Jak jeść, aby nie tyć

Ocena: 4.5 na podstawie 336 głosów. | 20 maja
Jak jeść, aby nie tyć

Sposobów na utrzymanie lub redukcję masy ciała jest wiele. Najczęściej są one przedstawiane w formie zróżnicowanych diet.

Należy mieć jednak świadomość, że nie ma jednej uniwersalnej recepty dla każdego, zatem bezkrytyczne realizowanie kolejnych modeli żywienia nie zawsze okazuje się skuteczne.

Istnieją jednak ogólne reguły, które znajdują zastosowanie u każdego.

Tematy: Liczi

1. Przestrzegaj swojego indywidualnego zapotrzebowania na kalorie

Każdy z nas ma zróżnicowane zapotrzebowanie na kalorie, co determinowane jest wiekiem, wagą, płcią czy stopniem aktywności fizycznej. Warto zatem obliczyć swoje codzienne zapotrzebowanie na kalorie, wyrażane wartością CPM, czyli całkowitej przemiany materii.

Wzorów jest kilka i każdy z nich wymaga obliczenia najpierw PPM, czyli podstawowej przemiany materii (niezbędnej do utrzymania podstawowych funkcji życiowych). Kolejny krok to przemnożenie PPM przez współczynnik aktywności.

Jeśli chcesz utrzymać wagę – spożywaj dziennie obliczoną liczbę kalorii, zaś jeśli chcesz schudnąć – zmniejsz podaż kalorii o 200 – 300.

Przeczytaj: Jakie mięso najlepiej jeść w czasie odchudzania?

2. Jedz powoli

Bez względu na kaloryczność Twojej diety, liczy się to, w jaki sposób jesz. Połykanie kęsów w pośpiechu ma dwojaki, negatywny wpływ na wagę.

Po pierwsze zbyt szybkie jedzenie opóźnia dotarcie do ośrodka sytości informacji o spożywaniu posiłku, zatem pochłaniamy znacznie więcej jedzenia.

Po drugie – niedokładnie przeżute jedzenie jest wolniej trawione, co powoduje jego zaleganie w jelitach i spowalnia wchłaniania cennych składników odżywczych.

Dobra rada – jedz bez pośpiechu, nie rozpraszając się innymi czynnościami i starannie przeżuwaj każdy kęs.

Przeczytaj: O której godzinie najlepiej zjeść śniadanie?

3. Unikaj przetworzonej żywności

Nasz organizm jest przystosowany do trawienia żywności naturalnej, natomiast dzisiejsza dieta obfituje w żywność przetworzoną.

I tu pojawia się problem, gdyż organizm postawiony przed koniecznością zmetabolizowania mocno zmodyfikowanych składników pokarmowych nie bardzo wie, jak się do tego zadbać.

Efekt? Rozchwiana gospodarka węglowodanowo – lipidowa oraz znaczne spowolnienie metabolizmu i skłonność do nadwagi.

Przeczytaj: Dieta dla osób, które mają skurcze

Opiekun tej strony:
Justyna M.

Redaktor portalu wszystkoojedzeniu.pl

Ten artykuł powstał na podstawie 2 źródeł:

  • dailyburn.com
  • www.precisionnutrition.com

Napisz komentarz

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij