
Przeczytaj:Co jeść na diecie ketogenicznej? Przykładowe keto przepisy i produkty
Przeciwwskazania
Nie ma przeciwwskazań do spożywania jagód – nie ingerują one w działanie żadnych leków i nie powodują działań niepożądanych.
Przeczytaj:Co możesz jeść na diecie ketogenicznej, jakie suplementy będą przydatne? Rozwiewamy wątpliwości
Jagody podczas ciąży i laktacji
Jagody mogą być spożywane zarówno przez kobiety w ciąży, jak i mamy karmiące.
Przeczytaj:Gulab Jamun: Królowa Indyjskich Deserów
Ile białka jest w jagodach?
Jagody zawierają 0.74 g białka na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 0.4 g białka.
Ile węglowodanów jest w jagodach?
Jagody zawierają 14.49 g węglowodanów na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 8 g węglowodanów.
Ile ważą jagody?
Garść jagód waży ok. 55g.
Szklanka jagód waży ok. 170g.
Ile błonnika jest w jagodach?
Jagody zawierają w sobie 2.4 g błonnika na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 1.3 g błonnika. Odpowiada to ok. 4% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu mają jagody?
Jagody zawierają 0.33 g tłuszczu na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 0.1815 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 0% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w jagodach?
Jagody zawierają 6 mg magnezu na 100g.
Garść jagód (55 g) zawiera ok. 3.3 mg magnezu. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny mają jagody?
Jagody mają niski indeks glikemiczny. Jest on równy 25.
Wykresy - jak jagody wypadają na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak jagody prezentują się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
jagody - powiązane produkty
- Jagody Goji349 kcal/100g
- Czarne jagody45 kcal/100g
- Jagody Goji Sante299 kcal/100g
- Jagody mrożone51 kcal/100g
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii ma melon?
- Czy czerymoje tuczą. Jak wypływają na dietę?
- Ile węglowodanów jest w wiśniach?
- Jakie witaminy ma żurawina?
- Ile błonnika jest w daktylach?
- Czy durian zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma czarny bez?
- Ile magnezu znajduje się w akce selowej?
- Jaki indeks glikemiczny ma figa?
- Ile białka jest w jagodzie goji?
- Ile waży agrest?
Dodaj opinię