Jak jeść awokado?

Ocena: 5 na podstawie 2 głosów. | 11 marca
Jak jeść awokado?

Awokado to owoc, z którego można korzystać w różnoraki sposób, ale czy wiesz, jak i kiedy je jeść, aby jak najlepiej wykorzystać ich dojrzałość?
 

Poniżej przedstawię Ci kilka ciekawych zastosowań awokado w kuchni, które możesz wykorzystać do każdego posiłku, nawet do deseru.

Tematy:AwokadoBananJagodyAnanasTruskawkiJarmużSałataPasternakJajkoMasło

Prosta przekąska

Najprostszym sposobem na jedzenie awokado jest pokrojenie go w kawałki lub pasterki i posypanie ulubionymi przyprawami i solą.

Możesz zjeść dojrzałe awokado łyżeczką lub położyć na chrupiącym toście.

Sprawdzi się jako szybka przekąska w ciągu zabieganego dnia.

Przygotowane wcześniej dobrze sprawdzi się w podróży lub dłuższym spacerze jako mała przekąska dla Ciebie czy Twojego dziecka.

Rozgniecione, dojrzałe awokado idealnie sprawdzi się jako dodatek do świeżych warzyw czy nachosów.
 

Guacamole

Guacamole to klasyk sam w sobie.

Jest to dip na bazie awokado, soku z limonki i soli. Jednak najczęściej guacamole robione jest z takich składników jak:

  • awokado
  • pomidor
  • kolendra
  • sól
  • sok z limonki
  • papryczka jalapeno lub chilli

Pamiętaj, aby zawsze wykorzystywać jak najświeższe składniki, dla najlepszego smaku i wartości odżywczych.

Guacalome możesz wykorzystać jako sos do świeżych, pokrojonych w słupki warzyw. Może służyć jako pasta na kanapkę.

Guacamole możesz wykorzystać zamiast majonezu do burgera lub tortilli.

Możesz też wykorzystać jako dodatek do mięsa na obiad.

Jako alternatywa dla masła

Szukasz zdrowego zamiennika dla masła do pieczywa? Może chcesz urozmaicić swoje menu lub dziecka? 
Dojrzałe awokado będzie idealnym pomysłem.

Wystarczy, że posmarujesz chleb awokado. Nie martw się, że może do czegoś nie będzie pasowało. Awokado świetnie pasuje z wędliną,ale także z białym serem, czy dżemem.

Czy wiesz, że dojrzałe awokado świetnie sprawdzi się jako zamiennik majonezu jako składnik wiążący?
Na przykład możesz użyć awokado do robienia sałatek z kurczaka lub jajek.

Awokado jako zdrowy dodatek do kremu czekoladowego

Dojrzałe awokado będzie idealnie pasowało jako baza do Twojego zdrowego kremu czekoladowego. 


Krem wyjdzie idealnie słodki. Nie musisz go dosładzać, przez co możesz śmiało podać krem dziecku. Na pewno będzie zachwycone.

Zobacz jakie to proste!

Pół dojrzałego awokado zblenduj z jednym małym dojrzałym bananem. Dodaj łyżkę gorzkiego kakao i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciesz się słodkim kremem.
Możesz posmarować nim tosty, naleśniki czy gofry.

Nadziewane awokado

Jeżeli potrzebujesz porannego zastrzyku energii warto pochylić się nad nadziewanym, zapiekanym awokado.
Możesz zapiec delikatnie wydrążone awokado z jajkiem i boczkiem.

Piecz w 220 stopniach, do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.
Ponadto, możesz zastąpić jajka innymi składnikami, takimi jak kurczak, warzywa, tuńczyk czy owoce.
 

Dodatek do koktajli

Awokado można łączyć z zielonymi, liściastymi warzywami, takimi jak szpinak czy jarmuż.
Świeżymi lub mrożonymi owocami, takimi jak banan, ananas lub jagody, czy truskawki. 
Ponadto możesz dodać jogurt naturalny, vege jogurt, czy ulubioną odżywkę białkową.

Koktajl dodatkiem awokado będzie idealną przekąską w ciągu dnia.

Autdministrator tej strony:
Ola S.

Napisz komentarz